Ljudje

Šampion se poslavlja: Peter Prevc odpira novo stran v življenju

Katja Božič
13. 2. 2024, 07.00
Deli članek:

Roko na srce, najbližji so njegovo slovo od profesionalnega športa pričakovali. Oče Dare je dejal, da je to odločitev pričakoval, mlajši brat Domen je prav tako slutil, da je letošnja sezona za Petra zadnja. Le nas, ki smo tega resnega, preudarnega in pametnega športnika vzljubili v teh petnajstih letih njegove bleščeče športne kariere, je novica, da bo v Planici njegova zadnja tekma, zadela kot strela z jasnega.

alesfevzer.com

Marsikomu so se orosile oči, ko je v Planici, kjer se vsako leto odvija največji slovenski športni praznik in kjer so se rodili številni skakalni junaki, Peter prejšnji ponedeljek naznanil slovo. V solzah se je zahvalil trenerjem, sotekmovalcem, Smučarski zvezi Slovenije, sponzorjem in svoji družini: ženi Mini, ki je njegova opora in ves njegov svet, otrokoma, ki ga vedno znova doma pričakata z iskricami v očeh in zaradi katerih je njegovo življenje dobilo povsem druge dimenzije, mlajšim bratoma in sestrama, za katere je oral ledino in jim pokazal marsikatero bližnjico, ter seveda staršema, ki sta ga s trdnimi temelji, v katere sta vzidala delavnost, pravičnost in poštenje, poslala v svet in mu odprla vrata v šport, v katerem je potem zablestel.

Uwe Zucchi
Peter Prevc

Športniki odrastejo prej

Ko je kot osemletnik zmagal na vaški skakalnici za Dolenjo vasjo, na tako imenovani Bregarci, ki so jo vaščani po Bloudkovih načrtih zgradili že leta 1952, si prav gotovo niti v sanjah ni predstavljal, da bo postal eden najuspešnejših slovenskih smučarskih skakalcev vseh časov. »Drugi so otroke vpisovali v glasbeno šolo ali na plavanje, mi smo pa Petra v Skakalni klub Kranj,« je njegov oče v enem od časopisov opisal začetke šampionove poti. In ko sta brata in sestri videli Petra, s kakšnim veseljem hodi na treninge, so hoteli poskusiti tudi oni. Šport, meni njegova mama Julijana Prevc, je njenim otrokom dal red, disciplino in vztrajnost. Večkrat je slišala, da naj bi se Peter moral marsičemu odpovedati za uspeh, njej pa se zdi, da je imel lepo otroštvo in mladost in da je doživel marsikaj. »Športniki živimo drugače, ampak v tem ni nič slabega, prej dozorimo in odrastemo,« je večkrat dejal tudi sam Peter, za katerega je veljalo, da zna biti kljub zadržanemu pristopu in umirjenosti brez dlake na jeziku. Z uspehi so namreč prišle tudi druge obveznosti, kot je komunikacija z mediji, česar se je loteval profesionalno. Novinarjem je razgrnil Petra, profesionalnega športnika, medtem ko je zasebnost skrbno čuval zase in za svoje najbližje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!