Tri zlata pravila investiranja

Kako investirati v kriznih časih?

Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka
1. 1. 2023, 11.06
Deli članek:

Statistični podatki nam kažejo, da borze v povprečju padejo na vsake devet let za približno 20 odstotkov in nato, po nekem obdobju nadaljujejo v trend rasti.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Generali Investments d.o.o.
Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka

Letos smo doživeli kar nekaj korekcij borznih indeksov po vsem svetu, kar se je pokazalo kot zelo lepa priložnost za vstop na kapitalske trge za dolgoročne investitorje. Leto 2022 je bilo zelo volatilno leto. Kakšno bo naslednje leto, ne moremo vedeti. Vsekakor pa lahko pričakujemo bolj umirjeno dogajanje na kapitalskih trgih. Ne glede na vse, pa moramo biti potrpežljivi in optimistični.

Kdaj je najboljši čas za investicijo?

Najboljši čas za investicijo je, ko kapitalski trgi dosežejo dno. Vendar tega večina ne more zadeti. V krizi se strategije investiranja spreminjajo. Pogosto zato, ker ne vemo, kdaj točno bo na borzi doseženo dno. V takih trenutkih vlagateljem svetujemo postopni vstop na kapitalski trg, najbolje v okviru mesečnega varčevanja. Na kapitalske trge je treba vstopati z razdeljenim zneskom na daljše časovno obdobje, predvsem pa previdno. Slabe novice ter težave bodo borze kratkoročno še pocenile, dobre novice pa bodo borzam vrnile zalet in številke obarvale zeleno.

Vsak, ki investira v vzajemne sklade, mora poskrbeti za primerno razpršitev svojih sredstev in se pripraviti tudi na morebitne posledice vseh nemogočih posegov na kapitalski trg s strani centralnih bank. Razpršitev portfelja med naložbene razrede, ki bodo okrevali in nudili zaščito pred prihodnjimi tveganji, je nujna.

Zgodovina nas uči, da je treba v času krize fokus usmeriti predvsem v kapitalske naložbe, kot so nepremičnine, delnice, določeni vzajemni skladi, plemenite kovine, surovine …, ki jih imamo namen držati dolgoročno – torej več kot 10 let. Kratkoročno pa je priporočljivo okrepiti del denarnih naložb za izkoriščanje potencialnih priložnosti na kapitalskih trgih, vendar pa se je treba zavedati, da denarne naložbe prinašajo tveganje, ki pa se dolgoročno zmanjšuje.

Tri zlata pravila investiranja

Ne glede na to ali investirate v dobrih ali v slabih časih, se je vredno držati treh ključnih napotkov, ki jih je treba narediti tako pred investiranjem kot tudi med investiranjem – še posebej v kriznih časih, in sicer:

1. Primerna razpršitev - vsak investitor mora imeti glede na svoj cilj naložbe razpršene med manj tvegane in bolj tvegane ter del naložb vsekakor tudi na »varnem«.
2. Letno balansiranje – po preteku določenega obdobja, na primer enega leta, mora vsak vlagatelj uravnotežiti svoj portfelj naložb. To pomeni prodati »zmagovalce« in dokupiti »poražence« ter razdeliti del donosov v varne naložbe.
3. Aktivno upravljanje s tveganji – pri vsaki investiciji moramo imeti točno določen načrt, kaj bomo storili v primeru rasti in kaj v primeru padca naložbe, ki smo jo izbrali.

In še za konec nasvet - usmerite pogled v trenutno situacijo skozi priložnosti, ki jih bo na kapitalskem trgu kar nekaj. V prvi vrsti pa naj vam zaželim, da predvsem, da ostanete zdravi. To je najpomembnejše. Le tako boste lahko tudi investirali in vlagali, tako kot je treba.

Avtorica članka: Dragana Veljič Pecman / finančna svetovalka, Generali Investments