Zdravje

HERNIJA, KILA, UZ

Spremlja jo bolečina, bolj nevarna kot le nedolžna preglavica

Maja Kopriva
2. 5. 2024, 17.15

Kila ni le bolezen današnjega časa, prvo omembo te težave so zasledili že v egipčanskih papirusih iz leta 1550 pred našim štetjem.

čokolada

Čokolada je bolj zdrava kot sadje

U.C.
2. 5. 2024, 13.50

Slastna čokolada po zadnjih dognanjih s svojimi pozitivnimi učinki na človeški organizem prehiti celo sadje. Vendar velja omeniti, da se je za pridobitev zdravilnih učinkov te dobrote, potrebno sladkati s temno čokolado, ki vsebuje najmanj 70% kakavovih deležev. Sladkosnedom to najbrž ne bo pretežko.

narcis

Narcizem - pogosto prezrta osebnostna motnja

MATEJA GORNIK/ revija Bodi zdrava
30. 4. 2024, 17.00

Narcistična osebnostna motnja (NOM) je kompleksen in pogosto prezrt psihološki pojav, ki lahko močno vpliva na življenje posameznika ter na odnose z drugimi ljudmi. Raziskave kažejo, da je približno 0,5–1 % populacije diagnosticiranih z narcistično osebnostno motnjo.

Screenshot_6

Glicin - pozabljena molekula življenja in dolgoživosti

Živa Pogačnik/ revija Bodi zdrava
29. 4. 2024, 17.00

Glicin je starodavna molekula, ki je prisostvovala samemu razvoju življenja na Zemlji pred 3,8 milijarde let. Je prva, najmanjša in najpreprostejša aminokislina, ki je obstajala na Zemlji. Sistem, ki presnavlja glicin v telesu, najdemo v bakterijah, rastlinah in živalih, kar tudi nakazuje na to, da je bil glicin del samih začetkov življenja na Zemlji. To pa morda pomeni tudi, da je naše zdravje odvisno od tega, ali zaužijemo zadostno količino glicina.

sreča

Čas je za čustveno razstrupljanje

D K./ revija Bodi zdrava
28. 4. 2024, 17.00

Ste suženj svojih čustev? Opravite s tremi najpogostejšimi čustvenimi stanji in počutili se boste bolje, predvsem pa boste srečnejši.

POZABLJIVOST, ROJSTNI DAN

Zmedeni in izgubljeni, to so opozorilni znaki za prepoznavanje bolezni

Maja Kopriva
28. 4. 2024, 11.15

Mednarodna zveza za alzheimerjevo bolezen je opredelila nekaj najpogostejših opozorilnih znakov, ki so pri prepoznavanju alzheimerjeve demence (AD) ključni.

jezik, zdravje, obloge

Kaj nam sporočajo rjave ter kaj bele obloge na jeziku

Maja Kopriva
27. 4. 2024, 16.48

Imate že dolgo časa bele obloge ali pa so se vam te pojavile z danes na jutri? Kaj lahko tovrstne obloge nakazujejo in kdaj nas mora skrbeti?

TREBUH, BOLEČINE, PREBAVA

Različne bolečine v trebuhu lahko kažejo na resne težave, nobene ne smemo zanemariti

Maja Kopriva
27. 4. 2024, 13.20

Glede na to, v katerem delu trebušne votline čutimo bolečino, kako močna je in kateri drugi simptomi jo spremljajo, je mogoče ugotoviti, ali gre za nujni primer ali ne. Opisujemo nekatere izmed simptomov.

stevia

Je manj znano sladilo stevia primerno za sladkorne bolnike?

Mare Koren
27. 4. 2024, 10.45

Ali tudi vi to pomlad razmišljate o zdravih nadomestkih sladkorja? Med njimi je zagotovo stevia, o kateri vemo, da ima več pozitivnih učinkov. Ali veste, da je sicer tudi 200-krat slajša od sladkorja?

Meso

Ste za meso? Izberite ekološko!

D.K. / revija Bodi zdrava
26. 4. 2024, 17.00

Večina mesojedcev je prav tako kot vegetarijanci zgrožena, ko izve, kaj vse se dogaja z živalmi v tradicionalni živinoreji. Če ste zares pripravljeni resnici pogledati v oči, preverite, kaj vse vsebuje konvencionalno meso in zakaj je za mesojedce edina izbira ekološko meso.

hujsanje leca

Idealno živilo za shujševalne diete

M. K./ revija Bodi zdrava
25. 4. 2024, 17.00

Leča je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost.

poletno sadje

Kaj sporočajo barve sadne mavrice?

A.S. / revija Bodi zdrava
24. 4. 2024, 17.00

Sadje in zelenjavo lahko razvrstimo v skupine po barvi, vsaka skupina pa ima svoj nabor fitohranil, ki nam dajejo edinstvene zaščitne lastnosti. Preberite, kaj sporočajo barve te mavrice.

pexels-photo-2478330

Napačno pripravljena kava nam škodi

MIJA REN/revija Bodi zdrava
23. 4. 2024, 17.00

Ste vedeli, da nam lahko napačno pripravljena kava škodi? Težave nam lahko povzroči tudi prezgodnje pitje kave in srkanje kave, ki je ostala v džezvi. Na kaj vse moramo biti pri pripravi kave pozorni?

Screenshot_3

Danes pa res začnem!

DOROTEJA KOS/ revija Bodi zdrava
22. 4. 2024, 17.00

Za njimi se oziramo na plaži, v revijah občudujemo njihova stegna brez celulita in jim zavidamo izklesana telesa. Zdaj gre zares. Danes začnem tudi jaz!

limonska trava na vrtu

Naj raste limonska trava na vsakem vrtu, prej se je boste navadili

Mare Koren
21. 4. 2024, 21.30

Ste že slišali za limonsko travo? Pri nas jo po navadi uporabljamo v kulinarične namene, sicer pa je izjemno dobrodošla pomoč denimo pri napetosti in glavobolih. Znana je tudi kot naravni repelent.

mravlje na testeninah

Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za precej slabe volje

Mare Koren
21. 4. 2024, 18.20

So tudi k vam domov prišli nezaželeni gosti iz drobnih špranj in so prisotni povsod tam, kjer jih ne želite? Govorimo o mravljah. Preprečite jim vstop in vzdržujte higieno.

Zmagovalna shujševalna mešanica

Ključ do vitkosti so brusnice in regrat, oboje lahko pripravite na okusen način

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 19.40

Regratu je poleg gurmanskih treba vedno pripisati še shujševalne učinke, v prid katerih govori dieta z regratovim in brusničnim čajem. Ob njej opazimo razliko na trebuščku že po enem dnevu.

boleče noge, venska bolezen

Preverite, v kakšnem stanju so vaše žile, od njih je veliko odvisno

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 17.45

Ateroskleroza ali poapnenje žil lahko povzroči smrtno nevarne zaplete, kot sta srčni infarkt in možganska kap.

pljučnik

S pljučnikom preprečimo težave z dihali in ublažimo vnetja

Mare Koren
20. 4. 2024, 16.39

V teh dneh je na plan pokukal tudi pljučnik, ki ga prepoznamo po modrih in rožnatih cvetovih. Že od nekdaj velja za čudežno zdravilno rastlino, ki pomaga pri boleznih pljuč, in je nepogrešljiv pri gastrointestinalnih težavah.

zobozdravnik, čeljust, zobje

Krati spanec, povzroča glavobole in obrabo zob, izvor še ni povsem pojasnjen

Maja Kopriva
20. 4. 2024, 13.30

Bruksizem je nehoteno stiskanje in/ali škrtanje z zobmi. Pojavlja se pri otrocih in odraslih, zato ločimo bruksizem v mlečnem, menjalnem in stalnem zobovju ter bruksizem pri protezah.

Tek

Pretecite svojih prvih 5 km na dm teku

D. K./ revija Bodi zdrava
19. 4. 2024, 17.00

Na svoj izziv pa povabite še prijateljice. Skupaj boste še lažje trenirale in se motivirale med seboj.

radio-1, filmski-maraton

Foto in video: Radio 1 razdelil 2.500 evrov med dva zmagovalca filmskega maratona

R.T.
19. 4. 2024, 11.40

Končal se je najdaljši filmski maraton pri nas v režiji Radia 1, ki je pripravil najbolj noro rojstnodnevno praznovanje do sedaj. 8 tekmovalcev je 24 ur non stop gledalo en in isti film.

sivka

Sivka - balzam za telo in dušo

M. D. / revija Bodi zdrava
18. 4. 2024, 17.00

Kako nam lahko sivka pomaga zmanjšati stres in poskrbi za dobro počutje

akupresura

3 akupresurne točke, ki jih je dobro poznati

Petra Kolar
17. 4. 2024, 17.00

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima poleg diagnosticiranja in zdravljenja še dodaten namen: posameznika spoznati s sistemom TKM, ga poučiti o osnovnih pojmih in mu ponuditi preproste nasvete o lajšanju nekaterih težav ob samoopazovanju.

izgorelost

Izgorelost, tiha stiska sodobnega časa

Mateja Špiranec / revija Bodi zdrava
16. 4. 2024, 17.01

Vsakdanje življenje poteka v nenehnem hitenju, s stalnim pritiskom in izzivi tako doma kot na delovnem mestu. Vsak trenutek je izkoriščen za dosego ciljev, a v tem hitrem tempu žal marsikatera pozabi na enega izmed najpomembnejših dejavnikov – lastno dobro počutje in zdravje. Stres, izgorelost in občutek nenehnega pritiska postajajo sinonim za sodobni način življenja, ki ga vodi neskončna tekma za uspehom.