Bodo kolesarji ponovno prihajali v Robidišče?

Iščejo novega najemnika, pravni zaplet je pokopal projekt, zato Miha Šalehar končuje to zgodbo

Neva Blazetič
23. 4. 2024, 19.40
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 19.40
Deli članek:

Po formalnopravnem zapletu in tožbah glede upravljanja gorskokolesarskega parka na ozemlju AS Logje - Robidišče je svoj čas oblegan trail center še vedno zaprt. Agrarna skupnost bo iskala najemnika ali upravljavca. Miha Šalehar, ki je z ekipo park uredil, se umika: »Izkušnja je bila poučna in dragocena, nič več me ne more presenetiti.«

Mitja Marussig
Šalehar odhaja, pripravljajo razpis za novega najemnika kolesarskih tras na ozemlju agrarne skupnosti.

Do lanskega leta upravitelj kolesarskega parka Miha Šalehar, novinar in pisatelj, končuje zgodbo v Robidišču. S svojim podjetjem Arbischa dokončno odhaja. Hišo z 18 turističnimi posteljami je dal v najem kolesarskemu ljubitelju in predsedniku Sekcije ponudnikov turističnih storitev pri GZS SPGZ Petru Dakskoblerju, ki je tudi soorganizator tolminskega Outdoor festivala in si prizadeva za formalnopravno ureditev kolesarjenja v naravi. Dakskobler je že lansko poletje pomagal Šaleharju in ekipi v Robidišču.

Agrarna skupnost je registrirana po novem

Kolesarski park so lani zaprli, ker se je izkazalo, da formalnopravno zadeve niso bile ustrezno urejene. Še po starem organizirana Agrarna skupnost (AS) Logje - Robidišče je območje dala Šaleharjevemu podjetju v najem, a izkazalo se je, da bi potrebovali privoljenje vseh članov. Ker dva nista soglašala, je zadeva padla. Čeprav je večina članov AS podpirala dejavnost, ki je v vas privabljala turiste, pretežno kolesarje, se ni izšlo. Tudi živinorejec Franc Ličen je moral z zemljišča AS umakniti svojo čredo, porušiti je moral vse ograje. Zdaj v Robidišču pase zgolj na zasebnih zemljiščih, večino črede s 30 kravami je preselil na druge travnike v Posočju.

Mitja Marussig
Zaradi tožb so morali z vseh kolesarskih poti odstraniti mostičke in drugo opremo ter table.

Agrarna skupnost se je lansko pomlad organizirala po novem. To pomeni, da lahko o oddaji zemljišč oziroma premoženja odloča upravni odbor (UO). V primeru prodaje pa mora pridobiti soglasje 75 odstotkov vseh solastnikov, ki jih je v AS Logje - Robidišče 107.

»O zakupu ali najemu lahko odloča upravni odbor, toda odločili smo se za transparentnost, vprašali bomo vse člane. Potrebno je privoljenje 53. Skupaj z vsemi vpletenimi bomo zadeve še premleli, marsikaj je treba razčistiti za nazaj. V izogib morebitnim zapletom hitimo počasi in previdno. Več bomo povedali konec aprila. Razmišljamo o javnem razpisu za pridobitev morebitnih zainteresiranih za upravljanje kolesarskega parka, zanimata se vsaj dva,« je povedal predsednik AS Darko Rosič. Do konca aprila se bodo pogovorili tudi z vsemi domačini glede tega, kakšen turizem in kolikšno obremenitev prenese najzahodnejša slovenska vasica Robidišče.

Kolesarski park bi bilo treba na novo opremiti

Glede na to, da je bilo treba vso opremo v parku odstraniti, je vprašljivo, ali bi jo nov morebitni najemnik lahko ponovno uredil do poletja. To pomeni, da ostaja delovanje parka tudi v letošnjem poletju pod vprašajem oziroma bi se v primeru dogovora z morebitnim najemnikom zamaknilo v junij ali julij. Gorsko kolesarske traile sicer kolesarski zanesenjaki ponujajo v bližini, na drugi strani meje, v Prosnidu v Benečiji.

Najemnik Šaleharjevega turističnega objekta Dakskobler potrjuje, da se bo potegoval za upravljanje kolesarskega parka. »Sem zainteresiran, imam izkušnje in vizijo. Kolesarski park ni pomemben zgolj za Robidišče, temveč širše za Posočje in čezmejno povezovanje. Pripravljam načrt čezmejne povezave z Benečijo v smislu kolesarske povezave, a tudi drugih outdoor športov, predvsem pohodništva in teka.« Načrtuje jesenski tekaški vikend z druženjem. Prijavil se bo na drugi razpis Evropske prestolnice kulture 2025. Kot pravi, naj na razpisu AS zmaga najboljši ponudnik.

Krave naj se vrnejo

V vaški skupnosti Robidišče upajo, da se bodo krave ponovno pasle tudi na terenih agrarne skupnosti, turističnim dejavnostim, kot je kolesarjenje, ne nasprotujejo, a si želijo, da bi se razvijalo v smer, ki bo sprejemljiva predvsem za lokalno skupnost in šele nato za goste oziroma turiste.