Pritožba

Kovačiča ustrahujejo! Pošiljajo mu grožnje s smrtjo

L.T./Novice Svet24
27. 3. 2018, 20.00
Deli članek:

Pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič si referenduma želi jeseni. Trdi, da ga podporniki zakona o drugem tiru ustrahujejo. Drugemu tiru ne nasprotuje, nasprotuje mu samo v takšni obliki.

STA
Kovačič si želi umiritve strasti in izvedbo referenduma v jesenskih mesecih.

Državna volilna komisija (DVK) je danes sprejela sklep o določitvi datuma ponovnega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Ta se bo zgodil v nedeljo, 13. maja, pobudnik referenduma Vili Kovačič pa bo datum glasovanja še drugič izpodbijal na ustavnem sodišču.

Kaj je zavrnitveni referendum

Omenjeni referendum je prvič potekal 24. septembra lani, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka. Glede na veljavno referendumsko zakonodajo bi zakon na tako imenovanem zavrnitvenem referendumu padel, če bi proti njemu glasovalo 342.000 volilnih upravičencev oziroma petina vseh volivcev.

Nasprotniki zakona so morali čez dve poleni

Podporniki zakona pred seboj niso imeli takšnih polen, povrhu pa se je vlada Mira Cerarja odločila še, da bo referendumski kampanji namenila 97.000 evrov proračunskih sredstev. Ta denar so namenili enostransko oziroma »propagandno«, kot se je izrazilo vrhovno sodišče, saj so v »njej poudarjali le pozitivne posledice uveljavitve zakona o drugem tiru in negativne, ki bi izvirale iz zavrnitve zakona, ne pa tudi morebitnih tveganj, ki jih prinaša uveljavitev«.

Kovačič bo datum referenduma na ustavnem sodišču izpodbijal še drugič

»Pritožil se bom na ta datum, saj je v nenormalnih okoliščinah,« je Vili Kovačič napovedal še pred uradno odločitvijo. »Na to neenako tekmo ne bomo šli,« je dejal Kovačič, ki ne vidi ovir v tem, da se referendum ne bi razpisal na dan volitev, »državni zbor z lahkoto sledi odločbi ustavnega sodišča, ki pravi, naj to zakonodajo uredijo v skladu z ustavo. Ta zakon lahko sprejmejo takoj in torej določijo, naj se v primeru bližine referenduma in volitev te obvezno razpišejo na isti datum in se tako doseže višji kvorum.«

Kovačiča že ustrahujejo

Kovačič sicer trdi, da so ga že začeli ustrahovati: »Dobivam grožnje s smrtjo, likvidacijo.« Zaradi tega poziva k umirjanju žogice. »Predlagam, da je referendum jeseni, ne pa zdaj, ko so strasti razgrete in sem jaz pod vplivom groženj,« pravi Kovačič.