Ljudje

katja-pavli

Katja Pavli o boju za višjo preživnino: Ne pustite se ustrahovati!

Sonja Javornik
8. 8. 2023, 07.00

Nasvet za ženske v ločitvenem postopku? Ne pustite se ustrahovati odvetniškim floskulam, ne podpisujte ničesar, s čimer se v celoti ne strinjate, borite se za preživnino!

nataša-dobelšek

Nataša Dobelšek: Znova bi se odločila enako!

Andreja Comino
8. 8. 2023, 06.00

Nataša Dobelšek si je pred dobrim desetletjem preventivno odstranila prsi in pozneje postala še mama.

tornado, neurje, kaja-in-gorazd-grčar-kurent

Kako sva reševala hišo in spoznala, da v nesreči nisva sama

Marija Šelek
8. 8. 2023, 05.00

Zgodba o reševanju doma, iz katere se lahko vsi učimo ...

robert-f

Robert F. Kennedy mlajši, teoretik zarot in morebitni predsedniški kandidat

Jure Aleksič
4. 8. 2023, 07.30

Kdo je mož, ki je čez noč postal najbolj vroča ameriška politična zgodba po Trumpu?

jana 31

Kar glina pozdravi, je za vekomaj

RENATA UCMAN
3. 8. 2023, 07.54

Komenda je od nekdaj znana po sivi glini. Pred stoletjem je bilo tam okoli sto lončarjev in pečarjev. Tamkajšnja siva glina že dolgo slovi tudi po izjemni blagodejnosti, saj vsebuje okoli 60 odstotkov silicijevih spojin. Janko Ferjuc iz Gmajnice pri Komendi je že tretja generacija v družini, ki jo še danes koplje in pripravlja po tradicionalnem postopku. Ljudem tudi svetuje, kako si z njo pomagati pri raznih težavah.

Vili Resnik

Vili Resnik: Upam, da sem se v življenju kaj naučil!

Katja Božič
3. 8. 2023, 06.30

Bolijo ga krivice ljudi, ki pošteno živijo. Včasih bi bil raje bolj diplomatski. Srečen pa je, ker lahko dela, v čemer uživa, in je obkrožen z ljudmi, ki jih ima rad. Vili Resnik, priljubljeni slovenski glasbenik!

vita-schlegl

Vita Schlegl s plesom presega svoje omejitve

Marija Šelek
3. 8. 2023, 06.15

Simpatična najstnica vedrega duha se je pred sedemnajstimi leti rodila s cerebralno paralizo, izraženo na levi strani telesa (levostranska hemipareza). Njeno otroštvo in del mladostništva sta bila zaznamovana s fizioterapijami in obiski raznih specialistov, doma je pod budnim očesom staršev, ki so se po najboljših rešitvah zanjo ozirali tudi v tujino, redno izvajala predpisane vaje. Danes Vita ne samo lepo hodi, temveč celo pleše. Še več, njen ples je navdušil italijanskega odvetnika, ki ima sina s cerebralno paralizo in si zanj želi, da bi nekoč plesal na svoji poroki. Vita je zanj navdih in upanje, zato jo je povabil, da svojo zgodbo odpleše na gala dobrodelnem koncertu oktobra v Benetkah.

anton-krepek

Anton Krepek: Trije raki in 831 kilometrov

Andreja Comino
3. 8. 2023, 05.15

Mariborčan Anton Krepek je prehodil pot življenja. Kljub najhujšemu možnemu ni izgubil upanja.

ifigenija-simonović

Šla sem po svoje: Na obisku pri Ifigeniji Simonović

Urška Krišelj Grubar
3. 8. 2023, 05.00

To leto jih je ta skrivnostna, šarmantna, unikatna umetnica dopolnila 70. Kako ji uspeva biti tako sveža? Potopili sva se v globino, zadrževali dih in našli odgovor. Za vse nas ženske. Prijateljice. Mame. Ljubimke. Hčere. Sestre.

edis-vehabović

Edis Vehabović: Pomagal bom tudi najhujšemu sovražniku

Vasja Jager
2. 8. 2023, 04.00

Kakor obstaja skupno dobro, tako obstaja solidarnost, ki je univerzalni jezik človeštva. Žal pa se zdi, da smo ga sposobni razumeti le ob velikih nesrečah, ki spravijo sočloveka na kolena – kot so silovita neurja, ki so številne po vsej Sloveniji pahnila v nesrečo. Med tistimi, ki nas v tem času s svojim zgledom učijo solidarnosti, je zidar Edis Vehabović iz Vratje vasi na severovzhodu države, ki je v mladih letih spoznal stisko ljudi, ki čez noč ostanejo brez strehe nad glavo.

miha-brajnik

Miha Brajnik, neznosno resni komedijant: Za dobrega igralca je duša ključna

Jure Aleksič
1. 8. 2023, 06.30

Najprej se je uveljavil v Improligi, torej kot mojster improvizatorske komedije. Tam je dokončno izpilil svojo že po naravi izrazito umsko okretnost. V istem času, torej nekje v poznih devetdesetih, se je začel pojavljati na televiziji. Najprej je za Mišo Molk sinhroniziral nekega miška, potem je priložnostno obiskoval Maria – recimo kot gost presenečenja za Andreja Šifrerja, točneje kot njegov nezakonski sin oziroma spomin, ki naj bi ga v Gorski roži pod srcem pustil Špeli iz planin.

brane-gregorčič

Brane Gregorčič o ekstremnem vremenu in prihodnosti

TINA NIKA SNOJ
1. 8. 2023, 04.30

Slovence zadnje tedne vreme zanima celo bolj kot kolesarstvo. Na radarsko sliko padavin klikamo tako pogosto, da se je pod množico uporabnikov sesul ARSO-v strežnik. Glede to, da so letošnje nevihte povzročile ogromno gmotno škodo in terjale tudi smrtne žrtve, to ni čudno. Bodo odslej poletja takšna? Bomo živeli pod taktirko rdečega vremenskega alarma? Po odgovor smo se obrnili na te dni najbolj iskan medijski obraz, meteorologa Branka Gregorčiča.

Meta Krese

Kdo bo vedel za te grozote?

Urška Krišelj Grubar
30. 7. 2023, 09.00

Pretresljiva fotografska razstava Mete Krese.

mrevlje Beletrina_Gorazd_V_Mrevlje_foto_Voranc_Vogel

Nekatere politike bi moral pregledati psihiater

Urška Krišelj Grubar
28. 7. 2023, 09.00

Knjiga o psihiatru, ki je sam sedel na kavč in se iskreno vživel v vlogo pacienta. Bojana Leskovar, pronicljivo drzna novinarka, ga je poslušala. Nastala je nenavadna knjiga, ki razgalja, ne le njiju, temveč vse nas.

kovac1 montaza

Nika Kovač: Hektolitri gnojnice in grožnje s smrtjo

TINA NIKA SNOJ
26. 7. 2023, 06.00

»Sem eden hujših primerov sovražnega govora do žensk, ki si ga je privoščil politik na poziciji moči,« pravi Nika Kovač.

Slava Klavora

Pred njenim pogledom je povesil puško

Vasja Jager
25. 7. 2023, 08.00

Zgodba, vredna romana, ki pa je ni v zgodovinskih učbenikih ...

oliver-dragojević

Legenda, stkana iz glasbe: Prijatelji o Oliverju Dragojeviću

Sonja Javornik
25. 7. 2023, 06.00

Poznate tisti rek, da so največje zvezde najpreprostejše? Verjetno je imel tisti, ki je to prvi izjavil, v mislih Oliverja Dragojevića.

jizah2

Jizah DaFunk: Povej, kar misliš

Urška Krišelj Grubar
23. 7. 2023, 07.00

Njegova barva je zelena, a je zelo moder. Vozi se s kolesom. Od najstniških let ga spremljajo dolgi lasje. Nekoč, ko je bil še Marko, se je sošolcu zdel zaradi dolgih las in prvega puhka na bradi kot Jezus.

pes, čohanje

Urška Petek - poklicna čohalka živali

Jure Aleksič
21. 7. 2023, 09.00

Vsi pravimo, da imamo radi živali. In najbrž jih tudi imamo. A nekateri ljudje jih imajo res radi. Neki davni nemški filozof se je pridušal, da v dobro zares verjame samo tistih nekaj ljudi, ki dobro v resnici tudi počnejo. In Urška Petek je nedvomno ena od njih.

Gregor Ravnik

Gregor Ravnik: Nisem "samo zobozdravnik", ki poje

Marija Šelek
21. 7. 2023, 07.00

Tako ljudje kot strokovna žirija so odločili, da je bil letos na Melodijah morja in sonca (MMS) najboljši Primorec Gregor Ravnik. Torek, kot je naslov njegove pesmi, ni zanj noben travmatičen dan, verjetno bolj dan veselja, saj je človek, ki poskuša živeti vsak trenutek. Bilo bi krivično zapisati samo, da je zdravnik, ki poje, saj velja tudi, da je pevec, ki zna poskrbeti za vaše zobe. Za oba poklica je izšolan, zanju je garal in oba ga osrečujeta. Že od malega mu je bilo jasno, tako so ga vzgojili, da se je za uspeh treba potruditi in vztrajati.

žan-serčič

Žan Serčič v odprtem razmerju s kariero

Sonja Javornik
20. 7. 2023, 04.30

Priljubljeni glasbenik Žan Serčič, ki nas to poletje navdušuje s skladbo Pijan od ljubezni, se je pred dvema letoma preselil v Ljubljano, tik pod Ljubljanski grad. Ko smo mu predlagali, da bi malo predstavili njegov dan in življenje, nas je povabil, naj gremo z njim na Grad, kjer teče in potelovadi, potem pa smo sprehod nadaljevali po starem mestnem jedru in vmes poklepetali ...

gladiatorji

Marjeta Pogačar in Tatjana Mezgec: Moj sin gladiator

Katja Božič
19. 7. 2023, 09.00

Bilo je grozno. Od tedaj ne gledam.

lucija harum (5)

Na obisku pri Luciji Harum

Sonja Javornik
14. 7. 2023, 09.00

Seriji V imenu ljudstva in Gospod profesor, neverjetno zabavni skeči z vplivnico v oddaji V petek zvečer, predstave celjskega teatra in nenazadnje duet Luma – kjerkoli se pojavi Lucija Harum, vedno navduši.

kevin-spacey

Kevin Spacey: Drugi obraz zlatega fanta

Jelka Sežun
12. 7. 2023, 10.00

Prišel je, kot bi šel po svojega tretjega oskarja – prešerno se je smehljal in mahal množici, kamere so mu zvesto sledile, ko se je prebijal k vratom sodišča. Bilo je seveda nekaj manjših razlik: ni bilo rdeče preproge, imel je obleko, ne smokinga, in pripeljal ga je taksi, ne limuzina. Predvsem pa seveda tale: na londonsko sodišče Kevin Spacey ni prišel po nagrado – tam mu sodijo zaradi več spolnih napadov. Z oskarjem se najverjetneje ne bosta nikoli več družila.

jovanka-broz

Ženska brez pištole

Jelka Sežun
12. 7. 2023, 09.00

V osnovni šoli so me nekoč poslali na srečanje s Titom in Jovanko. Ne vem, zakaj so ravno mene izbrali, a pred odhodom so me skrbno poučili, kaj moram povedati Titu, če bi ga zagrabila neustavljiva želja, da več izve o našem šolskem časopisu, potem so nas pa z avtobusom dostavili na Brdo pri Kranju. Na moje veliko olajšanje Tito ni pokazal prav nobene radovednosti glede šolskih časopisov – okrog njega je v sobi vrvelo od otrok, in tisto je bila velika soba, pravzaprav sobana; če se prav spomnim, je celo neki nagačen medved postopal tam okoli. Sem se takole miroljubno držala ob strani, stran od vseh, ampak potem so hoteli na vsak način narediti skupinsko fotografijo. Meni ni bilo do fotografiranja, ampak kaj sem hotela. In sem se strateško postavila za Jovankin široki hrbet, tako da na tisti fotografiji ni bilo niti sledu o meni, čeprav sem bila tam. Pokukajte za Jovanko, pa me boste našli.