Zdravje

Sivka - balzam za telo in dušo

M. D. / revija Bodi zdrava
18. 4. 2024, 17.00
Deli članek:

Kako nam lahko sivka pomaga zmanjšati stres in poskrbi za dobro počutje

Pixabay
Sivkini cvetovi

Za miren spanec in pomiritev 

Sivka ni le lepega videza in čudovitega vonja, temveč ima tudi sproščujoč učinek na telo in duha, ki je pogosto podcenjen. Znana je tudi kot Lavandula augustifolia (prava sivka) in se uporablja predvsem kot okrasna rastlina ali za dišavo. Uporaba sivke kot zdravilne rastline je zato manj poznana. Toda kako natančno nam sivka lahko pomaga? Že v 12. stoletju je vijoličasti cvet sivke simboliziral »čisto znanje in jasno razumevanje«. Danes nam je znano, da sivkino olje vsebuje učinkovine, kot sta linalol in linalil acetat, ki na možgane delujeta tako, da zavirata pretok stresnih hormonov adrenalina in noradrenalina. Učinek sivke tako obljublja notranji mir, sprostitev, lažji spanec in notranje ravnovesje ter zavira razgradnjo hormona sreče serotonina. Sivka naj ne bi samo lajšala občutkov tesnobe, ampak tudi omiljevala nočne more in pomagala pri ljubezenskih težavah. Nekatere raziskave so pokazale, da je uporaba sivke bolj priljubljena od antidepresivov ali uspaval, saj ti povzročajo zasvojenost.

Shutterstock
Sivkino milo

Sveža, posušena, kot olje ali kot krema

Sivka je primerna tako za uživanje kot za zunanjo uporabo – odvisno od tega, kakšen učinek želite doseči in kaj vam je ljubše. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj možnosti.

1. Sivkin čaj: sprošča in pomirja

Posebnost: pomirja, uspava in sprosti um

Od dva do tri sveže cvetove sivke prelijete z vrelo vodo in pustite stati nekaj minut. Če doma nimate sveže sivke, lahko kupite sivkin čaj.

2. Olje sivke: za zunanjo uporabo in uživanje

Posebnost: pomirja, izboljšuje razpoloženje, deluje protivnetno in poživljajoče

Sivkino olje ali sivkin prah v kapsulah lahko uporabljate oralno. Sivkino olje za zunanjo uporabo lahko dodate v vodo za kopel in jo spremenite v sproščujočo kopel. Poleg tega lahko olje ublaži srbenje, ki ga povzročajo piki žuželk. Če ga uporabljamo kot masažno olje, naj bi lajšalo predvsem težave s prebavili, napetost in revmatične težave. Med nosečnostjo se olje poleg sproščanja uporablja bodisi za kopanje ali kot krema za preprečevanje strij. Obkladki iz sivkinega olja se uporabljajo pri kašlju. Naredite jih tako, da nekaj kapljic sivkinega olja zmešate z žlico rastlinskega, t. i. baznega olja in nakapate na krpo. Obkladek najprej segrejte in ga nato približno dve uri pustite na prsih. Če uporabljate čisto eterično olje sivke, ga zmešajte z baznim oljem, kot sta sončnično ali jojobino olje.

Ali ste vedeli? Obstajajo tudi olja za obraz s sivko, s katerimi naj bi dosegli učinek napete kože.

3. Sivkin med

Posebnost: edinstven okus

Medu dodajte poljubno število cvetov, kozarec pa pustite stati vsaj štiri tedne. Aroma sivke daje medu edinstven okus.

4. Čistilni tonik za obraz

Učinek: napeta in mehka koža

Če ga želite narediti sami, zjutraj dajte dve ali tri sveža socvetja v približno 100 mililitrov vode, pustite stati ves dan in zvečer uporabite kot tonik za čiščenje obraza.

5. Sivka kot izdelek za nego kože

Posebnost: sprošča, pomirja, gladi kožo

Sivkine kreme ali olja za obraz se lahko uporabljajo v boju proti gubam, te pa naj bi se celo zmanjšale. Toniki ali losjoni za obraz kožo pomirjajo, čistijo in delujejo antibakterijsko. Izdelki za nego ustnic, kopalne soli, mila ali geli za prhanje lahko vsebujejo tudi sivko za nego in pomiritev kože.

6. Dišeče sveče in drugo

Posebnost: sproščajo in pomirjajo

Aromaterapija ni priljubljena le pri meditaciji, ampak tudi pri jogi, kopanju ali preživljanju prijetnega večera na balkonu ali terasi. Eterična olja sivke v difuzorju ali v dišeči svečki ne samo da prijetno dišijo, ampak tudi sproščajo. Sivkino olje v difuzorjih, v vodi za kopel ali svečah je priljubljeno za sproščanje med nosečnostjo. Če se torej radi sprostite z dojenčkom v trebuščku, lahko izberete sivko za svojo idealno spremljevalko.

Pixabay
Sivka

Cvet za spomin

Sivka je vsestranska rastlina, nebeško diši in je dobrega okusa, zato je primerna za zunanjo uporabo in uživanje. Naj gre za med ali druge dobrote, ki so obogatene s sivko, na spletu boste našli veliko receptov, ki vključujejo uporabo sivke na najrazličnejše načine. Sivka je že sestavni del nekaterih zeliščnih mešanic in pomaga obogatiti številne jedi. Posušene cvetove sivke lahko uporabite na primer za pripravo sivkinega masla ali piškotov. Pustite domišljiji prosto pot in preizkusite katerega od receptov z dodatkom sivke.
Od kod prihaja sivka?

Lavanda (sivka) je dobila ime po latinski besedi »lavare«, kar pomeni umivati. Že stari Rimljani so jo dodajali v vodo za umivanje in kopanje, ker uspešno uničuje klice, bakterije, glivice in celo viruse. Cenjeni vonj sivke se pogosto uporablja tudi pri meditaciji kot eterično olje v izparilniku.

Marsikdo ceni sivko tudi kot balkonsko ali vrtno rastlino. Z dišečimi vrečkami, polnjenimi s cvetovi sivke, ali kot dodatek vodi za čiščenje lahko preprečite pojav moljev in drugih škodljivcev, sivka, posajena na vrtu ali balkonu, pa bo privabljala čebele.

V indijski vedi o čakrah vijoličasta barva predstavlja t. i. kronsko čakro, ki je tik nad glavo, točno tam, kjer se po hinduizmu in budizmu duhovno zliva v raven duše. Tisti, ki ne verjamejo v duhovni pristop, lahko sivko preprosto uporabljajo kot rastlino z blagodejnim učinkom.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

Revija Bodi zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Prijazno vabljeni k branju!