Pozvali policijo

Ameriški študenti zahtevajo, da se pretrgajo vezi z Izraelom

A.S./STA
23. 4. 2024, 19.43
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 19.47
Deli članek:

Na več ameriških univerzah se nadaljujejo in krepijo protesti, ki so se začeli kmalu po lanskoletnem napadu izraelske vojske na Gazo. V ponedeljek je na elitni newyorški univerzi Columbia prišlo celo do nekaj aretacij študentov, ki so protestirali v podporo Palestini.

Profimedia
Študenti v arafatovskih šalih na univerzi Columbia.

Nekaj študentov je na kampusu univerze Columbia na severu Manhattna v New Yorku postavilo šotorišče, ki ga imenujejo "Kamp solidarnosti z Gazo". Tam protestirajo proti vojni in zahtevajo, da vodstvo univerze pretrga vezi z Izraelom. Podobno se dogaja tudi na nekaterih drugih elitnih univerzah v ZDA, kot sta Yale in Harvard, čeprav pa delo na univerzah večinoma poteka nemoteno. Na Columbii so se sicer odločili, da bodo predavanja začasno izvajali na daljavo, ker se je nekaj judovskih študentov pritožilo zaradi ustrahovanja in domnevnih antisemitskih izpadov. Vodstvo univerze je ob tem skušalo prejšnji teden prekiniti protest s pomočjo policije, ki je aretirala več kot 100 študentov, ker se niso hoteli odstraniti. To je imelo nasproten učinek in konec tedna je na proteste prišlo še več ljudi. "Mislim, da je univerza s policijo uporabila napačno orodje, ki je privabilo več radikalnih elementov, ki prej niso bili del protesta naših študentov," je za AFP ocenil profesor Joseph Howley. "Ne maramo antisemitizma in islamofobije. Smo za osvoboditev vseh. Ostali bomo tu, dokler se ne začnejo pogovarjati z nami, in dokler ne bodo začeli poslušati naših zahtev," pa je izjavila študentka sociologije Mimi Elias.

Policijo je v ponedeljek poklicalo na pomoč tudi vodstvo Newyorške univerze (NYU), kjer so študenti prav tako postavili svoj tabor. Predstavnik NYU je dejal, da so se za poziv policiji odločili po tem, ko so na prizorišče vdrli dodatni protestniki, med katerimi naj mnogi ne bi bili povezani z newyorško univerzo.

Podobni protesti se nadaljujejo po drugih univerzah v ZDA, na kampusu univerze Yale so v ponedeljek aretirali najmanj 47 oseb. Vodstva univerz so se ob tem začela ostreje odzivati na proteste študentov - vodstvo univerze Harvard je v ponedeljek denimo ukinilo Odbor za solidarnost s Palestinci.

Na dogajanje se je v ponedeljek odzval tudi predsednik ZDA Joe Biden, ki je po novinarskem vprašanju obsodil antisemitske proteste, obenem pa obsodil tudi vse, ki "ne razumejo, kaj se dogaja s Palestinci". Bidnova podpora Izraelu, najpomembnejšemu zavezniku ZDA na Bližnjem vzhodu, začenja negativno vplivati na njegovo volilno podporo v nekaterih zveznih državah, ki bodo ključne za letošnje novembrske predsedniške volitve.