Zdravje

Idealno živilo za shujševalne diete

M. K./ revija Bodi zdrava
25. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Leča je idealno živilo za shujševalne diete, saj vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in mineralov. Čeprav je nizkokalorična, vas bo nasitila, hkrati pa bo poskrbela za dobro počutje in vitalnost.

Revija Zarja
Leča

Po količini železa lahko ta popolna stročnica tekmuje z belim mesom ali ribami. Vsebuje tudi veliko lahko prebavljivih beljakovin (do 25 odstotkov) z visoko biološko vrednostjo. Še posebno primerna je za vegetarijance, saj v kombinaciji z mlekom, jajci ali žiti zadovolji vse potrebe po aminokislinah. Obogatena je tudi z vitamini B-kompleksa, fitinsko kislino in zaviralci proteaz, vsebuje pa okoli 50 odstotkov ogljikovih hidratov in le 1,5 odstotka maščob.

Bogata z vlakninami
Ker leča vsebuje veliko vlaknin, pomaga pri zniževanju povišanega skupnega holesterola in zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. Prav tako je več raziskav pokazalo, da stročnice, kot je leča, zmanjšujejo tveganje za obolenje srca in ožilja tudi zaradi visoke vsebnosti folatov. Ti znižujejo raven vnetnega homocisteina, ki prav tako povzroča bolezni srca. Magnezij v leči izboljšuje pretok krvi, kisika in hranil po krvi. Nizke ravni magnezija namreč prav tako povezujemo s srčnimi boleznimi. Leča vsebuje veliko netopnih vlaknin, ki pomagajo preprečevati zaprtje in številne prebavne težave, kot sta razdražljivo črevesje in kolitis. Prav tako pomaga uravnavati in stabilizirati krvni sladkor, saj vlaknine upočasnijo prebavo in preprečujejo hiter dvig sladkorja, kar je še posebej dobrodošlo za vse, ki imajo diabetes in težave z nihanjem ravni krvnega sladkorja.

Odlična za aktivne
Od vseh stročnic in oreščkov ima leča največ beljakovin, zato je odlično živilo za športnike in vse s posebnimi prehranskimi navadami. Leča nas napolni z energijo za dolgo časa, saj je dvig sladkorja počasen zaradi kompleksnih ogljikovih hidratov, prav tako pa je leča odličen vir železa, ki je ključno za energijo in presnovo.

Idealna za diete
Leča je idealno živilo za diete, saj ima malo kalorij, telo pa vseeno napolni s številnimi potrebnimi hranili. Prav tako pomaga preprečevati aterosklerozo, saj nas oskrbi z antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale ter preprečujejo poškodbe celic in genov. Zaradi rastlinskih lektinov, vrste rastlinskih beljakovin, leča spodbudno deluje pri preprečevanju raka, saj omenjeni lektini povzročajo smrt rakavih celic. Prav tako so številni vitamini in minerali v leči odlični za krepitev možganskih funkcij, preprečujejo nastanek degenerativnih bolezni in krepijo spomin.

Veliko kalija
Ker vsebuje tudi veliko kalija, je izjemna za vse, ki jim v telesu zastaja voda, ki imajo težave z zabuhlostjo, podočnjaki, napihnjenostjo ali pa se spopadajo s čezmernim stresom. Prav tako je kalij nujno potreben za pravilno presnovo ogljikovih hidratov ter za dobro delovanje srca, možganov in ledvic. Številni vitamini skupine B, ki jih vsebuje leča, skrbijo za zdravo hormonsko ravnovesje, za hormone pa tako in tako vemo, da nadzorujejo naše celotno delovanje, videz in počutje.

Leča je zelo preprosta za pripravo, poda se k vsakemu obroku in uživajo jo lahko prav vsi. Nekaj idej za pripravo vam ponujamo tudi mi.

Zaradi velike vsebnosti cinka celo krepi potenco in povečuje spolno poželenje.

Profimedia
rdeča leča



OKUSNI RECEPTI Z LEČO

*Kruh z namazom iz rdeče leče

Sestavine za 4 osebe: 150 g rdeče leče, sol, 1 lovorjev list, 1 rdeča čebula, 1 čili, pest drobnjaka, 50 g masla, sveže mlet poper, 16 rezin hrustljavega ali svežega kruha, vodna kreša za okrasitev
Priprava: 1. Lečo nekajkrat oplaknite in ji prilijte 300 ml vode. Začinite jo s soljo, dodajte lovorjev list in kuhajte, dokler ne povre vsa tekočina. Odstranite lovorjev list in počakajte, da se leča ohladi. 2. Sesekljajte olupljeno čebulo, čili in drobnjak. Primešajte zmehčano maslo in nato še lečo. 3. Namaz začinite s soljo in poprom. Namažite ga po rezinah hrustljavega kruha in okrasite z vodno krešo.

*Veganski tatarski biftek

Sestavine: 1 skodelica vloženih suhih paradižnikov, spranih pod vodo, 1 skodelica kuhane rdeče leče, 1 manjša čebula, 2 stroka česna, 1 žlička kaper, 1 žlička gorčice, 1 žlička sladke rdeče paprike v prahu, 2 žlički olivnega olja, poper, sol

Priprava: Rdečo lečo malo razkuhajte. S paličnim mešalnikom med kuhanjem leče zmiksajte vse preostale sestavine. Kuhano lečo nato odcedite, dodajte k preostalim sestavinam in vse skupaj še enkrat zmiksajte do gladke mase, da bo veganski biftek gladke strukture. Biftek je veliko boljši naslednji dan, ko se okusi prepojijo.

Solata z rdečo lečo

Sestavine za 4 osebe: 150 g rdeče leče, 3 žlice olja, 4 mlade čebule, ščepec mletega čilija, majhen šopek peteršilja, 1/2 glave ledenke, 2 žlici limonovega soka, 2 žlici vode, rožnati poper, sol, 2–3 žlice olupljenih slanih pistacij, 1–2 žemlji

Priprava: 1. Lečo oplaknite in jo kuhajte 5 minut. Nato jo odcedite, stresite v skledo in ji dodajte žlico olja, na drobno sesekljano mlado čebulo, dve žlici na drobno sesekljanega peteršilja in ščepec čilija. 2. Ledenko očistite in jo natrgajte na koščke. Dodajte jih preostalim sestavinam in solato pretresite. 3. Zmešajte dve žlici olja, dve žlici limonovega soka, dve žlici vode, sol in rožnati poper ter polivko prelijte po solati. Potresite jo s sesekljanimi pistacijami in dodajte še popečene koščke žemlje.

*Lečini polpeti

Sestavine za 4 osebe: 200 g leče, 1 vejica timijana, 1 čebula, 2 stroka česna, 4 žlice olja, 1 šopek gladkega peteršilja, 1 čili, 1 korenček, 4 žlice drobtin, 2 žlici sezamovih semen, 1 jajce, nastrgan muškatni orešček, sol, poper, 2 žlici moke.

Priprava: 1. Lečo in timijan oplaknite. Oboje denite v približno 500 ml vode, zavrite in pustite lahno vreti približno 30 minut. 2. Olupljeno čebulo in česen zrežite na kocke. V posodi segrejte žlico olja in oboje popražite na njem. Peteršilj oplaknite, otresite do suhega in potrgajte lističe. Čili po dolgem prepolovite, mu odstranite semenje, ga oplaknite in tako kot peteršilj na drobno sesekljajte. Korenje olupite in na grobo nastrgajte. 3. Lečo odcedite in ji primešajte pripravljene sestavine, drobtine, sezam, jajce, muškatni orešček, sol, poper in moko. Pregnetite z rokami ali kuhalnico. Zmes enakomerno porazdelite po skledi, označite osem porcij in jih oblikujte v polpete. Približno 10 minut jih pecite na treh žlicah olja. Nekajkrat obrnite. Zraven teknejo bombetke, tzatziki in hrustljava solata.

*Lečin pire

Sestavine za 4 osebe: 300 g rdeče leče, 2 čebuli, 2 žlici olja, 300 ml smetane, sol, sveže mlet poper, 1 žlica kisa, 4 jajca, nekaj vejic drobnjaka

Priprava: 1. Lečo oplaknite pod hladno vodo. Stresite jo v skledo, dodajte hladno vodo in lečo namakajte 30 minut. 2. Medtem olupite čebulo, jo prerežite in narežite na tanke rezine. V ponvi segrejte žlico olja in na njem zlato popražite čebulo. 3. Olupite še drugo čebulo in jo na drobno sesekljajte. V kozici segrejte preostalo olje in na njem malce popražite čebulo. Nato dodajte odcejeno lečo in smetano. Začinite s soljo in poprom ter lečo pri nizki temperaturi pustite lahno vreti 10 minut. 4. Blago soljeni vodi dodajte žlico kisa in jo zavrite. Naredite vrtinec in vanj ubijte eno jajce. Vre naj od 3 do 4 minute, nato ga vzemite ven z luknjičavo penovko in odcedite. Na enak način pripravite še preostala jajca. 5. Kuhano lečo malce pretlačite s paličnim mešalnikom. Lečin pire potresite z ocvrto čebulo in na grobo sesekljanim drobnjakom ter vsaki porciji dodajte poširano jajce.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!