Potrjeno

Severnokorejski voditelj je obiskal Kitajsko

J.P./STA
28. 3. 2018, 08.15
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 08.19
Deli članek:

Kitajska je po skrivnostnem obisku visokega severnokorejskega predstavnika v Pekingu danes uradno potrdila, da je šlo za obisk severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Profimedia
Voditelja z ženama

Kot poroča kitajska tiskovna agencija Xinhua, je bil Kim s soprogo Ri Sol-ju v Pekingu od nedelje do danes in je imel pogovore s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Kitajski predsednik je severnokorejskega voditelja in njegovo soprogo tudi gostil na banketu. Na srečanju je Kim povedal, da sta se pogovarjala o odnosih med državama, razmerah v Severni Koreji, ohranitvi miru in stabilnosti na Korejskem polotoku in drugih zadevah.

To je bil prvi obisk Kim Jong-una v tujini, odkar je po smrti svojega očeta Kim Jong-ila leta 2011 prevzel oblast v Severni Koreji. Njegov oče, ki je bil znan po strahu pred letenjem, je Kitajsko večkrat obiskal z zasebnim, oklepnim vlakom. Kitajski in severnokorejski mediji so takrat njegov obisk potrdili šele, ko je po koncu zapustil Kitajsko.

Jedrsko razoroževanje

Xi je izpostavil pomen prijateljstva med sosednima državama. Poudaril je, da do obiska severnokorejskega voditelja prihaja ob posebnem času ter pohvalil "pozitivne spremembe" na Korejskem polotoku letos. Pri tem je pojasnil, da se Kitajska še naprej zavzema za jedrsko razoroževanje na Korejskem polotoku ter reševanje težav z dialogom.

Kim je nakazal možno pot za rešitev severnokorejskega jedrskega vprašanja. "Vprašanje denuklearizacije Korejskega polotoka lahko rešimo, če se bodo Južna Koreja in ZDA odzvale na naša prizadevanja z dobro voljo, če bomo ustvarili ozračje miru in stabilnosti ter obenem sprejeli usklajene ukrepe za mir," je dejal.

Severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA pa je poročala, da je Xi ob srečanju sprejel Kimovo vabilo, naj obišče Severno Korejo.

Kima so na Kitajskem sprejeli tudi predsednik kitajske vlade Li Keqiang ter člani kitajskega centralnega komiteja.