Protesti

Puigdemonta izdala prijateljev mobilnik in zasledovalna naprava v avtu

B.K.
27. 3. 2018, 18.16
Posodobljeno: 27. 3. 2018, 18.59
Deli članek:

Španski obveščevalci so nekdanjega katalonskega voditelja izsledili z uporabo zasledovalne naprave v avtomobilu in geolokacijske storitve na mobilniku enega izmed njegovih sopotnikov.

Profimedia
Carles Puigdemont

Nekdanji katalnoski voditelj v izgnanstvu Carles Puigdemont je v roke nemške policije padel zaradi informacij o njegovi lokaciji, ki so jih španski obveščevalci pridobili s sledenjem mobilnemu telefonu, ki si ga je lastil eden izmed njegovih sopotnikov na poti iz Finske v Belgijo.

Poleg tega so obveščevalci na Puigdemontov avotomobil namestili zasledovalno napravo, medtem, ko je ta stal parkiran v belgijskem mestecu Waterloo, poroča britanski časnik The Guardian.

V operaciji naj bi sodelovalo 12 uslužbencev španskega Nacionalnega obveščevalnega centra CNI.

Protestniki blokirali ceste, pozivajo k stavki

Katalonski protestniki, podporniki Puigdemonta in zagovorniki katalonske neodvisnosti, so medtem blokirali več cest v tej španski regiji, tudi avtoceste, in pozvali na množične proteste v podporo neodvisnosti. Avtocesta N-340 ob mestu Alcanar je bila neprevozna kar šest ur.

Separatistična skupina Odbor za obrambo republike (CDR) je poleg tega pozval tudi na splošno stavko v Barceloni, s katero naj bi blokirali glavno železniško postajo. V izjavi za javnost so špansko vlado obtožili, da je situacijo potisnila »preko točke vrnitve« in pozvali h »katalonski pomladi.«