Transmaščobe v naših živilih: inšpektorji zaznali številne neskladnosti

S.R./STA
18. 8. 2019, 09.24
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 09.30
Deli članek:

Potem ko je aprila začela veljati omejitev transmaščobnih kislin v živilih na največ dva grama na 100 gramov skupne vsebnosti maščob v živilu, so inšpektorji preverjali, kako v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob obvladujejo tveganja. Od 50 pregledov so neskladnosti zaznali v 42.

Profimedia
Inšpekcija ugotavlja pomanjkljivosti pri obvladovanju tveganj transmaščob.

Inšpektorji uprave za varno hrano so v aprilu v pekarnah in slaščičarnah, nekaterih trgovinah in pri uvoznikih oz. distributerjih hidrogeniranih maščob preverjali skladnost nosilcev živilske dejavnosti glede obvladovanja tveganja vezanega na vsebnost transmaščobnih kislin v okviru notranjih kontrol in opravili vzorčenje izdelkov za laboratorijsko preverjanje vsebnosti transmaščob. 

V okviru akcije so odvzeli 12 vzorcev iz skupin pekovskih izdelkov, slanih prigrizkov in jušnih koncentratov, ki so jih dali v kemijsko analizo na vsebnost transmaščobnih kislin, ki so dodane živilom kot delno hidrogenerana maščoba, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Od vseh vzorcev je imel en preseženo mejno vrednost transmaščobnih kislin, to je bil vzorec jušne kocke. Živilo - šlo je za govejo kocko Jager, proizvedeno v Italiji - je bilo maja umaknjeno s trga. 

Neskladja

Od skupno 50 opravljenih pregledov so neskladnosti ugotovili v 42 primerih. Te neskladnosti so bile, da so bile transmaščobne kisline prepoznane kot kemijski dejavnik tveganja, a nosilci dejavnosti od svojih dobaviteljev niso pridobili ustreznih dokazil o njihovi vsebnosti, transmaščobe niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, a so nosilci dejavnosti razpolagali z dokazili o njihovi vsebnosti. 

Neskladnost je bila tudi, da transmaščobne kisline niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol in tudi dokazil o njihovi vsebnosti za surovine ni bilo na razpolago, pa tudi to, da niso bile opredeljene kot dejavnik tveganja v sistemu notranjih kontrol, dokazil o njihovi vsebnosti ni bilo na razpolago, hkrati pa so ugotovili neskladnosti glede higiensko tehničnih pogojev. 

Inšpektorji so za neskladja izrekli 12 opozoril in 21 ureditvenih odločb, v osmih primerih pa poleg ureditvene odločbe uvedli tudi prekrškovni postopek. 

Stanje glede obvladovanja tveganja vezanega na transmaščobne kisline s strani nosilcev živilske dejavnosti kaže velike pomanjklivosti, saj je bilo popolnoma skladnih nosilcev dejavnosti le 16 odstotkov od vseh pregledanih, so ocenili na ministrstvu in dodali, da bodo inšpektorji tudi v okviru rednih pregledov še naprej izvajali nadzor nad skladnostjo s pravilnikom o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih.