Zdravje

3 akupresurne točke, ki jih je dobro poznati

Petra Kolar
17. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima poleg diagnosticiranja in zdravljenja še dodaten namen: posameznika spoznati s sistemom TKM, ga poučiti o osnovnih pojmih in mu ponuditi preproste nasvete o lajšanju nekaterih težav ob samoopazovanju.

dreamstime
Akupresura

V starodavnih časih so na Kitajskem zdravnike plačali le takrat, ko so bile njihove »ambulante« prazne, saj je to pomenilo, da so paciente naučili prepoznavati določene znake in metode samozdravljenja po sistemu TKM, s katerimi so si lahko lajšali prenekatere težave. Tokrat želimo z vami deliti nekaj osnovnih akupunkturnih oziroma akupresurnih točk, ki ležijo na rokah, za katere je dobro, da si jih zapomnite in uporabite, če vas doletijo nekatere težave. Za pozitiven učinek si je treba vzeti čas, bodite potrpežljivi in vztrajni, naravne metode zdravljenja nas učijo tudi samoopazovanja in nežnosti do sebe.

Kaj je akupresura in kako jo pravilno izvajati

Akupresura je terapevtska tehnika, ki izvira iz tradicionalne kitajske medicine in temelji na pritisku določene točke na telesu. Ta pritisk se lahko izvaja s prstom, palcem, dlanjo ali s pripomočki, ki so namenjeni akupresuri. Namen in cilj akupresure je spodbuditi pretok vitalne energije po telesu in tako uravnati funkcije organov ter lajšati različne težave. Pri akupresuri gre za iste energijske kanale, meridijane, na katerih se izvaja tudi akupunktura, kjer se v točke vstavljajo tanke sterilne igle.

Po teoriji TKM je stalen pretok vitalne energije skozi kanale bistvenega pomena za človekovo zdravje. Ko je pretok oviran, telo ne more več vzdrževati ravnovesja, ki je potrebno za ohranjanje zdravja in vitalnosti.

Med zdravljenjem ali samozdravljenjem se ob pritisku na ustrezno akupunkturno točko občuti rahla bolečina, kar je normalen in pričakovan pojav, sploh kadar lajšamo akutne težave, kot so glavobol, slabost, nespečnost, utrujenost ...

Akupresura se lahko izvaja od dva- do trikrat na dan. Pritisk na točko naj bo globok, hkrati nežen in ne preveč hiter. Vsako točko je dobro stimulirati približno tri minute, lahko tudi več. Zdravniki TKM velikokrat svetujejo akupresuro v kombinaciji več točk, ki jim doma sledimo po naročenem vrstnem redu. Akupresura je prav tako celostna metoda, naravna in varna in se lahko izvaja tudi pri otrocih.

Revija Bodi zdrava
akupresurne točke

Točka HT7 šenmen ali vrata duše

Točka HT7 leži na meridijanu srca, in sicer na notranji strani zapestja, na vzdolžni liniji palčeve tetive, tik pod zapestnim zglobom. Točno mesto je približno prst stran od zapestja.
Točka je znana po svojih pomirjevalnih lastnostih in jo lahko masiramo, če imamo naslednje težave:

Pomirjanje duha: lajšanje stresa, depresije in otožnosti, tesnobe, nespečnosti.
Lajšanje srčnih težav: uravnava pretok energije srca, lajša palpitacije, nepravilen srčni utrip, nelagodje v predelu prsnega koša.
Spodbujanje cirkulacije: izboljša krvni obtok v rokah, kar je koristno pri težavah hladnih rok in prstov ter pri mravljinčenju.
Podpora koži: lajša srbečico, ki je prisotna ob izpuščajih.


Točka LI4
hegu ali tigrov gobec

Točka LI4 leži na meridijanu debelega črevesa in je ena izmed najbolj znanih in uporabljenih točk v akupresuri in akupunkturi. Najdemo jo na hrbtni strani dlani, v vdolbini med palcem in kazalcem, kjer se srečata njuni kosti. Ta posebna točka ima zelo širok spekter uporabe in se uporablja za lajšanje različnih težav, kot to:

Lajšanje bolečin: glavobol, zobobol, bolečine v vratu, ramenih in hrbtu. Točka se uporablja pri akutnih in kroničnih bolečinah.
Spodbujanje prebave: lajšanje napihnjenosti in napenjanja, zaprtja, pri vetrovih in drugih prebavnih motnjah.
Lajšanje menstrualnih bolečin in krčev: točka se lahko masira že dan pred pričakovano menstruacijo ter prvi in drugi dan, večkrat na dan po tri minute. Odlična je tudi kombinacija z moksibustijo.
Spodbujanje poroda: točka se lahko masira dalj časa v času aktivnega poroda, saj lajša bolečine in spodbuja sam potek poroda. Odlična je v kombinacijo s točko ST36 ali dzusanli, ki leži pod kolenom. Omenjeni točki sta del prakse ob porodu na Kitajskem še danes.


Točka SJ5
vajguan ali zunanja vrata

Točka SJ5 leži na meridijanu trojnega grelca in jo najdemo na zunanji strani podlakti, hrbtni strani zapestja, približno dve širini prsta od zapestne gube. Trojni grelec uravnoteža energijo zgornjega, srednjega in spodnjega grelca, ki krepijo zgoraj in spodaj ležeče organe, vse od prsnega koša do mehurja.

Lajšanje bolečin v rokah in zapestju: točka lajša bolečine, povezane z artritisom, poškodbami ali utrujenostjo roke zaradi čezmerne uporabe rok.
Lajšanje tenzijskih glavobolov: trojni grelec uravnava energijo v glavi in vratu, zato je odlična pri lajšanju tenzijskih glavobolov.
Lajšanje simptomov prehlada: znižuje povišano telesno temperaturo, iz telesa pomaga izločati čezmerno sluz, vlago, hlad in mraz, ki so prisotni pri prehladu.
Pomirjanje duha: lajša napetosti zaradi stresa, tesnobo, žalost in depresijo.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!