Nasveti

Od zelišča do zeliščne lekarne

Lara Jelen
28. 6. 2024, 07.00
Deli članek:

Zelišča so v samooskrbni lekarni nepogrešljiva, zato nam je Darja Bernik, koordinatorka zeliščarske sekcije društva Samooskrbni.net, dala dragocene napotke, kako se lotimo nabiranja, maceriranja in izdelave drugih koristnih pripravkov. Spoznajte tri rastline, ki ne smejo manjkati v nobeni domači lekarni. Tekst: LARA JELEN

revija Jana
Majhni čudeži narave

Poletje nam ponuja zakladnico zelišč, iz katerih lahko pripravimo marsikaj koristnega. Nabirajmo tista, ki nas pokličejo. Če nas neko zelišče močno privlači, bodisi s svojim videzom ali vonjem, je gotovo razlog za to. Koristi pripravkov bodo v tem primeru potencirane. »Zelišča, ki jih nabiramo sami, nas hkrati povezujejo z naravo in pripomorejo k notranjemu ravnovesju,« pripomni Darja Bernik, ki se s svojih nabiralniških izletov vedno vrača umirjena in sproščena. Prav to povezovanje z naravo se ji zdi dandanes pomembnejše kot kadarkoli prej.

Poglejte okoli sebe

Bodimo pozorni na to, kaj se nam v nekem obdobju pojavi na vrtu, svetuje Darja. V njenem se je nedavno znašla navadna črnoglavka, ki je dotlej ni poznala, nato pa jo je začela raziskovati in ugotovila, da pomaga pri težavah s premalo delujočo ščitnico, ki pestijo tudi njo. »Nimam pojma, kako je prišla k meni, na moj vrt, ampak temu običajno prisluhnem in to predlagam tudi vam.« Njeni zgodbi prikimava Sanja Lončar, ki omeni, da se je prijatelju z zelo obolelimi jetri na vrtu takrat zasadilo polno rastlin, ki koristijo jetrom. Tudi njej so se lani, ko je imela težave z vranico, na vrtu pojavile rastline, ki podpirajo ta organ. »To so taki majhni čudeži, ki dokazujejo, kako se hoče narava pogovarjati z nami, če le znamo prisluhniti. Odprite oči in se ozrite okoli sebe. Veliko rastlin, ki so se mi same zasadile na vrtu, sploh nisem poznala. Potem pa preveriš in ugotoviš, da kar štiri med njimi pomagajo pri enaki težavi. Težko je prezreti takšna jasna sporočila,« razmišlja Lončarjeva.

Zdaj cveti ognjič

Že če si poleti naberemo in pripravimo shranke iz dobro poznanih rastlin, bomo imeli od njih ogromno koristi. Darja Bernik in Sanja Lončar svetujeta, da ne pozabimo na ognjič, ki nas na vrtovih razveseljuje s svojimi intenzivno oranžnimi do bledo rumenimi cvetovi. »Ognjič učinkuje protivnetno in pospešuje celjenje ran, zato nam bo prišel prav v primeru čebeljih pikov ter občutljive, vnete ali razdražene kože. Učinkovit je pri razjedah, preležaninah, umirja in ščiti otroško kožo. V kombinaciji s šentjanževko in šipkovim oljem preprečuje brazgotinjenje. Dokazano je njegovo antioksidativno učinkovanje, ki se ga nasploh pripisuje karotenoidom. Ognjičevo mazilo je dobrodošlo pri sončnih opeklinah ter razpokani in suhi koži rok ali stopal. Če nimamo mazila, lahko v ta namen uporabimo macerat. Notranje ognjič uporabljamo za sluznice, pri propustnem črevesju, podpira jetra, pomaga pri zastali limfi in ima protimikrobne učinke.«

Nabiranje: nabiramo odprte cvetove, ki so rahlo smolnati. Sušimo lahko cele ali pa pred sušenjem potrgamo samo venčne liste. Prevladujejo naj cvetovi intenzivno oranžne barve.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 26, 24. junij, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!