Ljudje

Otroci so ji dali moč, da se odpove alkoholu

Sonja Javornik
7. 5. 2024, 06.00
Deli članek:

Prvič se je napila pri 15 letih. Pila je, ker je bilo to ‘normalno’. Pila je, ker je želela biti v družbi zabavna. Pila je, da je lahko bila z moškimi … Tina Ukmar je zdaj že več kot eno leto abstinentka. Vsak dan znova premaguje skušnjave in se še sama sebi čudi, kako ji je uspelo.

Mateja J. Potočnik
Tina Ukmar

Danes se ljudje javno razgaljajo in delijo tako rekoč vse podrobnosti o sebi, alkoholizem pri ženskah pa ostaja tabu, čeprav že dostavljavci hrane na dom vedo povedati, da imajo zjutraj največ dela z ženskami, ki naročajo denimo pelinkovec. Medtem ko se moški radi pohvalijo, koliko ga nesejo, nekateri celo pišejo knjige o svojem 'boju s pirom', ženske pijejo večinoma same, skrivaj. Zato je Tinina zgodba, ki jo pove iskreno, brez dlake na jeziku, strašno dragocena za vse.

Šele zdaj ugotovila, da je tudi oče pil …

»Vsa družina je pila. V tistih časih je pila vsa generacija in je bilo to čisto normalno,« pravi Tina, ki je imela kakšnih 12 let, ko se je začela zavedati, kako strah jo je, ko denimo mama (vinjena) vozi po levi strani ceste. »Otrok tega noče videti. Ogromno se mi je dogajalo in moram zelo pobrskati po spominu, da se kakšne stvari sploh spomnim. Z mamo se v zadnjem času veliko pogovarjam za nazaj, saj imam zelo izmaličene predstave o mami in očetu. Šele zdaj sem recimo izvedela, da je tudi oče pil …«

Ima še dve sestri, a je mamo zelo skrbelo zanjo, ker je bila kot majhna zelo bolna. In jo je pretirano ščitila. »Kot dekle nisem smela nikamor. Zelo so bili strogi. Ko sem pri 19-ih zbežala od doma, se mi je ‘utrgalo’ in sem vse izkoristila,« se spominja Tina. Takrat se je skregala z mamo in odšla k fantu. Vso mladost je bežala od mame, zdaj pa sta zelo povezani. Tudi ona se je uspešno uprla alkoholu, mama je zdaj »njena terapevtka«, pove z nasmehom. Ko je imela 19 let, so se starši ločili, oče pa je kmalu umrl. »Mami je oče dajal ogromno denarja, ni pa imela ljubezni,« pravi Tina, ki je čutila, da jo imajo starši po svoje zelo radi. Iz otroštva se najbolj spominja, da so ves čas potovali, hodili v hribe … Tega je bilo zanjo preveč, zato se zdaj raje drži doma, kjer si je ne le prijetno in toplo uredila, ampak ima tudi vrt, tri pse, mačke, koze, zajčke in kokoši … »Prvič sem se napila pri petnajstih. Potem so bile žurke, ko sem bila noseča z drugim otrokom, Žigom, pa sem že začela resno piti, vsak dan,« pripoveduje Tina, ki se je prvič poročila pri 21 letih, pri 25 pa je rodila hčerko Živo. Po prvi ločitvi je imela še dva sinova – vsakega s svojim partnerjem.

Tina je še danes privlačna ženska, v mladosti je bila komunikativna in je vedno dobila, kar si je zaželela. Oziroma je mislila, da si želi … »V sebi nisem bila srečna. Napila sem se ga, da sem lahko šla s kom spat. Potrebovala sem potrditev, pa ne vem, zakaj …« se sprašuje. »Doma se žal nisem mogla nikoli pogovoriti ali komu zaupati. Pri 18 letih sem se želela z očetom pogovoriti o resnih težavah, a me je zavrnil, češ da nimam nobenih težav, da je moja težava le šola, ko pa bom odrasla, ga lahko pocukam za rokav, če bi res imela težave. Seveda sem se počutila zavrnjeno …«

Tina se zdaj zaveda, da ima nezdravo navezanost na moške. »Ob sebi potrebujem nekoga, ki mu zaupam,« pravi in priznava, da svojim partnerjem ni zaupala. Prijateljic nikoli ni imela, razen sestre, saj zaradi maminih strogih pravil nihče ni smel vstopiti v njihovo hišo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 19, 7. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!