Pred izraelskim veleposlaništvom

Teroristični napad v Beogradu: Napadalec radikaliziran srbski državljan

S.R./STA
29. 6. 2024, 15.01
Posodobljeno: 29. 6. 2024, 16.41
Deli članek:

V današnjem streljanju pred izraelskim veleposlaništvom v Beogradu je bil ranjen eden od policistov. Strelca so ubili. Po navedbah srbskega notranjega ministra Ivice Dačića je šlo za teroristični napad, ki naj bi bil domnevno povezan z islamskimi skrajneži.

Profimedia
Napad se je zgodil pred izraelskem veleposlaništvu v Beogradu.

Do strelskega napada je prišlo ob približno 11. uri, ko je pred izraelskim veleposlaništvom moški s samostrelom streljal na enega izmed policistov, ki so varovali izraelsko veleposlaništvo v Beogradu. Policija je napadalca v samoobrambi ustrelila in ubila, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Ranjen je bil tudi eden izmed policistov, ki so ga odpeljali na zdravljenje v bližnjo bolnišnico. Gre za 34-letnega Miloša J., ki je utrpel hude poškodbe. Srbski minister za notranje zadeve Ivica Dačić je kasneje dejal, da gre nedvomno za teroristični napad. Po njegovih besedah obstajajo indici, da so v ozadju napada ljudje, ki so že poznani policiji in varnostnim organom, povezani pa naj bi bili s skrajnim islamskim vahabitskim gibanjem.

Po neuradnih informacijah srbskega tabloida Informer je napadalec mlajši srbski državljan iz Mladenovca, ki se je spreobrnil v islam in radikaliziral. Preselil naj bi se v Novi Pazar in si nadel ime Salahudin. Med napadom naj bi imel pri sebi tudi nož. Te informacije je pozneje potrdil tudi Dačić, ki je dejal, da gre v primeru napadalca za 25-letnega Miloša Žujovića.

Profimedia
Napad se je zgodil pred izraelskem veleposlaništvu v Beogradu.

"Preventivno smo pridržali še nekaj oseb, ki so se nahajale v bližini policijskih objektov," je še povedal srbski notranji minister in dodal, da bodo v Beogradu preventivno okrepili varnostne ukrepe pred veleposlaništvi in vladnimi poslopji, pa tudi na obljudenih javnih mestih, kot so trgovski centri in sprehajališča. "Policija bo izvedla preiskave na več lokacijah. Vse sile so v najvišji stopnji pripravljenosti," je dodal srbski notranji minister.

Pristojni organi medtem preiskujejo vse okoliščine napada in možne motive. Dačić je povedal še, da je v bolnišnici obiskal ranjenega policista, ki ga bodo operirali, potem ko ga je napadalec zadel v vrat. 

Da je šlo za teroristično dejanje, je potrdil tudi srbski premier Miloš Vučević. "Srbija je sposobna odločno odgovoriti na grožnjo terorizma. Kdor je mislil, da nas lahko s takšnim nedelovanjem destabilizira, se je zmotil," je dejal Vučević. Ob tem je poudaril, da je bil napad "dejanje norosti, ki ga ni mogoče pripisati nobeni veri in nobenemu narodu". "Gre za zločin, ki ga je zagrešil posameznik z imenom in priimkom. Zato državljane pozivam, naj ostanejo mirni in ne podlegajo propagandi tistih, ki bi nas radi razdelili med seboj," je dodal.