Mnenja

Janin uvodnik: Uporabite svoj glas

Jelka Sežun
23. 4. 2024, 03.00
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 05.28
Deli članek:

Obkrožite si na koledarju tale dan: deveti junij. Ne toliko zato, ker koledar ubrisanih praznikov za to junijsko nedeljo napoveduje dan Racmana Jake in tudi dan jagodno-rabarbarine pite – bolj kot zaradi race in sladice je deveti junij pomemben zato, ker bodo na ta dan v Sloveniji volitve naših predstavnikov v evropski parlament.

Shutterstock
Volitve naših predstavnikov v evropski parlament.

 Skupaj 720 jih bomo izvolili v vseh članicah Evropske unije, slovenskih predstavnikov bo devet, eden več kot na zadnjih volitvah pred petimi leti.

Te dni nas na bližajoče se volitve spomnijo predvsem poročila o prerivanju politikov za visoka mesta na seznamih, saj jim ta z malo sreče in pravo retoriko lahko prinesejo izvrstno plačano mesto evropskega poslanca. Mnoge že to drenjanje ob koritu odvrača od tega, da bi šli na volitve. Ampak postojte in premislite, to so pomembne volitve, letos še posebej. Ker – povedano z nekaj pesniškega zanosa – s tem ko greste na volitve, (so)odločate o tem, v kakšnem svetu boste živeli. Ljudje, ki jih bomo izvolili, bodo pet let sprejemali evropske zakone, in to so zakoni, ki odločilno vplivajo na naša življenja.

Kar boste obkrožili na volilnem lističu, bo vplivalo tudi na to, kako se bo evropska skupnost spopadala z okoljskimi izzivi – s svojim glasom namreč vplivate na to, ali bodo zmagale tiste stranke, ki zanikajo podnebne spremembe, jih odpišejo kot »levičarsko zaroto«, ali pa tiste, ki že imajo načrt, kako se bodo z njimi spopadle.

In zakaj je udeležba na volitvah letos še posebej pomembna? Predvsem zato, ker se svet in tudi Evropa obračata vse bolj v desno. Orbani, le penove, melonijeve, wildersi ... širijo svoj vpliv. Nam vsiljujejo svoje vrednote, predvsem pa nam jemljejo – ali pa to vsaj zagrizeno poskušajo – delavske, socialne, človekove pravice. Tudi tiste že priborjene in uzakonjene. Ni treba veliko, da se spodmakne pravica, ki je že (bila) naša. Na primer pravica do svobodne odločitve o rojevanju otrok. To smo opazovali – samo od daleč, na srečo – ko se je zgodilo v ZDA. Pa na Poljskem, tisto je bilo že bliže. Lahko pa pride še bliže. A vse to je mogoče ustavljati tako, da greste volit.

Zato premislite – katero stranko boste volili, komu boste dali preferenčni glas. Res zastopajo vrednote, v katere verjamete? Res podpirajo tisto, kar podpirate vi? Težka vprašanja. In zato je zagotovo laže reči, ne grem, presedeli bomo ta ples, kar brez mene naj se zgodi, kar se bo zgodilo – ampak če ne volite, ne sodelujete pri oblikovanju svoje prihodnosti. Hočete živeti v sovraštvu ali v slogi? Devetega junija bomo odločali o tem.

In če imate občutek, da veste premalo, da bi se lahko informirano odločali – ni še prepozno. Še je čas. Pri Glasu ljudstva napovedujejo, da bodo šli na teren in ozaveščali ljudi o pomenu volitev v evropski parlament. Prisluhnite jim. Zagovorniška skupina za pravične evropske volitve za ženske jemlje pod lupo stranke, kandidate in njihove obljube z vidika enakosti spolov. Prisluhnite jim.

Udeležba Slovencev na evropskih volitvah sicer raste, a počasi, še zmeraj smo na repu. Use your vote, uporabite svoj glas, spodbuja orjaški plakat, ki že več tednov visi v Bruslju. Uporabite svoj glas. Ker odločate o SVOJI prihodnosti. Ker tudi en glas šteje. Naslednja priložnost bo šele čez pet let.

Uvodnik je objavljen v reviji Jana, št. 17, 23. april, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!