Ljudje

Ženska, ki bo odločala o novem ameriškem predsedniku?

Jelka Sežun
15. 2. 2024, 07.00
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 09.18
Deli članek:

Se tudi vam kdaj zdi, da se je bogovom čisto zmešalo, ko so nekoga obsuli s takim obiljem talentov, da ni skoraj nič ostalo za druge? En tak nekdo je Taylor Swift, ki ni zgolj nadarjena pevka, glasbenica, tekstopiska, je tudi ženska z nezmotljivim nosom za posel, upornica, ki lastnoročno spreminja izkoriščevalske prakse glasbenih založb, dobrodelnica široko odprtih rok in zares spodobno človeško bitje. In tudi to še ni vse: njena podpora enemu od predsediških kandidatov bi utegnila odločilno vplivati na razplet ameriških volitev. Resno.

Profimedia
Taylor Swift

Pri vsem tem njen novi rekord na nedavni podelitvi grammyjev čisto zbledi – že res, da je čisto prva, ki je štirikrat osvojila nagrado za najboljši album, ampak kaj je to proti temu, da lahko (menda) pokaže s prstkom na kandidata za predsednika in reče: ti. Ti boš predsednik. Tole je logika za to trditvijo: 53 odstotkov odraslih Američanov, torej volivcev, je oboževalcev Taylor Swift. Podpira jo skoraj toliko moških kot žensk, skoraj toliko republikancev kot demokratov, podpora sega skozi vse generacije, od baby boomerjev do milenijcev, vse do generacij X in Z. In to je vsekakor volilna baza, ki lahko zelo odločno nagne izid na eno ali drugo stran. Mnenje swiftijev, tako si pravijo njeni oboževalci, ima o-gro-mno težo.

Ameriške predsedniške volitve so oddaljene le deset mesecev.

Nikoli ne razkurite swiftijev!

Republikanci so šli v boj takoj in še prej: revija Rolling Stone je poročala, da so Trumpovi zavezniki prisegli, da bodo Taylor Swift napovedali sveto vojno, če podpre demokrate. Razširile so se teorije zarote, da Nacionalna nogometna liga prireja izide tekem, na katerih igra njen fant, igralec ameriškega nogometa Travis Kelce iz moštva Kansas Chiefs, da bi se prikupila demokratom. Spet drugi fantazirajo, da je Taylor psihološko orožje Pentagona. Kar je Pentagon zanikal. In ona tudi. Potem, po posredovanju zdrave pameti, so se republikanci malce umirili – če bodo napadali Taylor, bo to samo razdražilo swiftije, so spoznali. Diplomatka Nikki Haley, ki se tudi poteguje za republikansko predsedniško nominacijo, je samo vzdihnila: »Ne razumem te obsedenosti. Taylor Swift sme imeti fanta. Taylor Swift je dobra umetnica. Hčerko sem peljala na njene koncerte. Iz tega delati teorijo zarote, je bizarno. Nihče ne ve, koga bo podprla, ampak ne morem verjeti, da se naša nacionalna politika ukvarja s tem.«

Taylor Swift se s politiko pretežno ne ukvarja. A leta 2020 je javno podprla Joeja Bidna.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 7., 13. februar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!