Poziv GZS

Stiska zaposlenih, ker ne pridejo do bolniškega potrdila

G.G./STA
24. 1. 2024, 21.07
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 21.10
Deli članek:

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja na stisko zaposlenih, ki v času okrnjenih zdravstvenih storitev med zdravniško stavko ne morejo prejeti bolniškega lista oziroma potrdila o upravičeni zadržanosti od dela. Zato je na ministrstvo za zdravje naslovila pobudo, da izda obvezujoče navodilo zdravnikom o nemotenem izdajanju potrdil.

Andrej Petelinšek
/

Gospodarska zbornica je napisala, da reprezentativne delodajalske organizacije spoštujejo izvajanje stavkovnih aktivnosti v sklopu zagovarjanja izraženih interesov zaposlenih in članov sindikata Fides. Ob tem pa je opozorila na stisko in ogroženost zaposlenih, ki v času stavkovne okrnjenosti izvajanja zdravstvenih storitev ne morejo prejeti t. i. bolniškega lista oziroma potrdila o upravičeni zadržanosti od dela. S tem lahko preidejo v položaj neupravičene odsotnosti z dela, ki predstavlja po določbi 110. člena zakona o delovnih razmerjih razlog za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Izdaja potrdil o upravičeni zadržanosti od dela je namreč po določbi 229. člena pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja izključno v pristojnosti izvajalcev zdravstvenih storitev. V izogib posledicam, za katere delavci ne morejo prevzeti nikakršne proaktivne vloge, je zbornica na ministrstvo za zdravje naslovila pobudo, da izda obvezujoče navodilo osebnim in imenovanim zdravnikom, da brez zadržkov iz naslova izvajanja stavke in stavkovnih zahtev zagotavljajo nemoteno izdajanje potrdil.

Da so zdravniki tudi v času stavke dolžni izdajati bolniške liste, so izpostavili tudi na novinarski konferenci ministrstva za zdravje in ZZZS o zagotavljanju oskrbe bolnikov v času stavke danes dopoldan. Direktorica področja za odločanje o pravicah in za medicinske pripomočke pri ZZZS Ana Vodičar je povedala, da je bolniški list pomemben, da delavec opraviči svojo odsotnost z dela, saj lahko sicer po delovnopravni zakonodaji sledijo posledice, tudi odpoved delovnega razmerja.

Fides pa meni, da ni nobene pravne podlage, na osnovi katere bi lahko od stavkajočih zdravnikov zahtevali, da v času stavke bolnikom, ki ne sodijo med osebe, ki so tudi v času stavke deležni celovite obravnave, izdajajo nenujne dokumente, med katere sodijo tudi potrdila o bolniški odsotnosti. Dodali so, da to jasno izhaja tudi iz samih navedb ministrstva in ZZZS, s katerimi skušata sicer utemeljevati nasprotno, pa pri tem jasno prepoznavata, da pravne podlage za njuna stališča ni.