Iz Modre hiše, kot se uradno imenuje predsedniška palača v Seulu, so sporočili, da so pogovori med voditelja v vasi Panmunjom na meji med državama trajali dve uri. "Izmenjala sta poglede in razpravljala o možnostih za uresničitev deklaracije iz Panmunjoma ter za zagotovitev uspešnega ameriško-severnokorejskega vrha," so navedli v Modri hiši in dodali, da bodo več podrobnosti objavili v nedeljo zjutraj. Kot so napovedali, bo Moon rezultate pogovorov predstavil na novinarski konferenci. 

Kaj bo na to porekel Trump?

Voditelja sta se sestala dva dni po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump odpovedal srečanje s severnokorejskim voditeljem, predvideno za 12. junij v Singapurju. V pismu, ki ga je v četrtek poslal severnokorejskemu voditelju, je kot razlog za odpoved srečanja navedel izjemno jezo in odkrito sovražnost, ki prihaja iz Pjongjanga. 

V petek je nato dejal, da bi lahko do srečanja vseeno prišlo. Na Twitterju je zapisal, da ima njegova administracija zelo produktivne pogovore s Severno Korejo o tem, da bi srečanje vendarle izpeljali, kot je bilo predvideno. Če se bosta Trump in Kim sestala, bosta največ pozornosti gotovo namenila jedrski razorožitvi Korejskega polotoka in zmanjšanju napetosti. 

Moon Jae-in, Kim Džong-un
Reuters
Nenapovedano srečanje voditeljev Južne in Severne Koreje.

Odnosi se toplijo

Moon in Kim sta se konec aprila srečala na zgodovinskem vrhu v Panmunjomu. Takrat sta se dogovorila, da si bosta prizadevala za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka in uradno končanje korejske vojne. To je bilo šele tretje srečanje voditeljev Korej po koncu korejske vojne (1950-1953). Kimov oče Kim Jong-il se je leta 2000 in 2007 v Pjongjangu srečal s takratnima južnokorejskima predsednikoma. 

Po mesecih napetosti, zaradi katerih se je Korejski polotok znašel na robu oboroženega spopada, je Kim Jong-un v začetku leta sprožil diplomatsko ofenzivo, v okviru katere se ni srečal samo z Moonom, temveč tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom.