Zdravje

Kaj sporočajo barve sadne mavrice?

A.S. / revija Bodi zdrava
24. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Sadje in zelenjavo lahko razvrstimo v skupine po barvi, vsaka skupina pa ima svoj nabor fitohranil, ki nam dajejo edinstvene zaščitne lastnosti. Preberite, kaj sporočajo barve te mavrice.

dreamstime
MAVRICA ZDRAVJA

Rdeča

Paradižnik, lubenica in rdeče grenivke vsebujejo močan karotenoid likopen, ki je glavni pigment, odgovoren za rdečo barvo. Je najobilnejši karotenoid v prostati, visoka raven likopena v krvi pa preprečuje bolezni srca in raka prostate.


Rdeča in vijoličasta barva

Borovnice, robide, maline, grozdje, jajčevci, rdeče zelje in rdeče vino vsebujejo močan flavonoid, imenovan antociandin, ki je odgovoren za lepe rdeče, modre in vijoličaste barve. Te snovi imajo približno 50-kratno antioksidativno aktivnost vitamina C in so 20-krat močnejše od vitamina E. Flavonoidi učinkujejo protivnetno, antikarcinogeno, protitumorno in protivirusno.

profimedia LIZA MAJA
pita s sadjem

Oranžna barva

V sadju in zelenjavi oranžne barve, denimo v korenju, mangu, meloni, bučah, sladkem krompirju in marelicah, so velike količine karotenoidov. Čim močnejše oranžne barve sta sadje in zelenjava, tem večjo koncentracijo karotenoidov provitamina A imata, vsaj navadno je tako. Oranžno sadje in zelenjava imata večinoma veliko betakarotena. Telo pretvori toliko betakarotena v vitamin A, kolikor ga potrebuje. Prehrana z veliko karotenoidov deluje zaščitno proti raku. Že če pojemo le korenček na dan, nam lahko pomaga, da se zaščitimo pred rakom.

Oranžna in rumena barva

Pomaranče, mandarine, limone, limete, grenivke, papaja, ananas in nektarine imajo veliko vitamina C in citrusnih bioflavonoidov, ki so močni antioksidanti. Ti krepijo krvne žile, da podpirajo kolagen in krepitev celic, ki tvorijo notranje stene krvnih žil. Preprečujejo sproščanje in tvorjenje spojin, ki spodbujajo alergije in vnetja ter se uporabljajo tudi za preprečevanje in zdravljenje modric, krčnih žil in hemoroidov.

Rumena in zelena barva

Špinača, ohrovt, repa, zelena solata, por in grah imajo navadno veliko luteina in zeaksantina. Lutein ščiti očesne leče pred poškodbami zaradi premočne svetlobe, kar upočasni razvoj sive mrene.

Zelena barva

Brokoli, cvetača, kitajsko zelje, ohrovt in vodna kreša spadajo med križnice. Ta skupina borcev proti raku vsebuje več fitohranil z antikarcinogenimi lastnostmi kot katera koli druga družina zelenjave.

Bela in zelena barva

Čebula in česen vsebujeta močna fitohranila. V čebuli je flavonoid kvercetin, ki ima protivnetno in protivirusno delovanje (zdravljenje alergij in astme). Jabolka, rdeče vino in črni čaj prav tako vsebujejo veliko kvercetina. Česen ima pomembne antikarcinogene učinke in močno protimikrobno delovanje proti bakterijam, virusom in celo parazitom. Poleg tega vpliva na zniževanje holesterola.

 Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!