Oranžno opozorilo

Na vidiku neurja z debelo točo in udari strel, prve celice že prispele

S.R.
1. 7. 2024, 06.40
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 12.00
Deli članek:

Konec je luštnega, vsaj za kakšen dan ali dva. Meteorologi namreč za danes napovedujejo pestro vremensko dogajanje. Prve nevihtne celice že potujejo čez Slovenijo.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Agencija RS za okolje (Arso) je za danes za večji del države razglasila oranžni alarm. Predvsem od poldneva do večera bodo možne posamezne močnejše nevihte s točo, nalivi, močnimi vetrovnimi sunki in udari strel, a so se s severa tegobe začele že dopoldne. Prve nevihte, ki so prispele z italijanske strani, so zabeležili na severozahodu države. Nevihta se je razvila tudi nad osrednjo Slovenijo.

Padavine bodo ponoči postopno ponehale, znova se bo začelo jasniti, meteorologi pa nato burnejšega vremena vsaj nekaj dni na pričakujejo. Zjutraj bo po nekaterih kotlinah nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, na Primorskem do 19 stopnji Celzija. Nato bo tudi v torek možna kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija, napovedujejo meteorologi. Pretežno oblačno bo tudi v sredo, ko se bodo predvsem popoldne in zvečer občasno pojavljale manjše krajevne padavine. V četrtek bo več sonca, znova pa lahko v popoldanskih urah preseneti kakšna ploha.

Arso
Arso je za danes popoldne in zvečer za celotno državo izdal oranžno opozorilo.

Zapretili so tudi ljubitelji vsega vremenskega na portalu Neurje.si, ki so napovedali, da nas bo prešla vremenska fronta, ki bo »poskrbela za nestabilnost z nevihtami, ki bodo močnejše narave.« Pojavljale se bodo namreč »predfrontalne nevihte, ki bodo lahko prerasle v krajevna neurja,« pri čemer se najbolj burno dogajanje pričakuje v popoldnevu, ko se bodo nevihte pojavljale praktično povsod po državi. Po njihovih navedbah je mogoče pričakovati razvoj »superceličnih neviht,« ki bodo krajevno lahko »postregle z debelo točo in silovitim vetrom.« Vse to bodo spremljali kratkotrajni, a močni nalivi. Neurja so možna povsod, vzdolž celotnega pasu prek Italije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske. Pozneje so dodali, da njihove vremenske karte nakazujejo možnost zelo debele toče predvsem za okolico med Krškim in Novim mestom.

Kar zadeva današnjo prognozo, pri Arsu svarijo pred nevarnostjo zadrževanja na prostem in v bližini dreves, daljnovodov in v bližini hudourniški vodotokov. Ob hudourniških vodotokih so namreč možne poplave, udari strel pa lahko zanetijo požare. V kolikor se torej prebivalec v času nevihte znajde na prostem, naj si poišče zavetje v zgradbah ali v vozilu. Zadrževanje pod drevesi ali daljnovodi ter v bližini hudourniških vodotokov se močno odsvetuje.

Napovedali so še, da bodo čez dan, zvečer in v prvem delu noči ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke v več delih Slovenije. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Pretoki rek bodo zvečer in v noči na torek veliki, zlasti v severni in vzhodni Sloveniji. V naslednjih dneh bodo reke večinoma upadale.