Domače finance

Pogled za nazaj in nov začetek

Petra Lamut Kolenac, finančna svetovalka
6. 1. 2023, 21.20
Posodobljeno: 6. 1. 2023, 21.57
Deli članek:

Čeprav nikoli ne smete zanemariti spremljanja svojih osebnih financ, je konec leta ali začetek novega leta pravi čas, da pregledate svoj proračun, naložbeni portfelj in finančne odločitve. Tako preverite, ali ste na dobri poti, da dosežete svoje cilje in ugotovite, ali morda portfelj potrebuje prilagoditve. Takšen pregled mora biti temeljit, če želite odkriti morebitne slabosti in graditi na prednostih.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Pregled dolga in načrt odplačevanja

Generali Investments d.o.o.
Finančna svetovalka Petra Lamut Kolenac.

Oglejte si dolgove, vključno s tistimi iz kreditnih kartic in posojil. Najprej začnite odplačevati tiste z najvišjimi obrestnimi merami. Obresti se sčasoma povečajo, zato je vsak evro, ki ga plačate zelo pomemben. Samo s to spremembo bi lahko prihranili na tisoče evrov.

Preglejte in avtomatizirajte svoje prihranke

Ključno je, da pripravite načrt, ki se ga nato držite. Med oblikovanjem proračuna in varčevanjem je razlika. Prvi samo načrtuje, kako boste porabili denar, drugi pa ta denar položi na račun, ki je za stroške nedosegljiv. Velikokrat se zgodi, da čez leto hitro pozabimo svoje cilje in načrte in denar nato porabimo za kaj nepotrebnega. Najboljši način, da ostanemo na svoji začrtani poti, je avtomatizirano varčevanje. Torej, lahko si preračunamo, koliko denarja moramo mesečno privarčevati, da bi čez leto oziroma več let prišli do našega cilja, nato pa sklenemo mesečno varčevanje prek trajnika. S tem bomo vsak mesec avtomatsko dali na stran načrtovan znesek, kar nam bo pomagalo ostati na poti do zastavljenega cilja.

Načrtujte prihodnje stroške

Če pričakujete enega ali več večjih stroškov v prihodnjem letu, je dobro, da si ustvarite načrt za varčevanje, saj tako vaš proračun ne bo preveč trpel. To lahko vključuje počitnice, nakupe avtomobila ali druge večje stroške, za katere veste in jih lahko načrtujete.

Preglejte napredek pri finančnih ciljih

Vsako leto si večina ljudi zastavi finančne cilje. Ko pregledate napredek pri svojih ciljih, je lažje ostati motiviran in predan njihovemu doseganju. Kot prvo, preglejte vsak cilj, ki ste ga zapisali, da vidite, kako daleč ste z njimi. Če se vam zdi, da zaostajate za kakšnim ciljem, poskrbite, da pripravite akcijski načrt, ki vas bo vrnil na pravo pot. Pri postavljanju finančnih ciljev se prepričajte, da so cilji, ki ste si jih zastavili na začetku, realni. Stremite k ciljem, ki so zahtevni, a še vedno razumni.

Investicijski pregled

Naložba pomeni, da svoj denar vlagate v nekaj, kar sčasoma raste in se vam povrne. Na splošno se vlaganje izvaja z varčevanjem, razen pri naložbah, kjer je rast takojšnja, vendar zajamčena. Ko ljudje hodijo v službo in opravljajo svoje delo, da bi bili za to plačani, je to naložba: svoj čas in trud vložijo v nekaj, kar pričakujejo prihodnji donos, tj. plačilo, ki ga lahko nato uporabijo za plačilo mesečnih stroškov, nakup stvari ali vlaganje. Dobro je, da ob koncu leta pregledate svoje naložbe, da ugotovite, kje stojite glede na ciljev, ki ste si jih zastavili.

Načrtovanje proračuna

Proračun je načrt, kako boste porabili svoj denar za vsak mesec. Sestavljen je iz prihodkov, odhodkov in tudi tega, koliko vam ostane za varčevanje. Če spremljate, koliko denarja odide in pride vsak mesec, dobite zelo jasno sliko o tem, kaj smo finančno sposobni na letni ravni.

Avtorica članka: Petra Lamut Kolenac / finančna svetovalka, Generali Investments