Srečanje

Trump pravi, da s Kimom ne bo igral golfa

B.K.
11. 6. 2018, 10.39
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 10.53
Deli članek:

Ameriški predsednik in severnokorejski voditelj sta že prispela v Singapur. A se še nista srečala.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v Singapur, kjer se bo srečal s severnokorejskim kolegom Kim Džong Unom, priletel v nedeljo zvečer, po tem, ko je predčasno zapustil vrh G7 v Kanadi. Kim je v to majhno azijsko državico prispel že popoldan.

Voditelja se še nista srečala – prvi sestanek je načrtovan za v torek ob 9. jutranji uri po lokalnem času, oziroma ob 3.00 zjutraj po našem času. Srečala se bosta v elitnem hotelu Capella, na nekdaj piratskem otoku Santosa. Gre za zgodovinski dogodek, na katerem bodo morda celo položeni temelji za uraden konec sicer uradno že 68 let trajajoče vojne na Korejskem polotoku. Ameriški predsednik je sicer dejal, da bi se lahko sestanek raztegnil tudi do tri dni, a da s Kimom definitivno ne bo igral golfa.

Trump je že namignil, da bo njegov odziv po koncu srečanja povedal, ali so pogajanja bila uspešna ali ne. Če bo nadaljeval svojo retoriko o “maksimalnem pritisku” na severnokorejski režim “boste vedeli, da pogajanja niso šla dobro,” je izjavil. Javnost naj torej skrbno spremlja njegov twitter profil.

Kaj si od srečanja obetata voditelja?

Trump je že dejal, da bo zahteval “popolno, preverljivo in nepovratno denuklearizacijo” Severne Koreje. To pomeni, da bi se država morala odpovedati tako vsemu jedrskemu orožju kakor tudi balistični tehnologiji, ki lahko doseže Združene države Amerike.

S popolno denuklearizacijo se sicer strinja tudi Kim, a to zanj pomeni nekaj drugega. Severnokorejski režim namreč zahteva, da se jedrsko orožje umakne ne le z vsega polotoka ampak tudi iz celotne regije. To bi pomenilo, da morajo orožje iz Južne Koreje in Japonske umakniti tudi ZDA.

A Kim bi lahko do neke mere popustil. Razoroževanje bo namreč trajalo več let, njegov prvotni namen pa je ukinitev ekonomskih sankcij. Poznavalci namreč pravijo, da se želi Kim osredotočiti na gospodarsko rast v sicer revni državi. Za to pa najprej potrebuje ukinitev mednarodnih sankcij.

Kako je prišlo do zgodovinskega srečanja?

Kim je konec lanskega leta izjavil, da Severna Koreja poseduje jedrsko balistično raketo, ki lahko doseže ozemlje Združenih držav Amerike. Napetosti z ZDA so razumljivo naraščale.

Nato je Kim pričel z diplomatskimi pogovori z Južno Korejo o sodelovanju na Olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjeongčangu. Severnokoresjka delegacija se je Olimpijskih iger udeležila in pustila dober vtis.

Marca je nato Kim Trumpa zaprosil za srečanje in ameriški predsednik je presenetljivo sprejel in za datum srečanja določil 12. junij.

Kim se je nato dvakrat srečal s kitajskim predsednikom Ši Džinpinom, ter prav tako dvakrat z južnokorejskim premierjem Moon Jae Inom.

Konec maja se je severnokorejski režim z grožnjami odzval na vojaške vaje ameriške in južnokorejske vojske na Korejskem polotoku, zaradi česar je Trump srečanje odpovedal, a si je po pogovoru s svetovalci premislil.