Vrh G7

Trump zavrnil skupno izjavo vrha G7 in napadel premierja Kanade

K.M.
10. 6. 2018, 08.40
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur po koncu vrha G7 v Kanadi na daljavo po Twitterju užaljeno zavrnil podporo skupni izjavi voditeljev skupine sedmih najrazvitejših držav.

Profimedia
Donald Trump

Donald Trump je tvitnil, da je ameriškim predstavnikom, ki so ostali v Kanadi za njim, ko je že odrinil proti Singapurju, naročil, naj ne podprejo skupne izjave zaradi lažnih izjav kanadskega premierja Justina Trudeauja na novinarski konferenci in dejstva, da Kanada zaračunava ogromne carine ameriškim kmetom, delavcem in podjetjem. Dodal je še namig, da bo kmalu uvedel visoke carine na uvoz avtomobilov v ZDA.

V nadaljevanju tvita je Trudeauja napadel tudi osebno. "Premier Justin Trudeau iz Kanade je bil ves ponižen in prijazen na srečanjih G7, nato pa je na novinarski konferenci, ko sem že odšel, dejal, da so ameriške carine žaljive in ga ne bo nihče porival naokrog. Zelo neiskren in šibak. Naše carine so odgovor na njegove 270-odstotne na mleko!"

Že pred vrhom, ki je v petek in soboto potekal v kraju La Malbaie v kanadski provinci Quebec, je bilo jasno, da bodo težave zaradi Trumpa. Najprej zaradi njegovih carin na uvoz jekla in aluminija v ZDA, ki jih je 1. junija uvedel proti EU, Kanadi in Mehiki, nato zaradi izjav, ki jih je dal pred potjo na vrh, kamor je zamudil debelo uro, in obnašanja na samem vrhu.