Polom

FOTO: Merklova o soliranju Trumpa, ki je postal tarča spletnih smešnic

T.L.
11. 6. 2018, 10.45
Posodobljeno: 11. 6. 2018, 11.40
Deli članek:

Vrh, kjer so se srečali voditelji najrazvitejših držav, je občasno spominjal na slab scenarij enega od resničnostnih šovov. Fotografija, ki jo je objavil kabinet kanclerke Merklove, pa je z domiselnimi dodatki postala pravi spletni hit

Profimedia
Fotografija je postala hit na družbenih omrežjih.

O debaklu, vrednemu polnokrvnega resničnostnega šova, ki se je odvijal na srečanju največjih in najmočnejših držav, ki zarisujejo pot svetovnega napredka, G7, je bilo že kar nekaj napisano.

Za šov je poskrbel ameriški predsednik Donald Trump z izjavami o Rusiji, Krimu, izjavami na račun kanadskega premierja Justina Trudeauja, nasprotovanju podpisa skupne izjave ob koncu vrha, zapisi na twitterju, Trumpovo zamudo na razpravo o neenakosti med spoloma, rokovanjem z Macronom ... O grobih Trumpovih izpadih je kasneje njegov ekonomski svetovalec Larry Kudlow dejal, da je Trump z izjavami želel preprečiti, da bi bila ZDA pred zgodovinskimi pogovori s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom videti "šibke".

Reuters

Macron in Merklova ostra in enotna

V izjavi, ki so jo v nedeljo objavili v kabinetu francoskega predsednika Macrona, je zapisano, da Evropa nadaljuje s komunikacijo in zavezanostjo ciljem ter da se bodo še naprej borili proti protekcionizmu. "Dva dneva smo delali na izjavi in zavezah. Za njimi stojimo in kdorkoli jih zavrača, kaže zmedenost in nestanovitnost," so zapisali. "Mednarodno sodelovanje ne more biti odvisno od izbruhov jeze in opazk. Bodimo resni in vredni svojih ljudi," še sporočajo iz kabineta francoskega predsednika. Tudi Nemčija z Merklovo na čelu, ki je v prepričevanju trmastega Trumpa prevzela vodilno vlogo, ostajajo zavezani dogovoru.

O napetih razmerah med voditelji najrazvitejših držav na eni in ameriškim predsednikom na drugi strani pa pričajo izjave Merklove v nedeljo zvečer na televiziji ARD. Če bo Trump uvedel še dodatne carine na nemške avtomobile, kar napoveduje, je kanclerka napovedala ostre in po možnosti evropske protiukrepe.

Trump je v soboto z odločitvijo, da zavrne skupno sklepno izjavo vrha G7 poskrbel za zaplet brez primere, poroča STA. "Umik prek tvita je seveda streznitev in je deloma tudi depresiven," je še dejala kanclerka. Dodala je, da bo nemška vlada spoštovala dokument, ki je pravnomočen.

O soliranju Trumpa je nemška kanclerka še menila, da je treba v politiki sprejemati odločitve, to, da ne počneš nič, pa lahko predstavlja tveganje. Odločitev Trumpa je, kot je povedala, še dodatno okrepila njeno stališče, da se bo še bolj zavzemala za enotno in močno Evropsko unijo. Nemčija in Evropa se ne moreta več "nekoliko lahkomiselno" zanesti na ZDA, je še dejala po poročanju STA. Vendarle pa je menila, da kljub protekcionistični politiki Trumpa še ni konca partnerstva z ZDA. 

Fotografija, ki razkriva ...

Sicer pa je pravi hit na družbenih omrežjih fotografija, ki je nastala med intenzivnimi dogovori, objavili pa so jo na instagramu profilu kabineta kanclerke Merklove. "Drugi dan vrha G7 v Kanadi: spontan sestanek med dvema delovnima sejama," se je glasil zapis ob fotografiji, ki jo je posnel uradni fotograf nemškega kabineta. 

Na družbenem omrežju twitter pa je v luči dogajanja in nesoglasij fotografija nemudoma postala viralni hit - z nekaj dodatki ali zapisom, kaj naj bi se voditelji pogovarjali v trenutku nastanka fotografije.