Miklavške pekarne

FOTO: Miklavške pekarne po katastrofalnem požaru zaprle vse prodajalne

B.K./STA
11. 6. 2018, 08.35
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 08.41
Deli članek:

Škode je za več kot milijon evrov. Pogorela je celotna proizvodnja.

Gabrijel Toplak

Kot smo že poročali je včeraj ob 18.30 uri zagorelo v proizvodnih prostorih Miklavških pekarn v Miklavžu na Dravskem polju.

Mariborski policisti včeraj ogleda niso mogli opraviti, z njim so začeli danes. Medtem je gasilec Gasilske brigade Maribor Sandi Šeligo za lokalni spletni medij mariborinfo.com dejal, da se je požar začel v proizvodnih prostorih pri pečeh, a se je hitro preselil v samo ostrešje. V gašenju je sodelovalo 11 poklicnih gasilcev in šest prostovoljnih gasilskih enot, je še poudaril.

Zaradi požara prisiljeni zapreti celotno verigo

Katastrofalen požar je očitno zelo prizadel priljubljene pekarne, saj so po koncu gašenja na facebooku sporočili, da do nadaljnjega zapirajo ne le proizvodnjo ampak tudi vse prodajalne.

Po besedah Andreja Lešnika, lastnika družinske pekarne s skoraj 50 zaposlenimi, je do požara najverjetneje prišlo zaradi vžiga pekovske peči. Nato pa se je ogenj v trenutku razširil po vsej proizvodni hali.

"Za nas je to velik šok, zato je trenutno karkoli pametnega povedati zelo težko. Zdaj bodo svoje opravili forenziki, nato bo treba vse urediti z zavarovalnico. Potem bo trajalo še nekaj časa, da lahko proizvodnjo poženemo naprej," je za STA dejal Lešnik, ki za čim prejšnje odprtje prodajaln že išče potencialnega najemnika ali nekoga, ki bi jim začasno priskočil na pomoč.

Zaposleni bodo imeli za zdaj dovolj dela s pomočjo pri sanaciji prostorov, po Lešnikovih besedah pa bodo v tednu dni sprejeli odločitve, kako naprej. Lešnik upa, da se bo podjetje čim prej postavilo na noge, čeprav bo težko začeti znova, saj so imeli redne odjemalce in se boji, da bodo ostali brez njih.

Zaradi dima in padca hospitalizirane štiri osebe

Zublji so uničili infrastrukturo ter vso opremo in stroje za proizvodnjo pekovskih izdelkov. Požar so najprej začeli gasiti zaposleni z ročnimi gasilnimi aparati, a jim to ni uspelo. Do 20.30 ure so ga nato pogasili gasilci GB Maribor ter Prostovoljnih gasilskih društev Miklavž, Dogoše, Bohova, Starše, Hotinja vas in Trniče.

V intervenciji so bili sicer poškodovani štirje ljudje. Trije zaradi vdihavanja dima, ena oseba pa, ker se ji je pod nogami vdrl jašek. Vsi štirje so bili prepeljani v Univerzitetni klinični center Maribor.