Nenavaden primer

Avstrijcu so v grlu rasle 5-centimetrske dlake

U.C.
1. 7. 2024, 14.37
Posodobljeno: 1. 7. 2024, 16.21
Deli članek:

52-letni moški je trpel zaradi hripavosti, težkega dihanja ponoči in kroničnega kašlja. Po enem od napadov kašlja je izpljunil pet centimetrov dolgo dlako. Zdravniki so mu pregledali v grlo in odkrili, da mu v sapniku raste še več dlak.

American Journal of Case Reports
Nadležne dlake so mu rasle kar v sapniku.

Dlake so mu ovirale dotok zraka, nič pa ni pomagalo, da je bil moški iz Zgornje Avstrije tudi strasten kadilec, ki se je tej razvadi vdajal že 32 let.

Vzrok rasti dlak je bila operacija, ki jo je Avstrijec prestal kot desetletnik. Takrat bi skoraj utonil, med reševanjem pa so mu poškodovali grlo. Kasneje je zbolel za bakterijsko okužbo, ki je povzročila odmrtje tkiva.  Morali so mu presaditi del tkiva z ušesnim hrustancem in kožo. Po dolgih letih so dlake zrasle točno na predelu, ki ga je prizadela presaditev.

Zdravniki so odkrili tudi vnetje sapnika in kraste. Dlake so izpulili in odstranili obloge in kraste. Bolnik je prejel zdravljenje z antibiotiki in protiglivičnimi zdravili. Po nekaj tednih se je njegovo zdravstveno stanje znatno izboljšalo. Lahko je nehal jemati zdravila.

toda rasti nadležnih dlak v sapniku se ni otresel. Večkrat so mu zdravniki odstranili od šest do devet endotrahealnih dlak, dolgih do pet centimetrov. Nekateri lasje so zrasli celo čez glasilke in dosegli ustno votlino. Bolnik jih je morala redno puliti, čez nekaj časa so se obloge in kraste vrnile. Zdravniki so končno uporabili postopek koagulacije z argonsko plazmo, ta ustavi krvavitev. Lasne korenine so bile končno uspešno uničene.

Pri okrevanju je pomagalo tudi, da je pacient opustil kajenje, tako se je izboljšalo njegovo dihanje. Zdavniki so mnenja, da je bila odpoved kajenja ključna pri okrevanju.