Okrepitev

Pomembna pridobitev za naše južne sosede: bojna letala F-16

J.P.
28. 3. 2018, 07.29
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 11.59
Deli članek:

Zmogljivosti zračnih sil bodo znatno okrepili z izraelskimi bojnimi letali.

Profimedia
Kupiti jih nameravajo 12.

Hrvaška namerava od Izraela kupiti 12 rabljenih bojnih letal F-16 C/D barak. To je včeraj zvečer na seji, ki sta jo sklicala predsednica Kolinda Grabar Kitarović in premier Andrej Plenković, priporočil tamkajšnji odbor za obrambo. Vlada bo dokončno odločitev sprejela na eni od prihodnjih sej.

Profimedia
Primer izraelske bojnega letala F-16 C/D barak

Za 30 let

»Po dolgotrajni in izčrpni razpravi o vseh štirih ponudbah smo se odločili za nakup bojnih letal iz Izraela, najugodnejšo ponudbo. Odločitev je bila sprejeta soglasno, upoštevali smo vse vidike: od finančnih do potreb Hrvaške. Upoštevali smo nacionalne interese, naše potrebe, hrvaške možnosti za razvoj,« je dejala hrvaška predsednica. Plenković se je z njo strinjal in se še zahvalil strokovni ekipi ministrstva za obrambo, ki je vodila celotni postopek javnega naročila. »Temeljito smo analizirali vse vidike ponudbe: tehnične, strokovne, finančne in strateške. Verjamem, da je ta izbira rezultat odgovornega postopka s popolnim zavedanjem, da gre za dolgoročno odločitev za krepitev hrvaških obrambnih sil in ustvarjanje novih zmogljivosti hrvaških zračnih sil. Mislim, da bo vlada na podlagi teh priporočil odbora za obrambo nadaljevala postopek in sprejela dokončno odločitev,« je dejal in dodal, da bo okrepitev zalegla za nadaljnjih 30 let.

Najboljša ponudba

25 let stara bojna letala bodo stala približno 400 milijonov evrov, poroča 24sata. Ponudba vključuje oborožitev, dva simulatorja, bojno usposabljanje pilotov in zagotovilo, da za ponudbo stoji Izrael, torej država. Drugo najboljšo je ponudil švedski Saab, vendar pa Hrvati za 700 milijonov evrov ne bi dobili orožja. Drugi minus, da je Saab pač družba.

Sosedje upajo, da bodo letala dobili do leta 2020.