Tragedija

Ko bodo 11-letnika prebudili iz kome, bo izvedel, da je brez staršev in sestrice

T.L.
27. 3. 2018, 15.51
Posodobljeno: 27. 3. 2018, 16.03
Deli članek:

Solastnik trgovskega centra, ki živi v Avstraliji, je milijonar Denis Shtengelov. Pravi, da je za izgradnjo centra dal le denar, v Rusijo se ne bo vrnil.

Reuters
Predsednik Putin je v bolnišnico obiskal preživele.

Ruske oblasti so po uničujočem požaru v nakupovalnem središču v sibirskem rudarskem mestu Kemerovo prijele štiri osebe, med njimi je tudi lastnik trgovine. Preučujejo pa še odziv varnostnika v centru, ki naj bi, ko se je vključil alarm zaradi požara, izključil protipožarni sistem, posledično pa naj bi bili zato zasilni izhodi v centru zablokirani. 

Reuters
Priprt: Georgy Sobolev, tehnični direktor v podjetju, ki je lastnik trgovskega centra.

Šele zdaj, po tragediji, v kateri je med 64 smrtnimi žrtvami tudi 41 otrok, pristojni ugotavljajo več kršitev v sami izgradnji trgovskega centra kot tudi na drugih področjih glede uporabe kompleksa in ena od najbolj očitnih je prav blokada zasilnih izhodov.

Milijonar družinam žrtev 67.000 dolarjev

Solastnika trgovskega centra Denisa Shtengelova, ki živi v Avstraliji, obtožujejo, da je na človeških kosteh ustvaril luksuz. Na vprašanje, ali se čuti moralno odgovornega za tragedijo v Sibiriji, je lastnik družbe KDV dejal: "Seveda. Žal mi je zaradi vseh, ki jih je tragedija posredno ali neposredno prizadela."

Pravi, da ni bil seznanjen s potekom gradnje in da je "le dal denar za gradnjo". Milijonar, ki z družino živi v Avstraliji, je obljubil, da bo njegovo podjetje družinam žrtev požara plačala 67.900 dolarjev in jim finančno pomagalo s plačili stroškov zdravljenja. 

"Dogodek dojemam kot osebno tragedijo, hkrati pa bi si želel, da se imenujejo pravi krivci." V Rusijo se ne misli vrniti, saj bi ga lahko aretirali.  

Shtengelov je v Avstraliji zgradil športni kompleks s teniškimi in golf igrišči. Za družino. Njegova sinova Ivan in Alexey, trenirata tenis. Športni kompleks vodi milijonarjeva sestra Yulia, ki se je iz Švice preselila v Avstralijo. Mlajša sestra Oksana pa v Tomasku vodi svojo restavracijo.

Ruski mediji pišejo, da milijonarjeva družina uživa v luksuznem življenju, po svetu potujejo v najdražjih letalih in bivajo v luksuznih letoviščih ter obiskujejo najprestižnejša smučišča. 

Profimedia
Pogorišče

Ko se prebudi iz kome, mu bodo povedali, da je brez staršev in sestrice

Medtem pa Rusija žaluje. Ruski mediji pa objavljajo tragična pričevanja o dogodku, ki ga bo težko pozabiti. Enega najbolj presunljivih posnetkov prikazuje 11-letnega Sergeja Moskalenka, ki skoči iz četrtega nadstropja centra, da bi ubežal zubljem in dimu. Deček je trenutno v umetni komi, ko pa ga bodo prebudili, mu bodo morali povedati, da sta njegova starša in tudi štiriletna sestra mrtvi. Dečkova babica je dejala, da je družina šla v nedeljo v center, da bi kupila kapo. Otroka sta prepričala starša, da so odšli v igralnico, kjer je tudi izbruhnil požar. Zaenkrat ni jasno, kako to, da se je deček ločil od družine. Posnetki, ki so zaokrožili po spletu, prikazujejo dečka, ki visi z okna in se čez nekaj trenutkov odloči za skok. Ko so ga sprejeli v bolnišnico, je še lahko govoril in jim je povedal svoje podatke ter da so starši ujeti v centru. Njegovo zdravstveno stanje je resno. Zanj bo, ko si opomore, na kar vsi upajo, skrbela babica.

Aleksandr Lillevyali je v požaru izgubil tri hčerke. Deklice, stare od pet do 11 let, je pustil v kinu. Takrat jih je zadnjič videl žive. Ena od njih ga je še poklicala in mu povedala, da je v dvorani polno dima, zato je stekel proti dvorani, prišel do vhoda v stavbo, ko so ga preusmerili. Hčere so v dvorani umrle, Aleksandr za njihovo smrt krivi pravila, zaradi katerih mu niso pustili, da bi jih skušal rešiti. 

Profimedia

Tudi Igor je s sestrico gledal film, ko je prostor vstopila ženskam in kričala, da gori. "V sekundi so se pojavili oblaki dima. Zgrabil sem sestro in tekli smo. Nič nisem videl, potrebovala sva pet minut, da sva ušla. Še vedno se tresem. Kdo ve, kaj bi se zgodilo, da ne bi prišla ženska in nas opozorila," se sprašuje deček.

Ena od prič je za RT dejala, da so jim zaposleni v centru lagali, češ, da v dvorani ni otrok. Pravi, da so mladi moški reševali otroke. Ko pa sta s fantom skušala vstopiti v kinodvorano, so jima zaposleni rekli, da tam ni otrok. Izkazalo se je, da to ne drži. "Lagali so nam, lahko bi rešila otroke!"

Anna, ki se s sinom in otrokom gledala film, vendar se je pravočasno rešila, je dejala, da je njen mož, ki je pomagal pri organizaciji evakuacije povedal, da varnostnikov ali osebja trgovskega centra ni bilo nikjer na vidiku.