Zaseg prepovedanih sestavin

Razočaranje za ljubitelje ekstazija

M.G./STA
1. 7. 2024, 11.21
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 11.24
Deli članek:

Na milanskem letališču so zasegli več ton sestavin iz Kitajske za proizvodnjo droge ekstazi, so sporočile italijanske oblasti. Iz zaplenjenih sestavin bi lahko proizvedli več deset milijonov tabletk ekstazija z tržno vrednostjo okrog 630 milijonov evrov.

Profimedia
Zaslužki preprodajalcev bi bili ogromni, iz zaplenjenih surovin bi lahko proizvedli 63 milijonov tabletk ekstazija. (slika je simbolična)

Sestavine so zasegli na milanskem letališču Malpensa med pregledom blaga iz Kitajske, pri čemer so odkrili 6337 ton predhodnih sestavin, kar bi omogočilo proizvodnjo več kot 63 milijonov tabletk MDMA, znanega tudi kot ekstazi, so navedli italijanski cariniki. V zvezi z najdbo so uvedli preiskavo proti italijanskemu podjetniku iz Milana, ki mu očitajo, da je organiziral uvoz kemičnih snovi, ki jih je kasneje želel preprodati na Nizozemsko.

Na Nizozemskem so v okviru mednarodne preiskave, ki poteka v sodelovanju z evropsko pravosodno agencijo Eurojust, aretirali kitajska državljana. Nizozemski policisti, s katerimi so stopili v stik italijanski kolegi, so identificirali končno destinacijo sporne pošiljke, in sicer skladišče, v katerem so nato zasegli več deset kilogramov ketamina, metilamina, hašiša in PMK, ki je glavna predhodna sestavina za proizvodnjo MDMA.