Izjemni Indijec

12-letnik, ki je s 7 leti postal profesor na večih fakultetah za fiziko, bo postal najmlajši študent v zgodovini

A. M.
1. 7. 2024, 11.31
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 11.38
Deli članek:

12-letni Indijec, Isaac Bari, bo to jesen postal najmlajši študent matematike in fizike na Univerzi v New Yorku. Diplomirati namerava v dveh letih, nato pa pričeti z delom za svoj življenski doktorski projekt. To pa ni edini dosežek tega izjemnega otroka.

Facebook / Rashidul Bari
Najmlajši študent vseh časov, Isaac Bari, s svojim očetom.

"Upam, da bom spomladi 2026 diplomiral pri 14 letih," je dejal Isaac, ki je nedavno postal najmlajši diplomant srednje šole na Long Islandu. "Želim doktorirati iz fizike, dodatno pa se želim osredotočiti na matematiko," je povedal za CNN.
Nadarjeni najstnik, ki se je periodični sistem naučil na pamet pri 2 letih in od svojega 7. leta poučuje na fakultetah v Indiji, je v sredo diplomiral na srednji šoli. Po končanem devetem razredu je preskočil v 12. razred - to je ekvivalent našega četrtega letnika srednje šole - in tako postal najmlajši dijak v zgodovini, ki je končal srednjo šolo.

Z vstopom v 12. razred, je Isaac sočasno pričel obiskovati tudi pouk na več univerzah po New Yorku, vključno z NYU, Univerzo Stony Brook, Mestno univerzo v New Yorku in Brooklyn College. "To je bil zame povsem nov izziv," je dejal. "Imajo veliko več domačih nalog, veliko daljše ure, (veliko) več novih predmetov in snovi in vse to je strnjeno v veliko krajši čas kot v šoli."
Bistri mladi študent, čigar družina pravi, da je spreten tudi v slikanju, debatiranju in igranju klavirja, se je že sedaj zapisal v zgodovino, obeta pa še veliko več. Isaaca sta v v izobraževanje že zgodaj uvedla njegova starša Rashidul in Shaheda Bari. Njegov oče Rashidul poučuje fiziko na Brooklynski tehnični srednji šoli, njegova mati Shaheda pa je učiteljica v osnovni šoli. Takoj sta opazila, da je njun najmlajši sin, rojen leta 2014, izjemno bister.

"Moja žena je bila že od prvih mesecev pravzaprav njegova učiteljica. Nekega dne, ko ga je prvič seznanila s seštevanjem in želela predstaviti koncept ena plus ena, ji je on na njeno veliko presenečenje odgovoril: "Mama, ena plus ena je dva." Z vprašanji je nadaljevala: "Koliko je potem ena plus dva?". V odgovor pa je dobila novo vprašanje: "Če je ena plus ena dva, mi lahko prosim poveš, koliko je n plus n?"

"Ko me je žena seznanila s tem, sem menil, da otrok samo ponavlja na njo, saj si želi njene pozornosti," je dejal Rashidul Bari. "toda dogajalo se je kar naprej. Vsak matematični koncept je začel abstrahirati." Oče, ki je bil takrat študent matematike, je delil fascinantno odkritje z enim od svojih profesorjev, vendar mu ta preprosto ni verjel. Ob njegovem vztrajanju pa so ga za hec povabili, naj otroka vendarle pripelje s sabo na fakulteto. Od takrat mali Isaac ni več izpustil niti enega samega tečaja matematike.

Leta 2016 je celo prejel osebno pismo pohvale takratnega ameriškega predsednika Baracka Obame, od leta 2020, ko je bil star 7 let, pa redno poučuje na več fakultetah v Indiji.