Pestro na nebu

Video in foto: Na Dolenjskem zaropotala toča, Slovenijo prehajajo močne nevihte

S.R.
1. 7. 2024, 12.33
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 21.37
Deli članek:

Prve močnejše nevihtne celice se že sprehajajo čez Slovenijo, a bo najbolj pestro šele v popoldanskih urah. Obstaja velika verjetnost toče, tudi močnejše in debelejše.

Neurje, Fb
Toča v Trebnjem je uničila pridelek.

Poročali smo že, da je Agencija RS za okolje (Arso) za današnje popoldne izdala oranžno opozorilo za celotno državo, pri čemer so meteorologi opozorili, da se bo burno dogajanje v delih Slovenije začelo že v dopoldanskem času. Napovedali so močnejše nevihte s točo, nalivi, močnimi vetrovnimi sunki in udari strel. Niso se motili.

Prve nevihte, ki so se razvile nad Furlanijo-Julijsko Krajino in z italijanske strani prispele nad naše kraje, so pred opoldnevom zabeležili na severozahodu države. Dve močnejši nevihtni celici se pomikata proti vzhodu. Prva je iznad Tolmina pot nadaljevala proti Cerknem, druga je po prečkanju Bovške kotline in Julijcev odpotovala proti Radovljici, so pojasnili na Arsu. Nevihtne celice se krepijo, vmes pa nastajajo nove. Tako sta se dve razvili v okolici Rakeka in Vrhnike ter sta pot nadaljevali čez osrednjo Slovenijo. Pri Arsu so pred 12. uro že zabeležili tudi nekaj »močnih polurnih nalivov,« in sicer je na Kaninu padlo 24 milimetrov, na Rudnem polju 32 milimetrov, na merilnem mestu Tolmin-Volče 30 milimetrov in v Bovcu 23 milimetrov padavin.

Neurje na Dolenjskem

Oglasili so se tudi ljubitelji vsega vremenskega na portalu Neurje.si. Opozorili so, da njihove vremenske karte nakazujejo možnost zelo debele toče predvsem za okolico med Krškim in Novim mestom. Imeli so prav. Pri Arsu so malo po 13. uri potrdili, da se je na območju Dolenjske razvila »do sedaj najmočnejša nevihta.« Pojasnili so še, da radarska odbojnost nakazuje veliko verjetnost toče, močnih nalivov in sunkov vetra, nevihta pa se pomika proti vzhodu, in sicer v smeri Trebnjega in Novega mesta. Medtem o toči že poročajo iz Ivančne Gorice, Biča in tamkajšnjih krajev. Prvi prizori z Dolenjske so nadvse žalostni, že zdaj je jasno, da bo toča pustila znatno škodo tako na infrastrukturi kot na pridelku.

Zaradi udara strele zagorelo v Pavli vasi

Močnejše nevihte so sicer popoldne zajele večji del Slovenije, močno deževje je zalilo več objektov ter večnamenskih dvoran, meteorna voda je zalila tudi vozišča in sprožila nekaj plazov. Močan veter pa je podiral drevje, drogove elektro distribucije in odkrival strehe stanovanjskih, gospodarskih in drugih objektov, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Poročajo tudi, da je v naselju Pavla vas v občini Sevnica zaradi udara strele zagorelo ostrešje gospodarskega objekta. Požar je uničil deset kvadratnih metrov ostrešja, pogasili pa so ga gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tržišče, Sevnica, Šentjanž in Krmelj.

Uprava za zaščito in reševanje je čez dan skupno zabeležila 193 dogodkov v 31 občinah, aktiviranih je bilo 66 prostovoljnih gasilskih enot in 4 poklicne. Gasilci so prečrpavali vodo iz zalitih prostorov objektov, s proti poplavnimi vrečami zaščitili več objektov, očistili prepuste, občanom nudili pomoč pri zaščiti poškodovanih ostrešij in odstranjevali podrta drevesa.

Hidrološko opozorilo

Meteorologi in hidrologi so že zjutraj opozorili, da bodo čez dan, zvečer in v prvem delu noči bodo ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih Slovenije. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Pretoki rek bodo zvečer in v noči na torek veliki, zlasti v severni in vzhodni Sloveniji. V naslednjih dneh bodo reke večinoma upadale.

Facebook/Neurje.si/Barbara Pečjak
Toča je klestila v Ivančni Gorici.