Močna motivacija in zastavljen cilj

Prednosti mesečnega varčevanja

Sonja Lovše Bambič / finančna svetovalka
3. 2. 2023, 21.27
Deli članek:

Vsako leto znova ob začetku leta razmišljamo o preteklem letu in se zazremo v prihajajočega.

Profimedia
/

Generali Investments d.o.o.
Dragana Veljić Pecman, finančna svetovalka

Mnogi se odločajo za opuščanje slabih navad, spet drugi si zapišemo novoletne zaobljube, ki se jih želimo držati in dvigujejo kakovost življenja. To pa je v današnjih časih povezano tudi z denarjem. Tisti, ki imajo na računu nekaj denarja, se sprašujejo, kako ga oplemenititi ali vsaj ohraniti njegovo vrednost. Zaradi inflacije je namreč naš denar vreden manj, saj za isto ceno dobimo manj.

Neuspešno upravljanje s svojimi financami v življenje prinaša dodaten stres, lahko pa tudi izgubimo občutek varnosti ter imamo vseskozi občutek pomanjkanja. Zato je smiselno začeti odgovorno ravnati s svojim denarjem ter začeti z varčevanjem. Pri varčevanju denarja se lahko z dobrim načrtom zaobljube zares držimo. O tem, kako je najbolje oplemenititi svoj denar in katere naložbe so trenutno najboljše, je sicer težko napovedati, ker nihče ne ve, kaj se bo zgodilo in kako bodo dogodki vplivali na vrednost naložb.

Pomembna je motivacija

Večina za varčevanje potrebuje motivacijo. Za uspešno izpolnjeno obljubo potrebujete dovolj močno motivacijo, zastavljen cilj in pravilen način varčevanja.

Denar v nogavici v domačem predalu, ali ob rekordno nizkih obrestih na bančnem računu danes ne pridobiva vrednosti, zato je pravi čas, da ga z rednimi vplačili plemenitimo, ne le dajemo "na stran". Skrajni čas bi bil, da mali vlagatelji razširijo horizont naprej od bančnega depozita. Zrno na zrno pogača. Kamen na kamen, palača. Tako pravi stari rek. In to velja tudi pri varčevanju. Če imamo dolgoročne cilje, vsaj tri leta, še bolje pa 10 ali več let, je smiselno sestaviti takšen naložbeni portfelj, ki bo ustrezal našim ciljem, odnosu do tveganja in zmožnostim. Že s 30 evri na mesec lahko začnemo izpolnjevati osebni cilj z mesečnim varčevanjem v vzajemnih skladih. Seveda moramo najprej vedeti, kakšni so naši prihodki, kakšni so nujni odhodki in kje imamo rezervo, da lahko nekaj denarja privarčujemo.

Če vas prevečkrat zamika, da zapravite tudi denar, ki bi ga sicer namenili za varčevanje, potem je priporočljivo, da se odločite, za katerega od načrtov varčevanja, ki mu morate slediti. Dober primer motivacije je, da odprete direktno obremenitev SEPA ali trajnik in banki s tem naročite, naj vam vsak mesec na določen dan z bančnega računa odtegne določen znesek in ga nameni varčevanju preko paketov vzajemnih skladov. S tem se izognete morebitnemu odlašanju z varčevanjem ali prelaganjem na naslednji dan, teden, mesec ali celo leto.

Prednosti zakaj svetujemo, da se odločite za mesečno varčevanje v vzajemnih skladih

• Ena izmed prednosti je v učinku povprečne cene. To pomeni, da vlagatelj, ki vsak mesec nakaže enak znesek v izbrani sklad, bo včasih dobil več, včasih manj enot. Dolgoročno bo tako lahko ustvaril boljši donos, kot če skuša uloviti najugodnejši trenutek za vplačilo.
• Enostavnost. Pristopi lahko kdorkoli in kadarkoli.
• Razpršenost naložb. To pomeni, da je varnejše izbrati sklad ali paket skladov s široko naložbeno zgodbo, saj s tem ni odvisen od rezultata ene same zgodbe (regije ali sektorja), ampak so možnosti razpleta različne.
• Stroškovno ugodno.
• Nobene časovne omejitve varčevanja.
• Prilagodljivost. Lahko spreminjate znesek
• Stalna dosegljivost sredstev. Sredstva niso vezana in vlagatelj lahko kadarkoli poda zahtevo za izplačilo privarčevanega zneska.

Če radi zapravljate, se vam bo hitro zgodilo, da na koncu meseca ne bo ostalo nič. Zato je ključna prednost varčevalnega načrta, da ne pozabljate na mesečna vplačila in ne prilagajate mesečnih zneskov.

Leto 2023 bo polno izzivov. Recepta za hiter zaslužek z vlaganjem ni. Če se novoletnih zaobljub do zdaj niste držali, ni še vse izgubljeno! Pa srečno.

Avtorica članka: Dragana Veljić Pecman / finančna svetovalka, Generali Investments