Ljudje

Rane se celijo: »Metuljev fant« se odlično počuti

Katja Božič
20. 2. 2024, 06.00
Posodobljeno: 20. 2. 2024, 06.09
Deli članek:

Čeprav se je petletni Miloš rodil z redko in zelo kruto genetsko boleznijo, ki povzroča izjemno občutljivost in ranljivost kože, ima po drugi strani srečo, da so z napredkom znanosti začeli razvijati zdravila, ki mu lahko pomagajo. Fantek je namreč eden prvih iz Evrope, ki je pred dvema mesecema začel v otroški bolnišnici Children’s Wisconsin v Ameriki dobivati novo revolucionarno gensko terapijo, ki je v Ameriki na voljo od lanske pomladi. Miloš bo z mamico tam ostal pol leta. Ker je terapija dosmrtna, si v Društvu Viljem Julijan, kjer so pomagali najti zdravljenje za Miloša in zanj zbirali sredstva, prizadevajo, da bi zdravilo odobrili tudi v Sloveniji in bi ga lahko dobival doma.

Osebni arhiv
Mali Miloš se je rodil z kruto genetsko boleznijo, ki povzroča izjemno občutljivost in ranljivost kože.

Miloš je z mamo Daliborko v Ameriki že dva meseca in se tam prav dobro počuti, smo ugotovili, ko smo se videli po videoklicu. Fantek je bil živahen, zgovoren, radoveden. Bil je brez ene same ranice na obrazku, v nasprotju z njegovo podobo na fotografijah, ki smo jih videvali pred njegovim odhodom v Ameriko – pa se s terapijo obraza za zdaj še dotaknili niso. »Morda mu prija tukajšnje podnebje,« je ugibala nasmejana in izredno optimistična Daliborka.

Osebni arhiv
Mali borec z mamo Daliborko in Gregorjem Bezenškom, ustanoviteljem društva Viljem Julijan.

Prvi šok po rojstvu

Zanjo je bilo najhujše obdobje, ko se je Miloš rodil. Pričakovala je dvojčka, a Milošev bratec, ki je sprožil predčasni porod, je žal umrl v maternici. Že to je bil za mamico šok, nato pa so pri malem Milošu dan po rojstvu opazili nenavadno občutljivost in ranljivost kože, in to se je iz dneva v dan stopnjevalo. Genetske raziskave so potrdile sume, da ima zelo redko genetsko kožno bolezen, bulozno epidermolizo, distrofične oblike, najtežjo obliko te bolezni. Povzroča jo mutacija v genu COL7A1, ki je odgovoren za nastajanje beljakovine kolagen VII, ki daje koži čvrstost. Ker je koža pri tej bolezni zelo krhka in ranljiva kot metuljeva krila, otrokom s to boleznijo pravijo tudi otroci metuljevih kril. Bolezen je dosmrtna, zaradi izredne krhkosti kože pa bolnikom po vsem telesu ves čas spontano nastajajo krvave odprte rane. Kronične rane lahko sčasoma povzročijo trajne poškodbe predvsem dlani in stopal, saj se začnejo prstki zraščati skupaj, včasih je potrebna tudi amputacija. Stalne odprte rane povečujejo tudi nevarnost težkih bakterijskih okužb in zastrupitve krvi, ki je lahko usodna.

Sprejetje

Ko je Daliborka izvedela vse o bolezni, se ji je sesul svet. Nekaj časa se je samo spraševala, zakaj mora ravno njen otrok imeti tako kruto in težko bolezen.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 8., 20. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!