Lastil si jih je prijatelj

Na dražbi prodali ikonične Presleyeve modre čevlje iz semiša

A. M.
1. 7. 2024, 09.39
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 09.42
Deli članek:

Ko je debitantski album Elvisa Presleyja leta 1956 kot nevihta osvojil glasbene lestvice širom sveta, je bila »Blue Suede Shoes« najbolj priljubljena skladba na njem. Kraljevsko modri čevlji iz semiša so bili ta petek prodani na dražbi za neverjetno vsoto.

Profimedia
Elvis Presley je bil ena največjih ikon zabavne industrije.

Licitacija za čevlje, ki so bili opisani kot 'ikonični spominek šovbiznisa, ki preprosto presega popularno kulturo 20. stoletja', se je začela pri 55.000 funtih (okoli 65.000 evrov), v britanski dražbeni hiši Henry Aldridge and Son.

Čevlje v velikosti 10 in pol, znamke 'Nann-Bush', je Presley nosil tako na odru kot zasebno, v petdesetih letih prejšnjega stoletja, vse do odhoda v vojsko. Nosil jih je tudi med ikoničnimi nastopi kot so med petjem pesmi 'I Want You, I Need You, I Love You' in 'Hound Dog' v oddaji The Steve Allen Show leta 1956. Leta 1958 jih je podaril svojemu prijatelju Alanu Fortasu, na večer pred odhodom v vojsko. Čevljem je dodano psmo o pristnosti, ter Fortasovo pismo.

"Noč pred Elvisovim sprejemom v vojsko tukaj v Memphisu je imel Elvis celonočno zabavo v Gracelandu," piše v pismu, "potem pa smo šli na mavrično drsališče. Ko smo vsi prišli domov, nas je Elvis nekaj poklical gor in dal nekaj svojih oblačil, za katera ni mislil, da jih bo nosil ali želel, ko se vrne iz vojske. Tisto noč mi je Elvis podaril modre semiš čevlje velikosti 10 1/2. Imel sem jih v lasti vsa ta leta," nadaljuje. Pristnost čevljev je potrdil Jimmy Velvet, Presleyjev tesen prijatelj in ustanovitelj muzeja Elvisa Presleyja.

Henry Aldridge and Son Ltd
Znameniti 'blue suede shoes' Elvisa Presleya.

Čevlje je kupila stranka iz Kalifornije, zanje pa je odštela neverjetnih 140.000 evrov.