Slovenija

VIDEO in FOTO: Sredi Iga se s Silvinega balkona bohotijo gorenjski nageljni

Zoran Franc
18. 8. 2019, 08.54
Posodobljeno: 18. 8. 2019, 08.56
Deli članek:

Sončnega julijskega popoldneva smo obiskali Silvo Janželj z Iga. Pričakala nas je na stopnišču, ki vodi v hišo in ga krasi poletno cvetje. Toda to je šele začetek poti, ki vas popelje do cvetličnih gredic in balkonov.

sašo švigelj
Siva Janželj iz Iga obožuje cvetje že od malega.

Ob našem prihodu je Silva mahala že od daleč. Prijazno je pozdravila in nam že skoraj hkrati razkazovala korita, v katerih se bohoti cvetje. Povedala je, da je sicer v pokoju, a je vrtnarjenje njen konjiček, s katerim se ukvarja že od mladih nog. »Živela sem na kmetiji, zato mi nobeno delo ni tuje. Že takrat smo vse stvari pridelali doma, prav tako se je že takrat rodila ljubezen do rož. Lahko rečem, da je moja najljubša roža nagelj, ki ga še vedno z veseljem vzgajam. Vsako leto se nageljni bohotijo na našem balkonu. Najraje imam sicer gorenjske, ki zelo lepo dišijo, a jih ni zmeraj lahko dobiti. Tako so se na našem balkonu znašle že različne sorte in barve nageljnov, vse od živo rdečih do temno rdečih, včasih tudi oranžni … Nageljni so pač moja strast,« je povedala nasmejana Silva.

sašo švigelj
Letna kuhinja je poletno zatočišče in prostor, kjer se družijo s prijatelji.

150 kivijev

Silva se lahko pohvali tudi z visokimi brajdami, na katerih ne raste trta, temveč kivi. Lani jih so nabrali prek 150. Dejala je, da jih nekaj shrani za ozimnico, nekaj jih uporabi za pripravo marmelade, ostalo pa razdeli prijateljem in znancem. Zavili smo za hišo, kjer nas je najprej presenetil velik sadni vrt, od koder nas je Silva popeljala do čudovite letne kuhinje. »Pri nas je načeloma tako, da večino idej, kje bi kaj stalo in kje bi kaj zasadili, predstavi mož. Ideje potem skupaj premislimo, nato pa se lotimo izvedbe, za katero načeloma poskrbim jaz. (smeh) Tudi ribnik in skalnjak, ki smo ga umestili za hišo, sta bila moževa ideja. Pri urejanju in opremljanju veliko pomaga tudi hči Maja, ki skrbi predvsem za skalnjak in ribnik ter za okrasno cvetje in rastlinje, da ne 'pobezlja'.«

Čudovita letna kuhinja

Sedli smo za veliko leseno mizo v letni kuhinji, v kateri imajo tudi velik kamin, iz katerega pogosto zadiši po okusnih dobrotah z žara. Del letne kuhinje je narejen iz kamna, drugi del pa iz starih tramov, ki so bili nekoč del velikega kozolca. Tudi stare vinske sode sta Silva in mož Jože spremenila v lične mizice, ne moremo pa niti mimo čudovitih hišk za ptiče. V letni kuhinji tako pogosto preživljajo vroče popoldneve in se družijo s prijatelji. Mož v kaminu tudi popeče papriko, ki jo nato vloži in pripravi za ozimnico.

sašo švigelj
Silva skrbi tudi za ogromen zelenjavni vrt.

Velik zelenjavni vrt

Silva nas je povabila tudi na zelenjavni vrt, na katerem vzgaja paradižnik, papriko, krompir, fižol in drugo zelenjavo. »Pri nas je vse domače. Zelo redko zelenjavo in sadje kupimo v trgovini. Vsako leto pripravim tudi ozimnico. Tako se na policah znajdejo lutenica, različna vložena zelenjava in sadje, marmelade, sokovi ter še in še. Dela mi nikoli ne zmanjka. Vse to je moja strast in moje veselje. Pa tudi idej imamo še veliko,« je dejala nasmejana Silva, ki nam je v dar podarila domačo lutenico.

sašo švigelj
Silva je skupaj z možem in hčerjo uredila čudovit ribnik.

sašo švigelj
Lani je Silva nabrala 150 kivijev.