Merkel&macron

Trump išče evropske zaveznike v trgovinski vojni s Kitajsko

STA/B.K.
27. 3. 2018, 21.01
Posodobljeno: 27. 3. 2018, 22.08
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v torek z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom po telefonu govoril o skupnem boju proti kitajskim nepravičnim trgovinskim praksam. Govorili so tudi o trgovini med EU in ZDA, katerih odnose je zaostrila uvedba ameriških carin na aluminij in jeklo.

Reuters
Macron in Merklova nista naklonjena hitri širitvi proti jugovzhodu.

Kot so sporočili iz Bele hiše, sta Trump in Merklova razpravljala o "združitvi sil v boju proti kitajskim nepravičnim gospodarskim praksam in nezakonitemu prisvajanju intelektualne lastnine."

S francoskim predsednikom pa je Trump razpravljal o "naslednjih korakih" v soočanju s kitajskimi nepravičnimi praksami.

Predsednik ZDA je pred kratkim napovedal, da bodo ZDA uvedle dodatne carine na kitajski uvoz, vreden okoli 60 milijard dolarjev. Kitajska se je odzvala s seznamom 128 proizvodov, ki bi jih ocarinila, če bodo propadli pogovori o trgovinskih odnosih med državama, ki so se začeli ta teden.

Ameriški predsednik je z voditeljema Nemčije in Francije razpravljal tudi o trgovinskih odnosih med EU in ZDA, so sporočili iz Bele hiše.

V petek so namreč začele veljati carinske dajatve na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je pred tem z izgovorom zaščite nacionalne varnosti določil Trump. Iz ukrepa je sicer med drugim začasno izvzeta tudi unija, ki si prizadeva za stalno izvzetje.