Izbor

V izboru podjetja leta znani tudi finalisti osrednjeslovenske regije

Ž.K.
24. 1. 2024, 21.10
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 21.12
Deli članek:

Novice Svet24 so se pridružile številnim slovenskim medijem v akciji izbora najboljšega slovenskega podjetja.

GZS
/

Zamisel o izboru se je porodila ob dejstvu, da je v Sloveniji uspeh, še posebej podjetniški, premalokrat nagrajen oziroma včasih nosi celo negativni naboj. V Sloveniji se uspešni podjetniki in podjetnice tako praviloma izogibajo soju medijskih luči in slave, njihovi dosežki pa so pogosto spregledani. Kot smo že pisali, v sodelovanju z regionalnimi gospodarskimi zbornicami in v partnerstvu s Prvo bonitetno agencijo – Ebonitete.si tako izbiramo podjetja, katerih zadnji poslovni rezultati in številni drugi »mehki« dejavniki kažejo na izjemen napredek v poslovanju.

Osrednjeslovenska regija

Potem ko smo v soboto razglasili finaliste izbora v gorenjski regiji, tokrat objavljamo najboljša podjetja iz osrednjeslovenske regije. Pri ocenjevanju poslovnih rezultatov so ogromno delo opravili partnerji projekta, podjetje Prva bonitetna agencija, ki ga poslovna javnost pozna predvsem po portalu Ebonitete.si. Kot je povedal Primož Potočnik, operativni direktor Prve bonitetne agencije, so pri razvrščanju podjetij in iskanju finalistov glavno vlogo igrali finančni rezultati podjetij. Pri tem so upoštevali kar 15 izbranih finančnih kriterijev, ki jih lahko razdelimo v štiri sklope: kazalniki donosnosti, kazalniki finančne moči, kazalniki družbene relevantnosti v regiji ter dinamika sprememb v poslovanju med letoma 2021 in 2022.

bobo
Lek bo tovarno v Prevaljah zaprli in razširil razvojni center v Mengšu.

Tri kategorije

Najboljše podjetje izbiramo v treh kategorijah – med mikro in malimi podjetji, srednje velikimi podjetji ter velikimi podjetji. Da so se podjetja lahko uvrstila v izbor, so morala izpolniti osnovne pogoje: da imajo računovodske izkaze, sestavljene v strukturi za gospodarske družbe, da imajo v izkazih navedeno število zaposlenih tako za tekoče kot preteklo poslovno leto, da so čisti prihodki od prodaje večji od 200 tisoč evrov, da so kazalniki EBITDA, EBIT, dodana vrednost in čisti poslovni izid za tekoče poslovno leto večji od 0 €, da podjetje ni aktualni davčni dolžnik, prav tako ni v kateremkoli postopku insolventnosti, likvidacije ali izbrisa, da zanj ne velja katerakoli domneva insolventnosti ter podjetje ni izbrisano.

Zajem zaslona
Podjetje Tourne navdušuje s svojimi avtodomi.

Finaliste potrdila komisija

Ali so vsi pogoji izpolnjeni, je preverila komisija, ki so jo sestavljali novi direktor zbornice osrednjeslovenske regije Rok Pavlin, operativni direktor Prve bonitetne agencije – Ebonitete.si Primož Potočnik ter namestnik odgovornega urednika časnika Novice Svet24 Žiga Kariž. Komisija je v vsaki kategoriji izbrala tri finaliste. Med velikimi podjetji so se med finaliste uvrstila podjetja Adecco, Cargox in Lek. Med srednje velikimi podjetji so se lani najbolje odrezali Endava, Tourne mobil in Uvecto. V kategoriji mikro in malih podjetij je komisija na podlagi naštetih kriterijev med finaliste uvrstila podjetja BC Group, Moro&Kunst in Strenia IND. Poodjetja so navedena v abecednem vrstnem redu, ki ne pomeni njihove končne uvrstitve.

zajem zaslona
Podjetje Strenia se poteguje za naslov v kategoriji majhnih podjetij.

Zmagovalci znani v naslednjih dneh

Zmagovalce v posameznih kategorijah bomo razglasili v prihajajočih dneh. Zmagovalci posameznih kategorij tako iz gorenjske kot osrednjeslovenske regije so bodo pridružili preostalim regionalnim prvakom na nacionalnem izboru podjetja leta. Do zdaj je potekalo že več regijskih izborov. Časnik Večer je razglasil zmagovalce v podravski regiji, Primorske novice so izbrale najboljša podjetja na Primorskem, Vestnik je že razglasil najboljša podjetja v Pomurju, kolegi z Dolenjskega lista pa so podelili nagrade za najboljša podjetja v dolenjsko-zasavski regiji. Slavnostna prireditev, na kateri bodo razglašeni najboljši, bo 6. marca na Brdu pri Kranju.