Nasveti

Kolonoskopija: Zoprno, a nujno

T. N. S.
24. 5. 2024, 05.00
Deli članek:

Kolonoskopija ali pregled črevesja z optičnim instrumentom je ena od diagnostičnih metod, ki se je ljudje najbolj bojijo. Neprijetna je, lahko boleča, nekatere pa je tudi čisto preprosto sram. Poleg tega zahteva praznenje črevesja s praški, ki pri mnogih izzovejo slabost in utrujenost. Že dobro leto je v lekarnah na voljo alternativa, odvajalo Citrafleet.

revija Jana
Kolonoskopija

Kolonoskopija je preiskava debelega črevesa, pri kateri zdravnik specialist z endoskopom pregleda sluznico debelega črevesa in danke. To je daleč najzanesljivejša diagnostično-terapevtska metoda, s katero lahko odkrijejo bolezenske spremembe in nekatere ob njej tudi zdravijo. Če gastroenterolog med kolonoskopijo odkrije črevesne polipe, denimo, jih lahko s pomočjo endoskopa tudi odstrani. Med preiskavo lahko tudi odvzame delček tkiva za nadaljnjo preiskavo – opravi biopsijo. A da je kolonoskopija lahko uspešna, mora biti črevo ob preiskavi dobro očiščeno. Če so v njem ostanki blata, specialist ne more dobro videti črevesne sluznice in preiskavo je treba ponoviti. Tega pa si gotovo nihče ne želi.

Posebna dieta, post in odvajala

Kolonoskopija zahteva cel teden predpriprave, med katero se je treba strogo držati navodil glede dovoljene hrane, zadnjih 24 ur zdržati brez nje in črevo sprazniti tudi z odvajali. Ta del je marsikomu še posebej težak, saj imajo precej neprijetne stranske učinke. Praviloma za čiščenje črevesja zdravniki predpisujejo zdravilo MoviPrep, ki ga uporabljajo tudi v programu Svit. Mnogi ljudje imajo z njim dobre izkušnje, ni pa jih malo, ki jim ta prašek povzroča slabost, bruhanje, glavobole ter slabotnost in izčrpanost. Moti jih tudi njegov okus. Že dobro leto je v lekarnah na voljo tudi alternativa, odvajalo Citrafleet, ki ga prav tako lahko dobite le na recept. Marsikdo, ki ne prenaša dobro MoviPrepa, je imel boljše izkušnje s tem zdravilom, velja pa tudi obratno. Nekaterim je slabo po Citrafleetu, MoviPrep pa jim ne povzroča težav. Če slabo prenašate eno zdravilo, lahko naslednjič morda poskusite z drugim.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 21, 21. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!