Ljudje

artac1 foto Simen Zupancic

Tilen Artač: Sašo je bil zame zdrava droga

Jure Aleksič
18. 10. 2023, 06.00

»Na pamet mi ne pade, da bi koga brihtal,« mi je povedal v najinem prejšnjem pogovoru. Ljudje se pač počutijo, kot se počutijo. Njegova naloga je predvsem, da se iz zmnožka naših norosti norčuje. In tudi se – o, pa kako! Oddaja Kaj dogaja je vstopila že v deseto sezono in Tilnove nosilne politične imitacije so postale samo še bolj žive, samo še bolj na poskok. Tudi o tem sva seveda spregovorila. A začeti se je preprosto spodobilo z veliko komedijantsko izgubo, ki jo je doživela vsa Slovenija in še prav posebej komedijantska scena. Kaj bo z Radiem Ga ga po slovesu Saša Hribarja?

ali-ogrizek, šepet-metulja

Ali Ogrizek iz filma Šepet metulja: Nimajo prav, da iz mene nič ne bo!

Katja Božič
17. 10. 2023, 07.00

»Ljudje bodo v filmu videli, kako težko je biti jaz,« je dejal Ali Ogrizek, junak nove slovenske romantične drame Šepet metulja, ki so jo prejšnji teden premierno predstavili slovenskemu občinstvu.

nino-osenar-kontrec, dejan-kontrec

Resnična zgodba o ljubezni: Dejan Kontrec o ženini težki preizkušnji

Sonja Javornik
17. 10. 2023, 05.00

'Imel sem hkrati ženo in dojenčka, ki sta potrebovala 24-urno nego …'

vesna-mele

Rekorderka v najboljših letih

Andreja Comino
13. 10. 2023, 08.00

'Ni lepšega občutka, kot kadar stopiš na zmagovalni oder in zavoljo tebe dvignejo slovensko zastavo. Takrat ti zaigra srce,' pravi 71-letna zdravnica in strelka Vesna Mele.

ai musk - profimedia

Elon Musk, človek, ki je kupil prihodnost

TINA NIKA SNOJ
11. 10. 2023, 08.00

Ohol, aroganten, samovšečen, prepirljiv, zamerljiv, izmuzljiv. Pa tudi vizionarski, genialen, prepričljiv in človekoljuben. Elona Muska ljudje obožujejo ali pa sovražijo. Včasih pa tudi oboje hkrati. Je eden najbogatejših in najvplivnejših Zemljanov. Vpleten je tako v razvoj umetne inteligence kot v vojno v Ukrajini. A njegove oči so uprte v vesolje.

matjaž-javšnik

Pretresljiva izpoved Matjaža Javšnika: 'Otroka sta me priklicala nazaj'

Sonja Javornik
10. 10. 2023, 05.30

Novembra bo Matjaž Javšnik s predstavo Ja, pa ka si ti nor že 30 let gostoval v velikih dvoranah po Sloveniji. Poleg tega, da takrat praznuje rojstni dan (53 jih bo dopolnil), bo tako obeležil 30-letnico svojega ustvarjanja, ob tem pa bo tudi eno leto, odkar je za las ušel smrti. Oziroma dobil možnost, da igra podaljške, kot pravi. Matjaž je imel namreč pred letom dni srčni infarkt, potem pa še hude zdravstvene zaplete.

Asketska dieta Nikole Tesle

Asketska dieta Nikole Tesle: Poslušal je svoje telo

Katja Božič
7. 10. 2023, 08.00

Nikola Tesla, izjemnež v vseh pogledih, ki nas tam izza mavrice še danes navdihuje, je bil posebnež tudi pri navadah in prehranjevanju. Tako kot vsaki stvari se je posvetil tudi prehrani in z leti natančno ugotovil, kaj njegovemu telesu najbolj koristi – mu daje energijo, ga ohranja vitalno ter zdravo. Zavedal se je pomena zdrave prehrane, gibanja, le pri spanju ni bil najbolj strikten, lahko razberemo iz njegovih številnih zapisov.

gomes

Glasbenica Nessi Gomes se je pozdravila s petjem

Katja Božič
6. 10. 2023, 08.30

Petje je bilo pot njene ozdravitve. Z glasom se je dotaknila svojih najtemnejših čustev, sprejela sence in spet podala roko življenju. Svojo izkušnjo z glasom in glasovnimi terapijami zdaj širi med tistimi, ki si želijo najti orodje v sebi in si pomagati.

janja-vidmar

Pisateljica Janja Vidmar: Mišičastega Šveda sem napisala zase

Urška Krišelj Grubar
5. 10. 2023, 06.00

Janja Vidmar, Mariborčanka, ki smo jo doslej poznali kot priljubljeno odgovorno mladinsko pisateljico, si je v trilogiji (Niti koraka več, V koraku z volkom in Koraki dvojine) dovolila več. V pohodniških romanih je spregovorila ne le o korakih na pešpoteh, temveč o korakih (proti) zreli ljubezni in spolnosti.

profesor matematike

Migranti med nami: Natakar, ki bi lahko naše otroke učil matematiko

Marija Šelek, marija.selek@jana.si
4. 10. 2023, 07.00

Lahko profesorju matematike pomagamo poiskati službo?

osebno stare - foto poptv

Sašo Stare osebno: Kličejo me Pozejdon!

K.B.
4. 10. 2023, 06.00

Če bi imel moč superjunaka, bi najprej spremenil pravilo, da superjunaki nosijo pajkice, ker sam ni videti dobro v njih, se pošali, potem pa bi se seveda spustil v boj s krivicami družbe.

Majda Sinreih

Kmetica leta spet hodi! Dobro se z dobrim vrača

Biba Jamnik Vidic
3. 10. 2023, 06.00

Vsa Slovenija je zbirala denar, da Majda danes spet hodi sama.

violeta-bulc

Violeta Bulc: Naravi nikoli ne bomo vladali

Jure Aleksič
29. 9. 2023, 05.00

Prav zabavno je danes brati, s kakšno hvaležnostjo jo je sprejel drugače uničujoče dolgočasni evropski parlamentarni tisk. »Bulčeva hodila po ognju … In preživela!« se recimo glasi naslov poročila o njenem zaslišanju, preden je postala evropska komisarka za promet. A tokrat nisva imela časa za pogrevanje stare slave. Kot smo že poročali, je med nedavnimi poplavami v družbi patra Gržana na Konjskem Vrhu doživela pravi vesoljni potop. Zanimalo nas je, kaj sploh počne te čase tam gori.

Irena Yebuah Tiran

Irena Yebuah Tiran osebno: Z optimizmom do cilja!

Katja Božič
28. 9. 2023, 07.00

Medtem ko glasbenica Irena Yebuah Tiran pluje skozi življenje z vztrajnostjo in optimizmom, nikakor ne more razumeti pohlepa in kopičenja na račun drugih. Proste trenutke najraje preživlja s svojo in sestrino družino, uživa v peki tort in teku, zato ni čudno, da lahko, kot pravi, veliko denarja potroši za tekaške copate.

atarina-grabnar-apostolides, mikologinja

Katarina Grabnar Apostolides: Bližje gobam kot drevesom

Jelka Sežun
28. 9. 2023, 06.00

Dobro leto staro jo je oče na hrbtu nosil s seboj v gozd in je iz otroškega nahrbtnika visoko nad tlemi navdušeno vriskala, boba! – njena prva beseda, pravi – kar je bila njena verzija gobe. Gobe so z njo ostale vse življenje, še vedno živi, vpija in diha gobe. In jih hodi gledat v gozd še ponoči, ko žarijo. Mogoče zato, ker je zaradi nižje rasti »bližje gobam kot drevesom«, kot sama pravi. In se seveda ni moglo končati drugače, kot se je – s knjigo o Katarini in o gobah.

lado-bizovičar

Skoraj spoved Lada Bizovičarja: o travmah in idiotskem početju, da o kameljih dirkah ne govorimo

Sonja Javornik
27. 9. 2023, 07.00

Dobila sva se na dan, ko je peljal hčer na sistematski pregled. Pred leti ga pač ne bi dala skupaj z družinskim življenjem, ampak on je res človek presenečenj.

jana-kerčmar

Neverjetna zgodba nekdanje duhovnice Jane Kerčmar

Vasja Jager
26. 9. 2023, 05.30

Njena cerkev je ves svet, njena molitev je njeno življenje ...

linda-evangelista

Linda Evangelista supermodel, superborka: Z eno nogo iz groba

Jelka Sežun
21. 9. 2023, 08.00

V petih letih je dvakrat premagala raka na prsih, zdaj je njena prognoza »dobra, a ne odlična« – rak se lahko kadarkoli spet vrne, so ji povedali zdravniki. Linda Evangelista sicer pravi, da je »z eno nogo v grobu«, ampak ji ne gre čisto verjeti, ker se ob tem prešerno smeje. In ker je zagrizena borka, ki se že dvakrat ni dala in se bo zagrizeno borila še tretjič, če bo treba. Že mogoče, da je z eno nogo v grobu, je pa zato z drugo še zelo na tem svetu.

salome 2

Salome: Danes me nihče več ne more raniti

Sonja Javornik
21. 9. 2023, 07.00

»Nenad je bil tudi čustven, ampak ni toliko jokal.«

ana-praznik

Ana Praznik osebno: Skrbi me za prihodnost naših zanamcev

Katja Božič
20. 9. 2023, 09.00

Vsaka stvar se zgodi z razlogom, je prepričana glasbenica in voditeljica priljubljene oddaje Delovna akcija, ki jo lahko spremljamo tudi v novem celovečernem mladinskem filmu Šepet metulja. V najbolj stresnih trenutkih zna biti spoštljivo iskrena, zna se pošaliti na svoj račun, pravi, energijo v življenju pa ji daje želja po odkrivanju novega.

david-attenborough

Mož, ki ne zna reči ne

Jelka Sežun
14. 9. 2023, 10.00

Nekateri ljudje se preprosto ne znajo upokojiti. Ne gre. Na primer blagopokojna Elizabeta II. Ali njen vrstnik – oba sta isti neutrudni letnik, 1926 – sir David Attenborough. Pri sedemindevetdesetih je začel snemati tretjo serijo svoje uspešnice Planet Zemlja. Za penzijo bo še čas.

rajmond-debevec

Rajmond Debevec: Ona je že desetletja moja najboljša tarča!

Andreja Comino
13. 9. 2023, 06.00

Najboljši slovenski strelec vseh časov Rajmond Debevec zna povsod zadeti bistvo. Ne samo na strelišču, kjer je suveren že pol stoletja, temveč tudi doma.

zakonca-šestan

Ona je edini »komandant«, ki ga poslušam!

Katja Božič
12. 9. 2023, 04.00

»Jaz sem morda fenomen, ona pa še večji, da ji vse to uspe.«

pismo babica otroci

Potepanja z babico

Neva Žleznik
11. 9. 2023, 04.00

Babice in dedki, vsaj tisti v pokoju, se lahko kdaj pa kdaj vnukom ali vnukinjam popolnoma posvetijo. Mnoge mame in očetje, ki so pogosto prisiljeni vse dneve delati, pa tega včasih ne zmorejo. Tudi zato se vnuki s starimi starši, še najpogosteje z babicami, zelo radi družijo. Skupaj berejo, kartajo, se igrajo, kakšno »ušpičijo«, vendar tega starši ne smejo izvedeti, se učijo popraviti skiro ali kolo, pečejo kruh ali piškote. Lahko pa tudi skupaj hodijo v naravo ali na izlete. Prav slednje spodbuja Marjanca Trščinar Antić, samostojna podjetnica iz Novega mesta.

de-niro

Robert De Niro: 80 let. In dojenček.

TINA NIKA SNOJ
7. 9. 2023, 09.00

‘Ya talkin' to me?’ sprašuje De Niro ogledalo v kultnem filmu Taksist. Skoraj 50 let pozneje je to še vedno eden od najbolj uporabljanih citatov v naboru vsakega poštenega filmoljubca, Bob, kot mu pravijo bližnji, pa je ena največjih ikon Hollywooda. Pri osemdesetih še vedno snema, vitalen pa je očitno tudi na drugih področjih, saj je letos na svet privekal njegov sedmi otrok.