Nepravnomočno

Hrvaške avtoceste morajo Nemcu za zbito lisico plačati 12.856 evrov odškodnine

J.V.
5. 7. 2024, 12.30
Posodobljeno: 5. 7. 2024, 12.34
Deli članek:

Zavarovanec nemške zavarovalnice Allianz je septembra 2019 na hrvaški avtocesti zbil lisico, zaradi česar je bilo osebno vozilo znamke BMW nevozno ...

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Trgovsko sodišče v Zagrebu je odločilo, da morajo Hrvaške avtoceste (HAC) v sporu z nemško zavarovalnico Allianz plačati 12.865 evrov odškodnine, ker je njihov zavarovanec na hrvaški avtocesti zbil lisico. Poleg tega mora HAC nemški zavarovalnici povrniti še 11.650 evrov za stroške sodnega postopka, ki se je vlekel pet let, poroča Index.

Zavarovanec Allianza je septembra 2019 na avtocesti A3 zbil lisico, zaradi česar je bilo osebno vozilo znamke BMW nevozno, za popravilo pa je zavarovalnica plačala 12.865 evrov. Kot piše v sodbi, je bilo trčenje neizogibno, HAC pa je po zakonu o cestah dolžan "vzdrževati avtoceste v stanju, ki je primerno za promet"

Na drugi strani so odvetniki HAC brez uspeha oporekali vzročno-posledični povezavi, češ da so njihovi uslužbenci tistega dne v celoti pregledali ogrado v skladu z zakonom in predpisi stroke, a niso ugotovili poškodb, ki bi divjadi omogočala prečkanje cestišča. Sodba še ni pravnomočna.