Ljudje

urša-zgojznik, okoljevarstvenica

Urša Zgojznik, okoljevarstvenica: Narava je besna na človeka

Vasja Jager
22. 8. 2023, 04.30

»Kot potrošniki venomer kopičimo predmete, kot da so od tega odvisna naša življenja. Ne, naša življenja so odvisna od tega, v kolikšni meri se bomo naučili brzdati svoje želje.«

evelin-greblo

11-letna harfistka Evelin Greblo navdušuje tudi zvezdnike

Andreja Comino
17. 8. 2023, 08.00

Medtem ko mnogi starši vlagajo veliko energije v »spodbujanje« svojega podmladka k učenju in dejavnostim, imata Aleks in Mojca Greblo iz Mengša drugačne težave: enajstletno hčerko Evelin in njenega tri leta mlajšega bratca Valerija morata odvračati od knjig, učenja in vadbe klavirja ter harfe.

sedmak, varuhi-drobnice

Neustrašni varuhi drobnice: Zaradi psov lahko mirno spimo

RENATA UCMAN
16. 8. 2023, 06.00

Aleš Sedmak z bratom Andrejem poleg službe kmetuje na družinski kmetiji Sedmak v vasi Juršče, ki je obdana s prostranimi snežniškimi in javorniškimi gozdovi. V sobivanju z velikimi divjimi zvermi – volkovi in medvedi, ki jih je na tem območju v zadnjih letih še precej več, nadaljujeta tradicijo prednikov in vzrejata drobnico.

luka sesek 1

Luka Sešek osebno: Avseniki so moj vir energije

Katja Božič
14. 8. 2023, 09.00

Simpatični pevec Avsenikov se zaveda, da se mora v življenju najbolj zanesti nase. Če pa bi imel moč superjunaka, bi zagotovo storil vse, da bi v tisti peklenski noči konec prejšnjega tedna ustavil poplave.

judita-zidar

Judita Zidar: Imam se vedno bolje, ker kri ni več tako vroča

Sonja Javornik
14. 8. 2023, 06.00

Morje ji je vedno veliko pomenilo in pred kratkim sta si sinom kupila staro hiško v Istri, ki jo zdaj že pridno urejajo, da bo čim udobnejša za bivanje. Tako je Judita Zidar, izvrstna igralka MGL, ki smo jo radi gledali tudi v številnih televizijskih serijah, postala ponosna lastnica vikenda, čeprav je bila nekoč prepričana, da to sploh ni zanjo.

valerija-frangez, dom, vrt, revija-jana

Valerija Frangež: Samooskbna od hiške do vrta

Andreja Comino
12. 8. 2023, 09.00

Valerija Frangež je po izobrazbi pravnica, po srcu pa »divja ženska« v najboljših letih. Zadnjega četrt stoletja takšnega in drugačnega osebnega dozorevanja se je naučila prepuščati toku dogodkov, četudi včasih niso povsem logični in razumljivi.

alojz-vidic

Recept za dolgo življenje? Bodi dober človek!

Biba Jamnik Vidic
12. 8. 2023, 08.00

»Star sem bil 14 let, ravno sem končal osnovno šolo. Želel sem se vpisati na gimnazijo. Vojna, ki se je takrat začela, je vse moje načrte postavila na glavo.« Alojz Vidic iz Srednje Dobrave nad Kropo je leto pozneje namesto v šolskih klopeh z družino pristal v zaporu. Najprej v Sloveniji, potem so jih 14. aprila 1942 deportirali v delovno taborišče v Nemčijo. Vojna in delo v taborišču, od koder se je domov vrnil 24. julija 1945, natanko mesec dni po 19. rojstnem dnevu, sta ga zaznamovala za vse življenje.

Majda Kapetan

Majda Kapetan: Vse se da s slogo in razumevanjem

Neva Železnik
10. 8. 2023, 09.00

»Zdi se mi, da smo upokojenci videti mlajši kot nekoč in se tako tudi počutimo. To pomembno spoznanje bi morali dojeti tudi vsi politiki, sploh tisti, ki se ukvarjajo s starejšimi. 'Mlajšanje' starejšega prebivalstva bi namreč zahtevalo povsem nov pogled na staranje,« je začela Majda Kapetan, nekoč Zupančič, ki je leta 1969 končala Srednjo šolo za farmacevtske tehnike v Ljubljani. Ker je rojena v Novem mestu in tam še vedno živi, se je takoj po maturi zaposlila v tovarni zdravil Krka.

Andrej Škufca

Andrej Škufca osebno: V življenju mi je večinoma nerodno

Katja Božič
9. 8. 2023, 09.00

Razjezijo ga netočnost, nedoslednost, sprenevedanje, neodločnost, tudi njegova lastna neumnost. A tako hitro, kot se razjezi, se tudi pomiri. Je vztrajen in dosleden, zato je tudi uspešen. Fascinirajo ga izjemni ljudje in sledi načelu, da ne živi v preteklosti. Plesalec, plesni trener, večkratni svetovni prvak, žirant šova Zvezde plešejo Andrej Škufca se bo jeseni preskusil tudi kot nov žirant šova Slovenija ima talent.

jože-p

Z inflacijo je konec: Jože P. Damjan o tem, kaj nas čaka

Jure Aleksič
9. 8. 2023, 04.00

Slovenci imamo boljšo perspektivo od Angležev in tudi od kakšnih drugih zahodnih držav.

katja-pavli

Katja Pavli o boju za višjo preživnino: Ne pustite se ustrahovati!

Sonja Javornik
8. 8. 2023, 07.00

Nasvet za ženske v ločitvenem postopku? Ne pustite se ustrahovati odvetniškim floskulam, ne podpisujte ničesar, s čimer se v celoti ne strinjate, borite se za preživnino!

nataša-dobelšek

Nataša Dobelšek: Znova bi se odločila enako!

Andreja Comino
8. 8. 2023, 06.00

Nataša Dobelšek si je pred dobrim desetletjem preventivno odstranila prsi in pozneje postala še mama.

tornado, neurje, kaja-in-gorazd-grčar-kurent

Kako sva reševala hišo in spoznala, da v nesreči nisva sama

Marija Šelek
8. 8. 2023, 05.00

Zgodba o reševanju doma, iz katere se lahko vsi učimo ...

robert-f

Robert F. Kennedy mlajši, teoretik zarot in morebitni predsedniški kandidat

Jure Aleksič
4. 8. 2023, 07.30

Kdo je mož, ki je čez noč postal najbolj vroča ameriška politična zgodba po Trumpu?

jana 31

Kar glina pozdravi, je za vekomaj

RENATA UCMAN
3. 8. 2023, 07.54

Komenda je od nekdaj znana po sivi glini. Pred stoletjem je bilo tam okoli sto lončarjev in pečarjev. Tamkajšnja siva glina že dolgo slovi tudi po izjemni blagodejnosti, saj vsebuje okoli 60 odstotkov silicijevih spojin. Janko Ferjuc iz Gmajnice pri Komendi je že tretja generacija v družini, ki jo še danes koplje in pripravlja po tradicionalnem postopku. Ljudem tudi svetuje, kako si z njo pomagati pri raznih težavah.

Vili Resnik

Vili Resnik: Upam, da sem se v življenju kaj naučil!

Katja Božič
3. 8. 2023, 06.30

Bolijo ga krivice ljudi, ki pošteno živijo. Včasih bi bil raje bolj diplomatski. Srečen pa je, ker lahko dela, v čemer uživa, in je obkrožen z ljudmi, ki jih ima rad. Vili Resnik, priljubljeni slovenski glasbenik!

vita-schlegl

Vita Schlegl s plesom presega svoje omejitve

Marija Šelek
3. 8. 2023, 06.15

Simpatična najstnica vedrega duha se je pred sedemnajstimi leti rodila s cerebralno paralizo, izraženo na levi strani telesa (levostranska hemipareza). Njeno otroštvo in del mladostništva sta bila zaznamovana s fizioterapijami in obiski raznih specialistov, doma je pod budnim očesom staršev, ki so se po najboljših rešitvah zanjo ozirali tudi v tujino, redno izvajala predpisane vaje. Danes Vita ne samo lepo hodi, temveč celo pleše. Še več, njen ples je navdušil italijanskega odvetnika, ki ima sina s cerebralno paralizo in si zanj želi, da bi nekoč plesal na svoji poroki. Vita je zanj navdih in upanje, zato jo je povabil, da svojo zgodbo odpleše na gala dobrodelnem koncertu oktobra v Benetkah.

anton-krepek

Anton Krepek: Trije raki in 831 kilometrov

Andreja Comino
3. 8. 2023, 05.15

Mariborčan Anton Krepek je prehodil pot življenja. Kljub najhujšemu možnemu ni izgubil upanja.

ifigenija-simonović

Šla sem po svoje: Na obisku pri Ifigeniji Simonović

Urška Krišelj Grubar
3. 8. 2023, 05.00

To leto jih je ta skrivnostna, šarmantna, unikatna umetnica dopolnila 70. Kako ji uspeva biti tako sveža? Potopili sva se v globino, zadrževali dih in našli odgovor. Za vse nas ženske. Prijateljice. Mame. Ljubimke. Hčere. Sestre.

edis-vehabović

Edis Vehabović: Pomagal bom tudi najhujšemu sovražniku

Vasja Jager
2. 8. 2023, 04.00

Kakor obstaja skupno dobro, tako obstaja solidarnost, ki je univerzalni jezik človeštva. Žal pa se zdi, da smo ga sposobni razumeti le ob velikih nesrečah, ki spravijo sočloveka na kolena – kot so silovita neurja, ki so številne po vsej Sloveniji pahnila v nesrečo. Med tistimi, ki nas v tem času s svojim zgledom učijo solidarnosti, je zidar Edis Vehabović iz Vratje vasi na severovzhodu države, ki je v mladih letih spoznal stisko ljudi, ki čez noč ostanejo brez strehe nad glavo.

miha-brajnik

Miha Brajnik, neznosno resni komedijant: Za dobrega igralca je duša ključna

Jure Aleksič
1. 8. 2023, 06.30

Najprej se je uveljavil v Improligi, torej kot mojster improvizatorske komedije. Tam je dokončno izpilil svojo že po naravi izrazito umsko okretnost. V istem času, torej nekje v poznih devetdesetih, se je začel pojavljati na televiziji. Najprej je za Mišo Molk sinhroniziral nekega miška, potem je priložnostno obiskoval Maria – recimo kot gost presenečenja za Andreja Šifrerja, točneje kot njegov nezakonski sin oziroma spomin, ki naj bi ga v Gorski roži pod srcem pustil Špeli iz planin.

brane-gregorčič

Brane Gregorčič o ekstremnem vremenu in prihodnosti

TINA NIKA SNOJ
1. 8. 2023, 04.30

Slovence zadnje tedne vreme zanima celo bolj kot kolesarstvo. Na radarsko sliko padavin klikamo tako pogosto, da se je pod množico uporabnikov sesul ARSO-v strežnik. Glede to, da so letošnje nevihte povzročile ogromno gmotno škodo in terjale tudi smrtne žrtve, to ni čudno. Bodo odslej poletja takšna? Bomo živeli pod taktirko rdečega vremenskega alarma? Po odgovor smo se obrnili na te dni najbolj iskan medijski obraz, meteorologa Branka Gregorčiča.

Meta Krese

Kdo bo vedel za te grozote?

Urška Krišelj Grubar
30. 7. 2023, 09.00

Pretresljiva fotografska razstava Mete Krese.

mrevlje Beletrina_Gorazd_V_Mrevlje_foto_Voranc_Vogel

Nekatere politike bi moral pregledati psihiater

Urška Krišelj Grubar
28. 7. 2023, 09.00

Knjiga o psihiatru, ki je sam sedel na kavč in se iskreno vživel v vlogo pacienta. Bojana Leskovar, pronicljivo drzna novinarka, ga je poslušala. Nastala je nenavadna knjiga, ki razgalja, ne le njiju, temveč vse nas.

kovac1 montaza

Nika Kovač: Hektolitri gnojnice in grožnje s smrtjo

TINA NIKA SNOJ
26. 7. 2023, 06.00

»Sem eden hujših primerov sovražnega govora do žensk, ki si ga je privoščil politik na poziciji moči,« pravi Nika Kovač.