Prvi na svetu

Danci z davkom nad pline, ki jih proizvajajo živali

M.G.
1. 7. 2024, 12.39
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 12.41
Deli članek:

Danska bo prva država na svetu, ki bo od leta 2030 dalje obdavčila živonorejce za toplogredne pline, ki jih oddajo njihove krave, ovce in prašiči. S tem želijo zmanjšati emisije toplogrednih plinov za 70 odstotkov glede na raven iz leta 1990.

Profimedia
(slika je simbolična)

Od leta 2030 dalje bodo danski živinorejci obdavčeni s 300 kronami (okrog 40 dolarjev) na tono proizvedenega ogljikovega dioksida od njihovih živali. Davek se bo potem leta 2035 povečal še na 750 kron (110 dolarjev). V glavnem pri vlogi pri podnebnih spremembah najbolj s prstom kažemo na ogljikov dioksid, čeprav po podatkih ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero metan zadrži skorajda 87-krat več toplote v 20-letnem časovnem obdobju kot pa ogljikov dioksid.

Raven metana, ki se oddaja iz virov, vključno z odlagališči odpadkov, sistemih za nafto in zemeljski plin ter živino, je od leta 2020 še posebej hitro narasla. Živina tako predstavlja približno 32 odstotkov emisij metana, ki jih povzroči človek, pravi Okoljski program ZN. Skoraj ves metan pri reji živine, približno 90 odstotkov, izvira iz načina prebave, s fermentacijo, in se sprosti kot riganje skozi njihova usta. Večino tega metana proizvedejo ravno krave. Preostalih 10 odstotkov metana, ki ga ustvari živinorejstvo pa izvira iz bazenov z gnojem pri govedoreji in prašičereji.

"Naredili bomo velik korak bližje temu, da leta 2045 postanemo podnebno nevtralni," je dejal danski minister za obdavčitve Jeppe Bruus in dodal, da bo Danska "prva država na svetu, ki bo uvedla pravi davek na CO2 v kmetijstvu", in upa, da bodo druge države sledile temu.

Nova Zelandija je že sprejela podoben zakon, ki naj bi začel veljati leta 2025. Vendar je bila zakonodaja v sredo umaknjena iz statuta po hudih kritikah kmetov in spremembi vlade na volitvah leta 2023 iz levosredinskega vladajočega bloka v sredinskega. Nova Zelandija je dejala, da bo kmetijstvo izključila iz svoje sheme trgovanja z emisijami v korist raziskovanja drugih načinov za zmanjšanje metana.

Na Danskem je bil dogovor dosežen prejšnji teden med desnosredinsko vlado in predstavniki kmetov, industrije in sindikatov, javnosti pa je bil predstavljen v torek. Ukrep Danske je prišel po sicer večmesečnih protestih kmetov po vsej Evropi proti ukrepom in predpisom za ublažitev podnebnih sprememb, ki jih po njihovem mnenju vodijo v bankrot. Dansko društvo za varstvo narave, največja naravovarstvena in okoljska organizacija na Danskem, je davčni sporazum opisala kot "zgodovinski kompromis".

"Uspelo nam je doseči kompromis o davku na CO2, ki postavlja temelje za prestrukturirano živilsko industrijo – tudi po letu 2030," je povedala vodja Danskega društva za varstvo narave Maria Reumert Gjerding.

Tipična danska krava proizvede 6 metričnih ton ekvivalenta ogljikovega dioksida na leto. Danska, ki je velika izvoznica mleka in svinjine, bo obdavčila tudi prašiče, čeprav krave proizvajajo veliko večje emisije kot prašiči. Davek bo moral odobriti še 179-članski Folketing (danski parlament), vendar se pričakuje, da bo predlog zakona sprejet po širokem soglasju. Po podatkih danske statistike je bilo 30. junija 2022 na Danskem registriranih 1.484.377 krav, kar je rahel upad v primerjavi s prejšnjim letom.