42. rojstni dan

Tanja Žagar ima raka dojke. »Če je to cena za zdravje moje punčke, jo sprejemam!«

A. M.
1. 7. 2024, 11.56
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 12.01
Deli članek:

Ljubljenka slovenskih src je danes zjutraj, na svoj rojstni dan, sporočila srce parajočo novico. Skoraj toliko kot sama vest o njeni bolezni, pa je srce parajoča njena zgodba o trenutku, ko je začutila, da se je njeno življenje ustavilo. Pravi, da verjame, da je takrat svoje zdravje in življenje zamenjala za hčerkino.

Facebook / Tanja Žagar
Tanja bo vedno ena izmed najbolj simpatičnih Slovenk, neglede na frizuro.

"Decembra sem zdravnika vprašala, če lahko približno povejo, koliko časa imam to. Rekel je: to ni večletni rak, ampak nekajmesečni. Gre za invaziven rak, hitro napreduje. Morda lahko govorimo o januarju. Takoj mi je postalo jasno: februar! Februarja lani smo doživeli grozen šok, veliko večji od tega, kot je tole. Naša Marina je bila stara leto in pol in je doživela vročinski krč. Pri tem ni šlo za to, da bi se tresla ali penila, ampak se je preprosto samo ugasnila, nehala dihati. Miki jo je oživljal, mene pa, kot da me ni bilo, kot da bi umrla. Drla sem se v telefon in usmerjala rešilec, kam naj pridejo. V telesu sem fizično čutila, kako so se zrušile vse stopnice. In pomislila sem: vse bi dala, takoj lahko padem dol, samo otrok naj zadiha. Dala bi svoje življenje. In ko sem to začutila, sem pomislila, da če se mi zdaj ni v telesu nekaj zgodilo, se mi ni nikoli."

Tanja s tem opisuje le del svoje izkušnje z usodo, ki jo je zanjo ta trenutek pripravilo življenje. Polna optimizma, predvsem pa sočutja in skrbi so vseh drugih sožensk, pa v svojem obsežnem rojstnodnevnem pismu na Facebooku jasno opozarja še – ženske, ne pozabite na redno samopregledovanje! Ne ignorirajte malih znakov sprememb na svojem telesu, in poskrbite zase.