Ljudje

V stiskah nismo sami: Vida Igličar je nova zvezda knjižnega trga

Vasja Jager
16. 2. 2024, 04.00
Deli članek:

Nemara porečete: »Le zakaj potrebujemo še eno osebno izpoved?« Toda Vida Igličar, »večna iskalka smisla, ravnotežja in zadovoljstva«, šele nato pa tudi ena najboljših slovenskih grafičnih oblikovalk in ilustratork, je za razliko od gurujev osebnostne rasti, katerih knjige dominirajo na prodajni lestvici, dejansko povsem iskrena in poštena, tudi kadar v knjigi Vse je v redu govori o senčni plati svojega življenja. V katerem je kljub mladosti že spoznala nasilje, toksični sram, smrt ljubljenih oseb, uničeno samopodobo, izgorelost, tesnobo in strah. In preživela ter zaživela. Zakaj torej potrebujemo njeno izpoved? Ker razumeti Vido Igličar pomeni razumeti mlado žensko v sodobnem svetu, njene stiske, hrepenenje in božansko iskro.

Taja Harris
Nova zvezda knjižnega trga Vida Igličar

Ne moreva mimo dejstva, da je v zadnjem času izšel kup intimnoizpovednih priročnikov za osebnostno rast – v čem se vaša knjiga razlikuje od njih? Kaj bo dala svetu?

Moja knjiga se od drugih razlikuje v zelo osebnem, ranljivem slogu pisanja in združevanja pisane besede z lastnimi ilustracijami. Kaj bo dala svetu? Upam, da predvsem sporočilo, da v stiskah nismo sami. Želim si, da bralcu usmeri pogled tja, kjer je lepo, kjer je smisel ... Sicer pa je na vaše vprašanje namesto mene v predgovoru knjige najbolje odgovorila integrativna psihoterapevtka dr. Milena Lipovšek; ocenila je – če jo lahko kar citiram – da »avtoričino sočutno pisanje razkriva, kako je kljub tesnobi z močno motivacijo vselej uspela priti v stik s svojo kreativnostjo in aktivacijsko energijo, s katerima uspeva povezovati odtujene dele sebe v celoto«. Upam in verjamem, da je tako.

Iskrenost, s katero razkrivate globine svojih najhujših padcev, ob branju dejansko preseneti, mestoma tudi šokira. Drugi avtorji v tem žanru vendarle vsaj delno  pišejo z ročno zavoro in ne razkrivajo vsega, vi pa ste šli do konca. Zakaj, ste s tem želeli zdraviti bralca ali sebe?

Če želim širiti sporočilo, da v stiskah nismo sami, in ciljam, da se bralec najde v moji zgodbi, jo moram predstaviti čim bolj iskreno. Če pišem o tem, zakaj je pri meni prišlo do izgorelosti, se nisem želela ustaviti pri trditvi, da sem čezmerno delala ali polnila praznino. Oboje drži, a negativni vzorci, ki nas privedejo do izgorelosti, se oblikujejo mnogo prej. Zakaj sem čezmerno delala? Zakaj sem v delu pretirano iskala vir potrditve in lastne vrednosti? Zakaj sem tako polnila praznino? Vsekakor sem skozi pisanje tudi zdravila sebe. Če se bodo bralci ob moji zgodbi odprli priložnosti za globlje, boljše razumevanje sebe in našli kakšen recept ali usmeritev zase, bom izredno vesela in obenem hvaležna.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!