Gregor Arsič, direktor Lumentuma v Sloveniji:

Tehnologija prihodnosti ima svoj sedež v Škofljici

Lumentum
29. 11. 2022, 04.00
Deli članek:

Podjetje Lumentum je vodilni ponudnik diodnih laserjev za zaznavanje v tridimenzionalnem prostoru, ki se uporabljajo v mobilnih napravah, podpira tehnologijo, potrebno pri avtonomni vožnji, nadzoru voznika v kabini ter ostale aplikacije naslednje generacije. Je vodilni oblikovalec in izdelovalec inovativnih optičnih in fotonskih izdelkov na trgu, ki zagotavljajo rešitve za optični prenos in komercialne laserje po vsem svetu. In je še veliko več. Podjetje iz Kalifornije je namreč pred petimi leti velik potencial našlo tudi v Sloveniji, kjer je postavilo svojo podružnico.

http://lumentum.si/
Gregor Aršič, direktor podjetja Lumentum

Kako se je pravzaprav začela slovenska zgodba podjetja, nam je zaupal direktor Lumentuma v Sloveniji, Gregor Arsič.

Pred petimi leti so se pri Lumentumu odločili za nakup ljubljanskega podjetja, ki je razvijalo in izdelovalo stroje za izdelovalce tovrstnih vlaken.V letu 2018 so odkupili del objekta v obrtni coni v Škofljici, ga predelali in nadgradili glede na potrebe njihovega visokotehnološkega proizvodnega procesa.Glede na izjemen potencial v Sloveniji je kmalu sledila še gradnja drugega objekta.

Tako ste pred kratkim odprli že svoj novi objekt?

Ja, tako je. Poleg obstoječe zgradbe smo pred kratkim pozdravili tudi novo, ki ima 2.400 kvadratnih metrov površine in prostore za več kot sto delovnih mest, kar kaže na visoke ambicije podjetja. Izredna širitev Lumentuma kaže zaupanje v prihodnost podjetja, še posebno na slovenski lokaciji, hkrati pa naj povem, da smo poleg poslovnih stavb čez cesto kupili že več kot 12.700 kvadratnih metrov novih zemljišč, kjer načrtujemo dodatne proizvodne prostore.

Vaša optična vlakna so zaželena v največjih industrijskih obratih po svetu.

Lumentum ima zelo zahtevne kupce, ki od nas pričakujejo visokotehnološke izdelke z vrhunsko kakovostjo, posledično je bil naš izdelek razvit kot eden najboljših na svetu. O sami izdelavi pa ne bi govorili, ker smo eni redkih, ki imamo to znanje.

0a1e0a31e1bb7616fecbbb7cf5bee4ac.jpeg

Čemu pa so namenjena vaša posebna optična vlakna?

Specialna optična vlakna so ključna komponenta v visokozmogljivih industrijskih laserjih, ki se uporabljajo v industrijah z zelo natančnimi standardi, kot so avtomobilska industrija, proizvodnja polprevodnikov, mobilnih telefonov, računalnikov in podobno.

Kje se uporabljajo optična vlakna, ki jih izdelate?

Pretežni del proizvodnje prodamo Lumentumu na Tajsko, kjer sestavijo laser in ga prodajo japonski družbi Amada, ki za končne kupce v industriji izdeluje stroje za rezanje in oblikovanje kovin. Smo pa naše izdelke začeli prodajati tudi neposredno na trgu. Konkurence na svetovni ravni v tej panogi ni veliko.

Lumentum je velika korporacija z več kot 8000 zaposlenimi in z več kot 30 leti izkušenj v fotonski industriji. Kotira na ameriški borzi Nasdaq in ima v lasti več kot 2.000 patentov ter ima več kot 20 lokacij po svetu. S čim vse se Lumentum ukvarja?

Vsekakor se ukvarjamo s panogo prihodnosti kot vodilni ponudnik diodnih laserjev za 3D-aplikacije za zaznavanje, ki se uporabljajo v mobilnih napravah, pri avtonomni vožnji in drugih aplikacijah za prihodnje generacije.

8f94c54143424bff7bbe7c0d9954eff9.jpeg

Ker se veliko širite, nenehno iščete nove kadre, kajne?

Ker dober glas seže v deveto vas, z zaposlovanjem nimamo težav, saj je zadovoljstvo zaposlenih v Lumentumu zelo visoko in eden izmed glavnih ciljev podjetja.

Mlade spodbujamo tako, da se povezujemo s srednjimi šolami in fakultetami, povabimo jih na ogled naše visokotehnološke proizvodnje. Istočasno jim omogočamo štipendiranje in nudimo mentorstvo na študijskem področju. S tem jih želimo spodbuditi, da se lažje odločijo za nadaljevanje izobraževanja.

Pri zaposlovanju pogosto iščemo kandidate s posebnimi znanji, to so po navadi: kemiki, fiziki, strojni in elektroinženirji. Takšnih kadrov v Sloveniji ni težko dobiti, bistveno težje je najti strokovnjaka, ki bi znal razviti optično vlakno ali upravljati naše stroje. Prav zato se ne omejujemo na le Slovenijo ampak zaposlujemo kadre tudi iz drugih držav po vsem svetu.

Prepričani ste, da so ljudje, ki delajo pri vas, zelo zadovoljni.

Izjemno veliko damo na to. V našem podjetju sta na prvem mestu kakovost izdelkov in kakovost ter zadovoljstvo zaposlenih. Na tem delamo ves čas. Izjemnega pomena nam je zaupanje. In tako kot ameriški lastnik zaupa Sloveniji, je tudi znotraj podjetja med nami – medsebojno zaupanje je naš temelj. Spoštujemo drug drugega in se poslušamo. Veliko damo tudi na raznolikost – naši zaposleni prihajajo iz različnih držav in so različne starosti ter spola. Ko vse to združimo, dobimo fenomenalno ekipo. Trenutno nas je devetdeset, a že iščemo vsaj deset novih pozicij, saj se širimo. Veliko sodelujemo tudi s fakultetami in pričenjamo programe štipendiranja.