Nasveti

Iz babičine shrambe: Brodet z morsko ribo

Metka McCully Žigon
28. 6. 2024, 03.33
Deli članek:

Z eno nogo smo že na morju, zato tokrat morski recept. Izredno je preprost, z malo sestavinami, kar pa naj vas ne zavede, saj je neverjetno okusen. Jed je pripravljena hitro. Uporabite sveže morske ribe, lahko pa tudi zamrznjene.

Shutterstock
Brodet z morsko ribo

Za ta brodet najpogosteje uporabim kar zamrznjen file osliča, izvrstna bo tudi škarpena. Oba imata belo, čvrsto meso in sta zato najprimernejša za to jed.

Sestavine

·         ½ kg ribjega fileja (oslič, škarpena ...)

·         1 čebula 

·         3–4 stroki česna

·         olivno olje, sol, poper

·         ½ l paradižnikove mezge

·         šopek svežega peteršilja

Priprava
1. Ribe naj bodo očiščene, brez kože in kosti. Če uporabite zamrznjene, jih prej odtajajte.
2. V ponvi z visokim robom na nekaj žlicah olivnega olja prepražite sesekljano čebulo, dodajte česen in kose ribe. Pražite 3–5 minut. Nato zalijte s paradižnikovo mezgo, premešajte in pokrito kuhajte še od 15 do 20 minut, da se jed primerno zgosti. Na koncu potresite z na drobno sesekljanim svežim peteršiljem.

3. Najbolj se prileže skupaj s kuhano koruzno polento. Pri nas na Primorskem ga vedno postrežemo tako. Kdor ne mara polente, naj ga postreže s kuhanim krompirjem. Če se vam mudi, bo dober tudi s kosom kruha.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!