Ljudje

julija-lukovnjak

Nesamozavestna kljub samim peticam

Sonja Javornik
7. 9. 2023, 05.00

Videti je kot deklica, vendar je Julija Lukovnjak že pri 23 letih pomembno ime na našem knjižnem prizorišču, saj je izdala dve fantazijski knjigi, ki ne samo zapolnjujeta primanjkljaj pri nas v tem žanru, ampak sta tudi navdušili poznavalce, češ da gre za pravi presežek. Po prvencu Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa je pred kratkim izšlo še nadaljevanje Svet je senca, ki potrjuje, da lahko od Julije pričakujemo še veliko. Upajmo, da bo knjižni uspeh pomagal, da bo ta zlata maturantka pozabila na gimnazijske čase, ko je bila grozno nesamozavestna.

doncic1 foto shutterstock

Luka Dončić: V čem je finta?

Vasja Jager
5. 9. 2023, 08.00

Najsi ga občudujete ali vam gre na jetra, še najpametneje storite, če preprosto uživate v zgodbi slovenskega košarkarskega megazvezdnika – kajti zelo verjetno na tem malem prostoru med Jadranom in panonsko ravnico nikoli več ne bomo doživeli česa podobnega.

anita-šumer

Duhovna preobrazba Anite Šumer: Spet zaupam življenju!

Katja Božič
5. 9. 2023, 06.00

Zadnja tri leta so bila za našo mojstrico peke kruha z drožmi Anito Šumer eno samo veliko učenje.

detela Škotske - Orkney Islands - foto Bojan Brecelj

Fizik, ki sodeluje z naravo

Jure Aleksič
30. 8. 2023, 06.00

Andrej Detela je teoretski fizik in svetovno uveljavljeni inovator na področjih robotike in električnih avtomobilov. Obenem je samosvoja pesniška duša, ki je ni strah že desetletja kljubovati dominantnim tokovom v znanosti. Med drugimi mu slavo poje pater Karel Gržan. Redkokatero njegovo predavanje mine brez omembe Andreja in tega, da naj bi mu uspelo celo matematično dokazati Boga! Prepričan sem, da mi ne boste zamerili, ker sem ga najprej povprašal prav o tem.

Peter John Stevens

Slovenski plavalec Peter John Stevens dekle zasnubil s svojim psom

Andreja Comino
30. 8. 2023, 05.30

Peter John Stevens se je s svojo izbranko, Američanko Sheridan poročil konec junija - najprej na Bledu, nato pa še v Izoli.

Paula Mihaela Unetič

Osemletna deklica, ki se vse od svojega spočetja bori za življenje

Lidija Jež
30. 8. 2023, 04.15

Njene želje in volje po življenju nič ne ustavi – ne rakav tumor v glavi, ne težka poškodba, ki jo je doživela med operacijo. Preostanek tumorja je sicer še vedno tam, a miruje.

samooskrbniIMG_1498 (1)

Sanja Lončar: Skrivnost vrhunsko posušenih zelišč

Lara Jelen
29. 8. 2023, 07.00

Človek bi mislil, da je sušenje zelišč nekaj najpreprostejšega na tem svetu. Utrgaš in posušiš. Pa ni čisto tako, pravi Sanja Lončar, sopredsednica društva Samooskbni.net. »Polno je drobnih malenkosti, ki odločajo o tem, ali bomo iz posušenih rastlin res dobili največ.«

Ksenija Benedetti

Ksenija Benedetti: Ne čakaj, da ti sreča pade z neba

Uredništvo
29. 8. 2023, 06.00

Hvaležna je, da je bilo življenje z njo prijazno, da je bila obkrožena z dobrimi ljudmi, da se je rodila ravno svojim staršem. Najbolj jo razjezijo človeški napuh, aroganca in seveda politika. Največ denarja pa potroši za doživetja, pravi muzikologinja, dolgoletna šefinja državnega protokola, strokovnjakinja za komuniciranje in vodja Akademije za poslovni protokol, Ksenija Benedetti.

coric - foto akr (1)

Mirela Čorić: Od povsod so prihajali na pomoč

Katja Božič
29. 8. 2023, 04.30

Medtem ko je policistka Mirela Čorić za svoj pogum in pomoč številnim ljudem dobila medaljo za hrabrost in še priznanje za požrtvovalnost, naši bralci pa so jo tudi zaradi njene nesebičnosti in empatije izbrali za Slovenko leta, je sama šele na pobudo najboljše prijateljice zaprosila za pomoč pri poplavljenem stanovanju.

na4oci Tanja Mastnak

Francka iz Argentine: Slovenija je raj

Neva Železnik
25. 8. 2023, 06.00

Francka Tomazin Vester Frompini, argentinska Slovenka iz Buenos Airesa, je zelo živahna, mladostna in nadvse zgovorna. Navdušena kolesarka, ljubiteljica plesa in narodnozabavne glasbe bo drugo leto dopolnila 80 let. Odkar je s staršema ter petimi brati in sestrami, ki so vsi starejši od nje, leta 1948 prišla v Argentino, je Slovenijo obiskala petkrat, prvič šele leta 1996. Prej ni bilo niti časa niti dovolj denarja. Odkar pa ve zase, si je želela videti državo, v kateri se je rodila in ima sorodnike.

mira-stušek

Prejemnica nagrade RS za prostovoljstvo: Živimo za to, da si pomagamo

Biba Jamnik Vidic
24. 8. 2023, 04.00

Nedavne katastrofalne poplave so združile ljudi. Mira Stušek, ki ji je konec junija predsednica države podelila najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, je prepričana, da bomo kot družba preživeli le, če se bomo povezovali in si medsebojno pomagali.

tina-mele

Kako je Tina Mele premagala nevroboreliozo: Potrkati je treba na različna vrata

Lara Jelen
23. 8. 2023, 09.00

Zeliščarka dr. Tina Mele, sicer tudi doktorica veterinarske medicine in medicinskih znanosti, se je pred skoraj dvajsetimi leti nekega avgustovskega jutra prebudila s parezo obraznega živca. Polovice obraza ni več mogla premikati. Juha ji je tekla iz ust, očesa ni mogla popolnoma zapreti, umivanje zob je postalo znanost svoje vrste. Vse to je doživljala zaradi drobcenega črnega bitja, klopa, ki jo je okužil z nevroboreliozo. Njena pot do okrevanja je bila dolga, in čeprav je nekje vmes celo zdravstveno osebje zaskrbljeno odkimavalo z glavo, ker tako dolgo ni šlo na bolje, jo je uspela premagati.

instagram urska zigart

Drug za drugega sva največja podpora in navdih!

ANDREJA COMINO, andreja.comino@masicom.ne
23. 8. 2023, 06.00

Urške so res posebne punce. Lepe, pametne, srčne, zagnane, predane svojim sanjam in ciljem. 26-letna Bistričanka Urška Žigart je ena izmed teh krasnih Uršk. Ne samo, da je uspešna kolesarka, že šest let je srčna dama kolesarskega šampiona Tadeja Pogačarja.

alya-elouissi

Slovenka, ki je sodelovala v uspešnici Barbie

Sonja Javornik
22. 8. 2023, 06.00

Po filmih Čudežna ženska (Wonder Woman) in Črno ogledalo (Black Mirror) je slovensko-alžirski pevki in igralki Alyi Elouissi, ki je pred kratkim nastopila tudi na festivalu MMS s skladbo Valovim, uspel še večji podvig – sodelovala je v Barbie, najuspešnejšem filmu tega leta. V njem je bila dvojnica Sharon Rooney, tako da njenega obraza v filmu ni videti, samo telo. Je pa to za 28-letno umetnico vsekakor uspeh, saj takšna sodelovanja v najdražjih hollywoodskih produkcijah gotovo odpirajo še kakšna druga vrata.

alenka-ružič-jovović

Alenka Ružič Jovović: Spoštujte svoja stopala

Katja Božič
22. 8. 2023, 05.00

Več kot pol udeležencev izleta na Krnski krog pred nekaj meseci je bilo obutih v bosonoge čevlje. Vsi po vrsti so mi zatrjevali, da te zasvojijo, ko jih enkrat začneš nositi, in da stari čevlji utonejo v pozabo. Ne samo, da so udobni, ker posnemajo naravno obliko stopala, takšna obutev, pravijo, vpliva tudi na zdravje, držo telesa in počutje. Nedavno sem odkrila, da se je v bosonoge čevlje obula tudi Alenka Košir, ki se je poglobila v anatomijo stopal, njihove deformacije in v svojo vadbo VIIT vpeljala vaje za zdrava stopala. Ko se je pred dvema mesecema poročila in svojemu dekliškemu priimku Ružič dodala še možev Jovović, ni plesala v čeveljcih z visoko peto, ti so zanjo preteklost, temveč v belih bosonogih sandalih.

urša-zgojznik, okoljevarstvenica

Urša Zgojznik, okoljevarstvenica: Narava je besna na človeka

Vasja Jager
22. 8. 2023, 04.30

»Kot potrošniki venomer kopičimo predmete, kot da so od tega odvisna naša življenja. Ne, naša življenja so odvisna od tega, v kolikšni meri se bomo naučili brzdati svoje želje.«

evelin-greblo

11-letna harfistka Evelin Greblo navdušuje tudi zvezdnike

Andreja Comino
17. 8. 2023, 08.00

Medtem ko mnogi starši vlagajo veliko energije v »spodbujanje« svojega podmladka k učenju in dejavnostim, imata Aleks in Mojca Greblo iz Mengša drugačne težave: enajstletno hčerko Evelin in njenega tri leta mlajšega bratca Valerija morata odvračati od knjig, učenja in vadbe klavirja ter harfe.

sedmak, varuhi-drobnice

Neustrašni varuhi drobnice: Zaradi psov lahko mirno spimo

RENATA UCMAN
16. 8. 2023, 06.00

Aleš Sedmak z bratom Andrejem poleg službe kmetuje na družinski kmetiji Sedmak v vasi Juršče, ki je obdana s prostranimi snežniškimi in javorniškimi gozdovi. V sobivanju z velikimi divjimi zvermi – volkovi in medvedi, ki jih je na tem območju v zadnjih letih še precej več, nadaljujeta tradicijo prednikov in vzrejata drobnico.

luka sesek 1

Luka Sešek osebno: Avseniki so moj vir energije

Katja Božič
14. 8. 2023, 09.00

Simpatični pevec Avsenikov se zaveda, da se mora v življenju najbolj zanesti nase. Če pa bi imel moč superjunaka, bi zagotovo storil vse, da bi v tisti peklenski noči konec prejšnjega tedna ustavil poplave.

judita-zidar

Judita Zidar: Imam se vedno bolje, ker kri ni več tako vroča

Sonja Javornik
14. 8. 2023, 06.00

Morje ji je vedno veliko pomenilo in pred kratkim sta si sinom kupila staro hiško v Istri, ki jo zdaj že pridno urejajo, da bo čim udobnejša za bivanje. Tako je Judita Zidar, izvrstna igralka MGL, ki smo jo radi gledali tudi v številnih televizijskih serijah, postala ponosna lastnica vikenda, čeprav je bila nekoč prepričana, da to sploh ni zanjo.

valerija-frangez, dom, vrt, revija-jana

Valerija Frangež: Samooskbna od hiške do vrta

Andreja Comino
12. 8. 2023, 09.00

Valerija Frangež je po izobrazbi pravnica, po srcu pa »divja ženska« v najboljših letih. Zadnjega četrt stoletja takšnega in drugačnega osebnega dozorevanja se je naučila prepuščati toku dogodkov, četudi včasih niso povsem logični in razumljivi.

alojz-vidic

Recept za dolgo življenje? Bodi dober človek!

Biba Jamnik Vidic
12. 8. 2023, 08.00

»Star sem bil 14 let, ravno sem končal osnovno šolo. Želel sem se vpisati na gimnazijo. Vojna, ki se je takrat začela, je vse moje načrte postavila na glavo.« Alojz Vidic iz Srednje Dobrave nad Kropo je leto pozneje namesto v šolskih klopeh z družino pristal v zaporu. Najprej v Sloveniji, potem so jih 14. aprila 1942 deportirali v delovno taborišče v Nemčijo. Vojna in delo v taborišču, od koder se je domov vrnil 24. julija 1945, natanko mesec dni po 19. rojstnem dnevu, sta ga zaznamovala za vse življenje.

Majda Kapetan

Majda Kapetan: Vse se da s slogo in razumevanjem

Neva Železnik
10. 8. 2023, 09.00

»Zdi se mi, da smo upokojenci videti mlajši kot nekoč in se tako tudi počutimo. To pomembno spoznanje bi morali dojeti tudi vsi politiki, sploh tisti, ki se ukvarjajo s starejšimi. 'Mlajšanje' starejšega prebivalstva bi namreč zahtevalo povsem nov pogled na staranje,« je začela Majda Kapetan, nekoč Zupančič, ki je leta 1969 končala Srednjo šolo za farmacevtske tehnike v Ljubljani. Ker je rojena v Novem mestu in tam še vedno živi, se je takoj po maturi zaposlila v tovarni zdravil Krka.

Andrej Škufca

Andrej Škufca osebno: V življenju mi je večinoma nerodno

Katja Božič
9. 8. 2023, 09.00

Razjezijo ga netočnost, nedoslednost, sprenevedanje, neodločnost, tudi njegova lastna neumnost. A tako hitro, kot se razjezi, se tudi pomiri. Je vztrajen in dosleden, zato je tudi uspešen. Fascinirajo ga izjemni ljudje in sledi načelu, da ne živi v preteklosti. Plesalec, plesni trener, večkratni svetovni prvak, žirant šova Zvezde plešejo Andrej Škufca se bo jeseni preskusil tudi kot nov žirant šova Slovenija ima talent.

jože-p

Z inflacijo je konec: Jože P. Damjan o tem, kaj nas čaka

Jure Aleksič
9. 8. 2023, 04.00

Slovenci imamo boljšo perspektivo od Angležev in tudi od kakšnih drugih zahodnih držav.