Briljantina

Jure Franko vrača udarec Urški Alič

Ž.K. / Novice Svet24
27. 3. 2018, 19.15
Deli članek:

Podjetje Jureta Franka je v javnost poslalo pismo, v katerem Urško Alič, prvo damo Špas teatra, obtožuje škodoželjnega ravnanja ter izsiljevanja.

Mediaspeed
Jure Franko si želi uprizoriti slavni muzikal.

Jure Franko, nekdanji smučar, danes pa poslovnež in lastnik podjetja Prospot, je konec februarja na tiskovni konferenci najavil premiero svetovno znanega muzikala Briljantina. A celoten dogodek je zmotila Urška Alič, prva dama Špas teatra, ki je na tiskovno konferenco poslala svojo odvetnico. Špas teater je namreč zaščitil blagovno znamko Briljantina, saj namerava tudi sam izvesti slavni muzikal. Poleg tega je Aličeva obtožila Franka, da je izkoristil smrt Gašperja Tiča in v času, ko so v Špas teatru žalovali, s strani imetnika originalne licence v ZDA pridobil licenco, za katero se je dogovarjala Aličeva.

Uradna izjava in odgovor

Dober mesec dni kasneje je na obtožbe z uradno izjavo odgovoril tudi Jure Franko. Kot pravi, ima njegovo podjetje Prospot, d. o. o., neizpodbitno pravico do izvedbe muzikala Briljantina, ki jo je zakonito pridobilo neposredno od izvornih lastnikov pravic, tako kot je to običajna praksa. Muzikal je v nastajanju in produkcija je od januarja letos v polnem teku. Prvi sklop uprizoritev bo, tako kot je predvideno, v prenovljenih Križankah v Ljubljani od 18. do 22. junija letos.

Marko Vavpotič / M24.si
Urška Alič

Škodovalni nameni

Glede neupravičenih očitkov okrog uporabe naslova muzikala Briljantina pa je zapisal naslednje: »Gospa Urša Alič, ki si je neuspešno prizadevala pridobiti licenco, je bila najkasneje 2. 8. 2017 od izvornih imetnikov licence iz ZDA obveščena, da licence ni dobila. Šele po tem (7. 8. 2017) je Kulturno društvo Špas teater prijavilo znamko 'briljantina'. Torej je to storilo NAKNADNO, in ne PREDHODNO, kot je to navedlo v 'Izjavi za javnost' 28. 2. 2018. V trenutku prijave znamke so se pri Kulturnem društvu Špas teater zavedali, da nimajo zakonite licence za muzikal Briljantina. Kulturno društvo Špas teater je znamko prijavilo s škodovalnim namenom preprečiti postavitev muzikala Briljantina oziroma izsiliti licenco ali denar. Zato je znamka 'briljantina' v nasprotju z zakonom in bo izbrisana iz registra.«

Brez komentarja

Urško Alič smo povprašali, kako komentira obtožbe Jureta Franka. Njen odgovor objavljamo v celoti: »Gledališče Špas teater vodim že 20 let pošteno in predano, na slovenskem prostoru sem si pridobila zaupanje stroke in občinstva. Z namero, da zaščitim interese gledališča in naše zakonske pravice, sem ravnala skladno z dejstvi in zakonom – zdaj sem priča neverjetno napadalni poslovni drži, šikaniranjem in hudim pritiskom s strani g. Jurija Franka, ki so segli v mojo zasebnost ter grozijo celo obstoju teatra – zato se v vzdržujem nadaljnjih javnih komentarjev.«